Politik

Perspektiv från Silicon Valley: Uppkopplad på semestern? Varför de alltmer otidsenliga industrisemestrarna försvinner

En hängmatta, vad är det?

“Ja men kom ihåg att vi kan inte ta mötet i juli eller augusti för då är alla européer på semester” säger den beskäftiga Indien-födda kvinnliga IT-chefen och vindar med ögonen. Hon har nyligen varit på affärsresa till EU och gäller för expert på européerna och deras underliga vanor.

Européernas långa semestrar och allmänt dåliga arbetsmoral är något som få amerikaner kan förstå, och som man ser som ett uttryck för deras allmänna lathet och dåliga ekonomi. “The Europeans are soft” säger en annan IT-ingenjör som har tillbringat en månad i Sverige “på assignment”. Dom saknar vår arbetsmoral.

Här i Silicon Valley arbetar man i snitt mellan 50 och 60 timmar i veckan. Det finns dom som säger att dom jobbar 70 eller 80 timmar i veckan men det är helt efter egen utsago och det bör nog tas med en stor nypa salt. Även om det är fysiskt möjligt under kortare perioder så leder det vanligtvis till så många fel att man inte vill ha så långa arbetspass ens från ledningens sida.

Och de flesta som jag känner jobbar några timmar hemifrån de flesta helger. Många jobbar också hemifrån en dag i veckan, vilket underlättar enormt på grund av den helt omöjligt trafiken här i Silicon Valley.

Och att de gamla långa industrisemestrarna fortfarande har överlevt i vår uppkopplade värld är onekligen konstigt. Att vara borta från jobbet i en månad i streck utan att ha kontakt med kontoret fungerar helt enkelt inte i dagens hektiska arbetsliv där teamen är mindre, där alla ständigt behövs och där man inte som förr helt enkelt kunde stänga ett helt stålverk eller en såg på en månad medan tjänstemännen och de arbetare som hade råd reste till sommarstugan eller rent av på charterresa till Mallorca.

Här i Silicon Valler, där semestrarna vanligtvis är mellan två och tre veckor så tar man som högst två veckor i taget, i vilket fall man faktiskt inte är uppkopplad till jobbet. Men oftare tar man en vecka i taget och en del tar bara nån dag här och där. Cheferna får ofta uppmana de anställda att ta ut hela sin semester, en del kan låta halva semestern förfalla.

Caroline Englund skriver i Dagens Nyheter: Uppkopplad mindre avkopplad

Forskaren Gunnar Aronsson är medveten om utvecklingen och ser den som oroande.

– Jag tycker att arbetsgivare ska akta sig för att ställa den typen av krav på sina anställda, säger han och förklarar att det är bra att ta reda på om man kollar jobbmejlen och svarar i telefon för att det uttryckligen förväntas av en, om det är en tyst kultur som finns på företaget eller om man gör det för att det känns mer stressande att inte ha koll.

– Det blir allt svårare att se gränsen mellan tid och rum eftersom vi är tillgängliga var som helst och när som helst. Semestern kom till för att vi skulle återhämta oss från arbetet och det finns fortfarande ett arbetskyddsperspektiv som man absolut ska ta hänsyn till, säger Gunnar Aronsson.

Med tanke på att allt färre även i Sverige får tryggad anställning så kommer det här problemet, om det nu är det, att lösa sig självt. För att kunna konkurrera i det globaliserade samhället så kommer de gamla långsemestrarna, föräldraledighet och VAB och andra förmåner mer och mer att få stryka på foten. Precis som de jättestora och ljusa kontor som tjänstemännen hade förr i tiden, inklusive min egen pappa. Idag är det bullriga bås och öppna men långtifrån arbetsgynnande kontorslokaler som gäller.

Det är egentligen rätt underligt. För 50 år sen trodde man att arbetsveckorna skulle bli kortare och arbetarnas villkor bättre. Men så blev det alltså inte. Inte ens när robotar tar över allt mer arbete.

Orsaken till att så många här i Silicon Valley jobbar som man gör hänger givetvis samman med de aktieoptioner som många har och som kan göra dom rika, om det gör bra för företaget.

Pressklipp:
Forskning: Demokrati inte bra för ekonomin,?Arbetare bättre på att hantera problem?,Sofia fick nog av de dåliga arbetsvillkoren,Omfattande brand på semesterön Mallorca

[tags]Semester och uppkoppling, Semester i mobilåldern, Uppkopplad på semestern[/tags]

21 thoughts on “Perspektiv från Silicon Valley: Uppkopplad på semestern? Varför de alltmer otidsenliga industrisemestrarna försvinner

 1. San

  Det finns dessutom ingen livsstil som förkortar livet mer än att sova för lite genom livet. Man kan äta och motionera hur bra som helst, men Sover man 5 timmar om dagen så kommer man att ha dålig hälsa.

  Enligt artikeln var sömn viktigast och kosten minst viktig av de tre parametrarna, det stämmer rätt bra överrens med mitt allmänna välbefinnande. Sömnbrist märker jag snabbt av, medan det tar 2 veckor innan jag märker av att jag inte motionerat, dålig kost smyger sig på efter några månader.

 2. San

  Läste en artikel som hävdade att man behöver 7-8 timmars sömn om dagen och att om man sover 11 dagar i sträck 6 timmar om dagen så ger sömnunderskottet på den 12:e dagen en motorisk och intellektuell nedsättning som är jämförbar med att man hållit sig vaken en hel natt.

  1. Lennart

   San: Just den intellektuella nedsättningen kan jag själv vittna om, om jag sover för litet. Rutinsysslor går fortfarande bra men det går inte att tänka igenom problemlösningar. På samma sätt så hjälper det till om jag tar en långpromenad på 3-4 timmar uppe i bergen.

   En annan sak som är välkänd inom programmeringskretsar är att om man stirrar alltför länge på en programmeringsbugg så hjälper det om man tar en paus och sen återvänder. Då ser man omedelbart var problemer ligger.

 3. Peter Andersson

  @ Christer: Självklart ingår frukost, lunch och kvällsmat on the fly i de där 16 timmarna. Äta måste man ju ändå göra för att kunna arbeta, om en kontorsarbetare äter vid skrivbordet så är det ju för jobbets skull, eller hur? Så länge allt som händer dygnet runt handlar om att få ditt arbete att fungera, så länge du inte unnar dig någon tid alls för fritidsaktiviteter utan relation till ditt arbete, så länge så gott som alla samtal runt matbordet handlar om vad som just hänt på jobbet eller strax skall hända på jobbet, då är IMHO även måltiderna en del av arbetet.

 4. Peter Andersson

  @ Lennart: Det var alltså inte bara han, alla bönder i trakten jobbade så, det var så den lokala kulturen inom yrket var.

 5. Klas Sandberg

  Då och då har jag varit engagerad som gruppchef för projekt som krävt nattarbete.

  De projekten brukar vara en månad. I början funkar allt bra. Alla är alerta och entusiastiska. Bilen brukar koka av samtal. Mot slutet av perioden har tröttheten börjat sätta in. Folk börjar försova sig, till och med de pålitligaste.

  Man hör också fler och fler som hostar och snörvlar. Det brukar komma fler sjukskrivningar.

  Kanske gör trötthet och sömnbrist människor mer mer mottagliga för sjukdomar.

  En man dog knall och fall. Hjärnblödning.

  Kanske har jag nu återigen bekräftat vad många av oss är ense som redan från början. Skall man ha bedriva verksamhet uthålligt går det inte att krama ur medarbetarna som citroner.

 6. Christer W

  Peter, 16 arbetstimmar? Jag tvivlar. Skälet till tvivlet är att min släkt har haft gårdar och inte var det några 16 timmar effektiv arbetstid och definitivt inte över året. Inte så sällan upplevde jag att de talade om sin långa arbetsdagar där de inkluderade i stort sett allt de gjorde, som alla måltider och raster var en del av arbetstiden.
  Vanligt menade de att arbetsdagen började med att de steg upp ur sängen där frukosten var en del av arbetsdagen innan de mjölkade korna.
  Enda gången det var relativt intensivt var vid slottern och det som var styrande för det var vädret, då kunde dagen bli lång med måltiderna och kafferasterna.
  Inte så sällan på hösten och vintern kunde männen tillbringa långa dagar i skogen för jakt och en och annan sup.

 7. Christer W

  Jag tillhör de som sover lite, 5 timmar ungefär. Oftast går jag och lägger mig efter 02 och stiger upp före 08. För mig fungerar det genom att jag kan “stänga av” kroppen i korta intervaller.
  Att sätta kroppen i djup vila i korta stunder var något jag lärd mig som ung i oroliga situationer och då det gällde att ta vara på de andningspauser man fick.
  Min fru är avundsjuk på den förmågan, hon behöver 8 timmar sömn för att fungera. Ibland irriterar säger hon; du bara stänger av i 5 minuter och sen är du som ny.

  Fast i natt sov jag nog mindre än 4 timmar men det berodde på att jag hade ett tekniskt problem i skallen och kunde inte släppa det. Strax efter 7 steg jag upp och satte igång och jobba med problemet. 4 timmar senare var problemet löst och sen vart det grovarbete med något helt annat.

 8. Klas Sandberg

  Egentligen är det deprimerande att alla arbetslivs reformer som skall göra livet enklare och roligare för människorna måste presenteras med nyttoskäl.

  Men, men, samhället måste funka, det är klart. Debet och kredit måste gå ihop sig.

  Ett rätt avslöjande råd kom om reklambranschen. En gammal uv vid namn Lars Falk rådde till misstänksamhet mot de byråer som ligger på topp av de listor som Resumé brukar sammanställa.

  Ofta är grunden att en eller ett par medarbetare hamnat i en tillfällig formtopp och att dessa körs obönhörligt, nästan dygnet runt.

  När en sådan byrå tappar luften kan fallet komma fort och djupt.

  Jo många glassiga gossar älskar att bravera om hur de minsann jobbar fram till klockan fem varje natt. Det är ren idioti. Människan är inte konstruerad för den sortens tempo. Efter ett tag slutar det antingen med sammanbrott eller med att de är så groggy på dagtid att inget vettigt blir gjort ändå. I slutändan kommer kanske permanent utbrändhet.

  Lars Falk rådde till att istället satsa på byråer som är nummer två eller tre. Det kan verka som man godtar medelmåttighet men det finns vettiga skäl. De kan hålla ett lägre tempo men de håller det å andra sidan längre tid. Byrå nummer två eller tre är ofta de som behåller sina positioner, inte bara år efter år utan decennium efter decennium.

  Jo jag vet Lennart, det finns faktiskt legendomsusade arbetsök. Napoleon, Edison och Margaret Thatcher som minsann kunde klara sig med bara några få timmars sömn varje natt.

  Vid närmare påseende upptäcker man att de kompenserade med talrika tupplurer under dagtid.

  Men är det verkligen så värst mycket effektivare? Och alla människor har faktiskt inte de positioner att de kan dra sig undan och snusa när andan faller på.

  1. Lennart

   Klas: Du tar upp en intressant fråga, nämligen hur många timmars sömn vi behöver och hur det påverkar vår arbetsförmåga.
   Generellt kan jag klara mig på 6 timmars sömn i flera dagar utan större problem, men jag märker hur jag snabbt dalar efter säg tre dar. För att kunna analysera och tänka kreativt så behöver jag mellan 7 och 8 timmars sömn.

   Men precis som du säger så finns det människor som sover väldigt litet, och ofta är det dom själva som pratar om det, i annat fall skulle vi ju aldrig få reda på det. Det är macho att kunna sitta på Stureplan och skryta om hur litet man sover. Och ja dom kanske bara sover 4 timmar i sträck men sen tar dom både en och två tupplurar under dan.

   Och fyra timmar kanske i själva verket inte är vare dag eller ens fyra timmar utan 5 timmar. men det låter bra.

 9. Peter Andersson

  “Det går faktiskt inte att vara produktiv mer än omkring åtta timmar per dag”

  Det där kallar jag för masspsykologiskt önsketänkande, bara sant om man hamnar i en grupp där folk påverkar varandra att tänka så för att ingen skall behöva skämmas när de går hem “lite tidigare i dag” från jobb som de tycker är tråkiga.

  Min far var lantbrukare, han kunde jobba 16 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, flera veckor i sträck när det var högsäsong (och jobbade 8-12 timmar per dygn resten av året). Tog dessutom aldrig ledigt mer än kanske 3-5 dagar om året (med hjälp av grannar som då tittade till djuren).

  Inte fan tog han någon skada av det. Lite sliten i kroppen är han väl nu som pensionär, men trots det är han fortfarande piggare och har bättre kondition än en genomsnittlig svensk 30-åring med övervikt, begynnande diabetes och kronisk gamnacke efter för många timmar hukande över mobiltelefonen.

  Arbetstid är arbetsmoral – och arbetsmoral är ett kollektivt fenomen där vi dras till våra likar…

  1. Lennart

   Peter: Tuff farsa du hade. Men man vet empiriskt att personer som flygkaptener, läkare, långtradarchaufförer och vanliga bilister inte klarar av så långa pass utan att man börjar begå allt fler fel. Skillnaden kanske är att din pappa hade större marginaler att reagera på. Om skördetröskan inte gick precis som den skulle så blev det ingen större katastrof. Men det blir det om ett flygplan hamnar bara några meter åt fel håll.

 10. Christer W

  “Att vara borta från jobbet i en månad i streck utan att ha kontakt med kontoret fungerar helt enkelt inte i dagens hektiska arbetsliv”
  De effektivaste och mest funktionsdugliga arbetsplatser som jag har insyn i är det inte ovanligt att folk är borta 1 månad, dock är 3 veckor mest vanligt för att folk vill ha ledigt vid andra tider på året.
  Varför de är effektiva och mest funktionsdugliga är egentligen är av en ganska simpel orsak, ledningsfilosofi är att ingen ska vara oumbärlig och det ska finnas alltid någon som kan ta vid. Det betyder att semesterplanering är viktig intern företagsverksamhet trots att det inte syns utåt.

  1. Lennart

   Christer: Mycket bra skrivet! Precis så brukar det också vara på de arbetsplatser här i Silicon Valley som jag har insyn i.

 11. Klas Sandberg

  Det finns en fråga ingen av de hurtiga semester-avskaffarna verkar ställa sig, nämligen om kortad eller slopad semester verkligen främjar produktiviteten?

  Under tidigare förkortningar av arbetsdagarna har man oroat sig för att företagens produktionsförmåga skulle bli lidande. Hittills har det inte varit fallet. När arbetstiden blir kortare arbetar man intensivare. Man gör undan vad man ska på kortare tid, sen kan man knalla hem och fröjda.

  Förläng arbetstiden och de flesta drar ner på arbetstempot av ren självbevarelsedrift.

  1. Lennart

   Klas: Helt riktigt, och det märker man på arbetsplatserna här i Silicon Valley där man jobbat långa skift. Det går faktiskt inte att vara produktiv mer än omkring åtta timmar per dag och jag märker själv att när jag tar semester så jag tänker om om mycket som jag gör på jobbet, upptäcker att jag kan skippa många av rutinsysslorna.

   Just att jobba smartare, använda nya verktyg, och ifråga sätta hela arbetsmoment som man alltid har gjort och ingen har tänkt på att man faktiskt inte behöver utföra. Så jag håller helt med.

   Förr om åren fick man en tre månaders “sabbatsperiod” vart femte år på många företag här i området, just för att man skulle kunna förnya sig. Men den tiden är för länge sen förbi.

 12. marie baardh

  Fulheten har tagit över världen…vad mer kan sägas om till exempel det nya moderaterna… ett nytt moderat parti. som igentligen heter MODERATA ARBETARPARTIET KOMMUNISTERNA!!!they are Fucking comuntists….how is buisniss anyway….?

 13. Jacob

  Hur hinner de natta barnen på vardagarna om båda personerna jobbar 10 timmar om dagen? Brukar folk använda anställda barnskötare för det?

  1. Lennart

   Jacob: Bra fråga, många har (privata) barnskötare, invandrarna från Indien och Kina hämtar hit far och morföräldrar, för andra jobbar mannen och kvinnan olika skift, det går att lösa men det är tufft som den.

   Att kunna jobba hemifrån hjälper, vilket var orsaken till att folk blev så förbannade på Yahoos Marissa Mayer för att hon vägrade att låta Yahoo-anställda jobba hemifrån. Ett förbud som inte trots allt ska vara 100%igt.

 14. hyveln

  Dom jobbar som fan, men … en sjättedel av befolkningen under fattigdomsstrecket, landet är värstingen vad det gäller sociala indikatorer bland de så kallade rika länderna. Uppenbarligen klarar inte USA av att ta hand om resultatet av sitt arbete. Behandla deras tomma skryt som tomt skryt och varnande exempel!

  1. Lennart

   Hyveln: Och ännu värre är att många av de fattiga här i USA tvingas jobba två olika jobb för att överleva.

Comments are closed.