Politik

Samantha Power blir Israels nya FN-ambassadör och signalerar president Obamas starka stöd för Netanyahu-regeringen

Samantha Power

I sin första Barack Obama presidentkampanj pratade Barack Obama rörande om hur han skulle förändra USA och Washington om väljarna bara gav honom en chans. Yes We Can, Change you Can Believe in, slagord följde slagord, men verkligheten blev en helt annan. Exempel, istället för att välja kvalificerade tjänstemän från State Department till posterna som USA:s ambassadörer så valde han utan att rodna de politiker som hade dragit in de största beloppen till hans egen valkampanj.

Och efter att ha talat om vikten för fred i Mellanöstern så gjorde han snabbt en kovändning och stöder nu helhjärtat och utan att knysta Netanyahu-regeringens aggressiva bosättningspolitik.

Zoë Carpenter skriver i The Nation om hur Samantha Power, Obamas nya 42:åriga FN-ambassadör opåkallat och på ett närmast pinsamt sätt lovade att föra Israels talan i FN, oavsett vad Netanyahu-regeringen företar sig : Samantha Power’s Testimony Confirms Foreign Policy Orthodoxy

During a confirmation hearing today t… Samantha Power repeatedly asserted her commitment to “stand up for Israel and work tirelessly to defend it” against the “disproportionate” criticism she said it receives at the United Nations.

“I commit to you wholeheartedly to go on offense as well as playing defense on the legitimation of Israel and we’ll make every effort to secure greater integration of Israeli public servants in the UN system,” said Power, President Obama’s nominee for Ambassador to the United Nations, implying that she would support Israel’s bid for a permanent seat on the Security Council. Power said she would oppose Palestinian bids for recognition as a state before the completion of a two-state peace process.

Overall, Power suggested that she would approach the UN as if it were at best a rubber stamp for American action abroad and at worst an expensive impediment. That’s what the committee wanted to hear, and Power looks set to sail through confirmation. “I look forward to your service,” said Bob Corker, the ranking Republican on the Foreign Relations Committee. “I look forward to having you go to work as soon as possible,” echoed John McCain.

Sveriges Radio har också tagit upp Powers märkliga framträdande: “FN:s misslyckande i Syrien en skamfläck”

I USA har den blivande FN-ambassadören Samantha Power frågats ut av senaten. Power kritiserade FN för att ha gjort för lite i Syrien, samtidigt som hon sa att det skulle bli en mycket prioriterad uppgift för henne att visa stöd för Israel.
“Israel USA:s bästa vän”

– USA har ingen bättre vän i världen än Israel. Vi delar grundläggande värderingar, ändå antar FN hela tiden resolutioner som ensidigt fördömer Israel.

Att visa stöd för Israel var det som Samantha Power själv lyfte fram som det viktigaste för henne i sitt nya jobb som FN-ambassadör när hon i går kväll frågades ut av den amerikanska senaten.

Ännu ett exempel på hur alla som på något sätt associerar sig med Obama-regeringen befläckas och smutsas ned av presidentens krasst opportunistiska politik.

En supermaktsambassadör ska inte behöva böja på knä för en liten klientstat som dessutom ockuperar utländskt territorium.

I jämförelse med Samantha Power har John Kerry gjort bättre ifrån sig genom att i alla fall försökt hjälpa palestinierna få igång sin ekonomi, så länge som Netanyahu-regeringen kan fortsätta äta upp mer palestinskt territorium.

Det märkliga med president Obama är hur arrogant och inkompetent han har blivit efter några år vid makten. Han hade lätt kunnat talat om för USA:s och världens befolkning att han avlyssnar dom, det var oundvikligt att en så omfattande komplott förr eller senare läcka ut, han behövde inte alls ersätta George Bushs hemliga fängelser med riktade mord, och han hade mycket väl satt press på Netanyahu-regeringen för ett stopp på bosättningarna.

Och han hade kunnat drivit igenom sin sjukförsäkringsreform istället för att schabbla bort den.

Istället blev han en inkompetent, förljugen president som de flesta kommer att bli glada att se ryggen av. En man som hade kunnat förnya USA men som för vare år vid makten har blivit en allt mer exakt kopia av George Bush.

Nu säger Obamas snabbt krympande skara försvarare att Samantha Power måste binda sig vid Netanyahus mast för att bli godkänd i den 100% Israeltrogna senaten och att Obama trots allt inte alls är som George Bush. Men det behövde hon inte alls göra. en stormakt behöver inte falla på knä för en liten klientstat, kompromisser har sin plats i utrikespolitiken en det här handlar inte om kompromisser.

Obama är en opportunist som nu för betala priser för sitt krassa manövrerande. Och nu är hans presidentperiod redan mer eller mindre över. Nästa år kommer nästa kongressval och efter det förvandlas Obama till en s.k. lame duck. Och tur är nog det.

Pressklipp:
Florida stoppar Obamapengar,Obama manar Israel till fredssamtal,

[tags]Samantha Power Israel, Israel USA, Obama Netanyahu, Israels ockupation [/tags]