Politik

Quip och mobila arbetare i en skrivbordsmiljö som aldrig verkar ta slut

Bilden är klickbar

Det finns två berättelser om den mobila värld som nu gör sitt intrång överallt i samhället, t.o.m. i det konservativa arbetslivet.

I den ena, officiella historien, så lämnar våra skivbord, börjar använda mobiler och paddor och blir allt mobilare. I den andra, inofficiella historien, så är det trots allt inte så mycket som har förändrats, i alla fall inte ännu. Thomas Kuhns berömda paradigmskifte har ännu inte inträffat inom arbetslivet, om det någonsin kommer att göra det.

Ett exempel är hur vi arbetar med dokument, dvs med Microsoft Office med Word, Powerpoint och Excel och deras konkurrenter i Open Office.

Även om jag själv använder en iPad för att visa mina OH-bilder så sitter jag fortfarande vid ett skrivbord och snickrar på själva presentationerna. Och om jag vill ha hjälp så kanske vi delar på presentationen via DropBox, men inte sjutton skulle vi drömma om att skapa ett dokument på en mobil eller en padda. Inte ännu i alla fal

Quentin Hardy skriver litet krystat i New York Times om hur olika mobilföretag försöker skapa mobila sätt att arbeta med dokument: As Work Habits Change, Software Makers Rush to Innovate

Mr. Taylor, 33, is one of the best-regarded young software engineers in Silicon Valley. He helped create Google Maps before serving as Facebook’s chief technical officer. His co-founder, Kevin Gibbs, also 33, helped create Google’s data centers and as a side project developed the software that suggests completions when people start to type questions into Google search.

Their company is one of several that are developing office software for the mobile world. Some of the new programs still borrow from images of old-fashioned work in their design. But the capabilities they offer are decidedly up-to-date.

Quentin Hardy skriver också att Box, en känd onlinetjänst för lagring av dokument, bilder och andra data, har just köpt Crocdoc som har en lösning för att visa Microsoft Word-dokument och andra populära filformat i rätt storlek för en mängd olika mobiltyper. Evernote, en annan populär online-tjänst, låter människor skriva, redigera och dela anteckningar tillsammans, i stället för mejla Word-dokument fram och tillbaks.

Problemet är att precis som med den arabiska våren så finns det slentrian och starka intressegrupper som inte vill överge skrivbordsmiljön och den kontroll man känner att man har om man kan titta ut över ett milsvitt kontorslandskap till bredde fyllt av tusentals idoga ekorre-arbetare.

Precis som många trodde att vi skulle få kortare arbetstid för ett par generationer sen så tror alla nu att vi ska bli mobila. Och till en viss del är det sant. Jag kan sitta och kolla hur många presentationer som helst i min mobil eller padda på SL-tåget eller bussen till jobbet, helt klart.

Men det är fortfarande vid skrivbordet på jobbet som vi kommer att sitta och fila på presentationer och kalkyler och vad det nu kan vara.

Och när vi gör det kommer vi att använda en gammal hederlig bärbar dator och inte en padda eller mobil.

Yahoos Marissa Mayer gjorde sig som bekant nyligen känd för att kräva att alla hennes underställda måste jobba på kontoret och inte mobilt eller hemma.

Visionerna av miljoner mobila arbetare som jobbar på kaféer och utomhusrestauranger kommer inte att infrias än på länge. Utom möjligtvis inom den Öppna Kodrörelsen.

Den stora innovationen är inte som jag ser det mobiler och paddor utan serverdelen uppe i datormolnen. Idag ligger alla data i datormolnen, övervakade av NSA:s datorer.

Däremot är skrivbordsdatorn, om inte skrivbordet, död. I dag använder alla som jag känner bärbara dator.

Om någon skulle ha en annan åsikt så vore det onekligen intressant att höra.

Pressklipp:
Så ska Lenovo utmana Dropbox,Programmet som lät USA se all nätaktivitet,

[tags]Quip,skrivbordsmiljö, Appar på jobbet, Appar i skrivbordsmiljö, Appar i Silicon Valley [/tags]

2 thoughts on “Quip och mobila arbetare i en skrivbordsmiljö som aldrig verkar ta slut

 1. Tobbe

  Håller i stort sett med. Men det beror också på om du är anställd eller egenföretagare. Som egenföretagare sitter jag ofta i stockholms skärgård och jobbar med laptop och mobilt bredband. Använder naturligtvis en linuxdator, använder mestadels xmind för att framställa dokument.
  Efter alla avlyssningsavslöjanden (vem är förvånad, tekniken finns ju!)är väl hela molnköret till för att få oss alla att frivilligt lämna ifrån oss alla uppgifter på ett lättare sätt till NSA.
  Det är bara att gå under jorden på nätet.

  1. Lennart

   Tobbe: Avundas dig att sitta och jobba i skärgården, och jag håller med, för egenföretagare gäller givetvis andra regler än i större hieratiska företag.

Comments are closed.