Politik

Snapchat, Tinder, sexting och Anthony Weiner, en ny generation dejting och sex-relaterade appar skakar om i det pryda USA

Bilden är klickbar

Vid det här laget känner de flesta svenskar till om sexskandalen kring den 49:årige demokratiske New York-politikern som hade pippi på att skicka bilder på olika onämnbara delar av sin egen kropp till olika kvinnor han hade träffat.

Weiner tvingades avgå från sitt säte i representanthuset i juni 2011 men ställde sen upp i borgmästarvalet i New York, och vägrar ge upp sin valkampanj trots att ännu fler bilder väntas komma att avslöjas.

En ny generation mobila appar håller på att skaka om bland de pryda amerikanerna. Appar som är billiga att snickra ihop och som för forna tiders dejting-sajter till en ny nivå av lättillgänglighet och irrelevans. Nu är det inte längre en fråga om att matcha olika personligheter och intressen, nu är det bara frågan om hur snabbt man kan hitta någon att hoppa i säng med. Eller kanske inte ens det. Appen Snapchat från Los Angeles, för tonåringar som vill skicka bilder som automatiskt raderas efter några sekunder har dragit in hela $73 miljoner i riskkapital och lett till en våg av s.k. “sexting” i allt yngre åldrar. Tinder är en annan app, även den från den växande startupmarknaden i Los Angeles, som går betydligt längre än att sexta. Där kan man hitta partners i sin omedelbara närhet som är intresserad av att dejta och förmodligen även hoppa i säng.

Veckans Economist skriver om de nya apparna: Young, single and nearby

Consider Will, a 24-year-old up-and-coming film director in California. He meets potential dates via a smartphone app called Tinder. It finds potential matches who are nearby—your phone always knows where you are—and shows him photos from their Facebook profiles. Will can like or reject each photo. If a woman he likes also likes him, both are alerted and can start chatting.

Tinder is quick (you can scroll through dozens of photos in minutes) and spares your blushes (you never know if someone rejects you). Will has already had three romantic encounters and hundreds of matches, he says. Justin Mateen, a co-founder of Tinder, says it has made 100m matches since its launch in September, and led to 50 marriage proposals. He adds: “The app has only really been going for nine months. There could be a baby popping out soon.”

Vad som gör de här apparna tekniskt intressanta är att de utnyttjar Facebooks gränssnitt. Så apptillverkarna behöver inte skriva den sociala nätverksdelen själva. Allt de behöver göra är att använda mobilens kamera och dess GPS genom Androids eller iOS lokala gränssnitt. Sen lägger man upp en profil över användarna i datormolnen, t.ex. Google App Engine och sen är det bara att tuta och köra.

Tre programmerare i tre månader, 1500 kodrader, någonting i den omfattning bör räcka för att få en fungerande app med tillhörande molnkomponent på benen. Och säkert ett växande antal amerikanska politiker på fall.

Pressklipp:
Därför skrattar Zuckerberg,“Apple måste förändra igen”,

[tags] [/tags]