Politik

Ingen mer mjuk makt, President Obamas hårdföra säkerhetsapparat och dess dissidenter: Bradley Manning, Julian Assange och Edward Snowden

President Obamas USA är inte längre ett USA som leder med mjuk makt utan med drönare, massavlyssning och allt hårdare tag mot journalister och visslare som på det minsta lilla sätt avslöjar den smutsiga sanningen bakom förlåten till den helt skoningslösa amerikanska maktapparaten.

President Obama har gått från att ha kritiserad George Bush till att fortsätta och t.o.m utöka dennes maktapparat med riktade mord och en världsomspännande massavlyssning som även riktar in sig på den amerikanska befolkningen.

Charlie Savage skriver i New York Times: Manning Is Acquitted of Aiding the Enemy

While advocates of open government celebrated his acquittal on the most serious charge, the case still appears destined to stand as a fierce warning to any government employee who is tempted to make public vast numbers of secret documents. Private Manning’s actions lifted a veil on American military and diplomatic activities around the world, and engendered a broad debate over what information should become public, how the government treats leakers, and what happens to those who see themselves as whistle-blowers.

“We always hate to see a government employee who was trying to publicize wrongdoing convicted of a crime, but this case was unusual from the start because of the scope of his release,” said Gregg Leslie of the Reporters Committee for Freedom of the Press, adding, “Whistle-blowers always know they are taking risks, and the more they reveal the bigger the threat is against them.”…

Yochai Benkler, a Harvard law professor who testified in Private Manning’s defense, praised the judge for making an “extremely important decision” that he portrayed as denying “the prosecution’s effort to launch the most dangerous assault on investigative journalism and the free press in the area of national security that we have seen in decades.”

Amerikanska journalister vet idag att dom inte vågar ha några som helst kontakter med någon som vill blåsa den allra minsta lilla vissla om USA:s hemliga maktapparat. Gör dom det riskerar dom att ställas inför rätta som spioner.

Bradley Manning: not the enemy. Manning has been found not guilty of the most dangerous charge levelled at him – ‘aiding the enemy’. Even so, this trial was a shameful moment in US history

Contained within this material was footage of a US military helicopter gunning down a father taking his children to school; evidence of a death squad operating in Afghanistan, and files showing that rather than containing just “the worst of the worst”, Guantánamo held dementia patients, taxi drivers and prisoners of the Taliban.

Millions worldwide regard Manning as a hero, but he was always going to face prosecution for his actions. Not pursuing him would have been politically untenable given the national security climate in the US. Military leaders would have feared the repercussions of allowing a soldier to get away with such a large-scale leak.

Den här domen är, som James Ball skriver i brittiska Guardian, en skamfläck i USA:s historia. Det har visat sig att när president Obamas regering ställs står inför bevis på sina egen missgärningar, så gör man allt för att straffa budbäraren.

Omvärlden vet nu att det inte bara är diktaturer som rutinmässigt fängslar, misshandel eller till och med döda journalister och aktivister, när det kommer till kritan, uppför sig ledaren för den fria världen inte mycket annorlunda.

Obama-regeringen och dess nationella säkerhetsapparat hotar med sina aktioner USA:s First Amendment, det tillägg till den amerikanska författningen som garanterar religionsutövning, yttrandefrihet, förbud mot inskränkningar av pressfriheten mm

Och det kommer att få allvarliga konsekvenser för USA.

Pressklipp:
Wikileaksläckan Manning döms i dag,Assange beklagar Mannings dom,Inte skyldig till att ?ha hjälpt fienden?,Manning slipper livstids fängelse,Domen mot Manning är farlig,Manning frikänns från att ha hjälpt fienden,Manning friad från allvarligaste åtalspunkten

[tags] radley Manning, Bradley Manning Wikileaks, WikiLeaks Trial, Bradley Manning Aiding The Enemy, Bradley Manning Guilty, Bradley Manning Leaks, Bradley Manning Not Guilty Of Aiding The Enemy, Bradley Manning Trial, Bradley Manning Verdict, Wikileaks Bradley Manning, Wikileaks Trial Verdict, Wikileaks Verdict, Politics News[/tags]

2 thoughts on “Ingen mer mjuk makt, President Obamas hårdföra säkerhetsapparat och dess dissidenter: Bradley Manning, Julian Assange och Edward Snowden

Comments are closed.