Politik

Inga protester i Silicon Valley. Trots PRISM och Edward Snowden, varför fortsätter IT-företagen att samarbeta med NSA?

Det inhemska motståndet mot STASI och DDR var få och lättkrossade, fram till demonstrationerna i Dresden kring regimens 40:årsjubileum. Men trots muren, trots regimens uppenbara totalitära tendenser, så behövde man aldrig frukta den egna befolkningen.

Den som bor här i Silicon Valley kan bara förundras över att Edward Snowdens avslöjanden om IT-företagens nära samarbete med NSA inte verkar ha satt några som helst spår i dalen. Google och Facebook gick omedelbart efter avslöjandena om PRISM ut med blanka förnekande, dom var inte inblandade, dom kände inte till någonting, det var rena lögner. Ungefär samma tongångar som vi har blivit vana vid från Beatrice Ask närhelst det kommer nya avslöjanden om amerikansk underrättelseverksamhet i Sverige.

Vi vet nu, som Claire Cain Miller har skrivit i New York Times, att endast ett företag vägrade, och det var Twitter, de andra stora IT-företagen gick alla med på att överge alla sina skrupler och samarbetade med NSA. Något de alltså sedan öppet ljög om. Tech Companies Concede to Surveillance Program

When government officials came to Silicon Valley to demand easier ways for the world’s largest Internet companies to turn over user data as part of a secret surveillance program, the companies bristled. In the end, though, many cooperated at least a bit.

Twitter declined to make it easier for the government. But other companies were more compliant, according to people briefed on the negotiations. They opened discussions with national security officials about developing technical methods to more efficiently and securely share the personal data of foreign users in response to lawful government requests. And in some cases, they changed their computer systems to do so.

The companies that negotiated with the government include Google, which owns YouTube; Microsoft, which owns Hotmail and Skype; Yahoo; Facebook; AOL; Apple; and Paltalk, according to one of the people briefed on the discussions.

Så mycket för Googles valspråk Don’t Be Evil.

IT-företagen fortsätter att förse NSA med ett gigantiskt dataflöde, trots att man lätt skulle kunna stoppa. Istället har man riktat en appell till Vita Huset om större öppenhet om samarbetet: Rift on display between tech industry, White House over NSA requests. Tech companies and privacy groups petition the White House and Congress, urging “greater transparency” over secret demands for accessing private user data.

Men vad hade hänt om Apples Tim Cook hade ringt upp Googles Larry Page, Facebooks Mark Zuckerberg, Googles Marissa Mayer, och Miccrosofts Steve Ballmer (som inte är baserad här i Silicon Valley), och sagt att nu går vi gemensamt ut och säger att vi vägrar att samarbeta med Obama-regeringen.

Vi stoppat samarbetet och inte bara det, vi avslöjar precis hur vi har samarbetat. Vad skulle Obama kunna göra mot denna form av civilkurage?

Jo han kunde arrestera dom, ställa dom inför rätta som spioner och döma dom till livstids fängelse. Republikanerna skulle jubla och stödja honom, och säkert även många demokrater. Han skulle sitta säkert.

Men skulle inte de internationella reaktionerna bli aningen negativa för USA? Skulle Obama verkligen våga gå så långt. Och om Larry Page verkligen trodde på sin slogan, vore det inte värt att offra sitt liv för?

Sanningen är att alla i Silicon Valley låtsas som om ingenting hade hänt, ingen vill tala om det här, alla inser att ingenting kan göras och att det kommer att fortsätta.

Men eftersom det är så så ger det också en inblick i varför människorna i totalitära stater som DDR för att inte tala om Nazityskland, som verkligen var totalitära, inte vågade protestera.

Och varför en totalitär regering som Obama-administrationen inte behöver oroa sig för att IT-företagen hör i Silicon Valley kommer att vägra samarbeta. Trots att Twitter redan har visat att man kan vägra.

Det här är en viktig problemställning som Christopher Browning har gått in på i sin välkända bok Helt vanliga män: reservbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen (1998).

Helt vanliga poliser i Hamburg blev uppkallade till en militär enhet, reservbataljon 101 som dom visste skulle sättas in mot civilbefolkningen i Polen. Dom kunde vägra och en del gjorde det också. Men dom flesta hade inga problem med att accepterade ordern.

Nu handlar massavlyssningen om något helt annat, men den är trots det olaglig, omoralisk och djupt stötande. Och endast Twitter vägrade. De andra hade kunnat göra det men tog inte den utvägen. De ingick ett nära och djupt stötande samarbete med det amerikanska säkerhetsetablissemanget.

Och vi vet nu att företag som Google, Facebook, Apple, Yahoo och Microsoft i själva verket är att betrakta som en insamlingsportal för amerikanska signalspanings organisationen NSA.

Pressklipp:

NSA försöker stoppa framtida läckor,
Microsoft: NSA har inga bakdörrar,Så hoppas Yahoo kunna rentvå sig,Nu inleds operation “sista nazistjakten”

[tags]Barack Obama , Verizon, Video, National Security Agency, Politics News, Data Mining, National Security Agency Whistleblowers, National-Security-Agency-Whistleblower, Nsa, Nsa Whistleblowers, Nsa-Whistleblower, Surveillance, Silicon Valley [/tags]

One thought on “Inga protester i Silicon Valley. Trots PRISM och Edward Snowden, varför fortsätter IT-företagen att samarbeta med NSA?

  1. Örjan

    Jaså Obamas administration, på vilket sätt kan Obama påverka NSA? Jag trodde att det var Kongressen som styrde NSA?

    Däremot skulle han väl kunna offentligöra lite saker som skulle få det att svida i Republikanernas röv, och benåda Snowden

Comments are closed.