Politik

X-Keyscore, NSA, FRA och president Obamas gigantiska massvlyssningsimperium

Nya avslöjanden om president Obamas massiva världsomspännande massavlyssningsprogram kommer nu nästan varje vecka, tack vare de dokument som visslaren Edward Snowden lyckades få med sig ut ur USA när han flydde.

President Obama tiger och visar inga som helst ångerkänslor, medan det nu börjat jäsa i kongressen över de öppna och in-your-face lögner som NSA och andra spionchefer har berättat i Kongressförhör. Lögner som borde omedelbart skulle ha fått dom sparkade, om dom hade haft någon annan chef än Obama.

En mycket bra presentation om X-Keyscore finns på den här länken: XKeyscore presentation from 2008 – read in full. Training materials for the XKeyscore program detail how analysts can use it and other systems to mine enormous agency databases and develop intelligence from the web

Med så få som 700 servrar på 150 platser jorden runt kan Obama-regeringen läsa all Internettrafik som flyter genom de väldiga undervattenskablar som knyter samman det globala Internet, plus även all jordbunden trafik. Allt som överhuvudtaget sker på nätet samlas i NSA:s väldiga arkiv. Men trafiken är så gigantisk att man bara kan spara den en mycket kort tid. Det är för att kunna spara mer data längre tid som NSA nu bygger ett komplex av gigantiska datahallar i Utah.

Trots att NSA inte får massavlyssna amerikaner så struntar man i lagen och gör det i alla fall, på följande sätt: Säg att en amerikansk familj reser på semester till Frankrike och äter lunch på en liten mysig restaurang i femte arrondissementet. Restaurangen ägs av en Egyptier som har haft vissa kontakter med människor från Afghanistan säg. Han står på NSA:s avlyssningslista. Och eftersom den amerikanska familjen har besökt hans restaurang, något som NSA vet eftersom dom betalade med kreditkort, så gör NSA automatiskt en sökning på föräldrarna, och sen på alla deras vänner, och sen på dessa vänners vänner, osv. Dvs tusentals amerikaner avlyssnas under längre och kortare tid bara på grund av ett enda restaurangbesök i Paris. Det bryter mot lagen men NSA och Obama-regeringen rättfärdigar det med att alla dessa tusentals amerikaner alla hade en utländsk anknytning, trots att 99% av dom kanske aldrig ens har varitutanför USA:s gränser eller ens haft någon som helst anknytning till någon från utlandet.

Så fungerar det.

Spencer Ackerman och Paul Lewis skriver i brittiska Guardian om hur motståndet mot det häpnadsväckande massavlyssningssamhälle som president Obama har tagit över från George Bush och utökat till något som är i det närmaste obeskrivligt: US senators rail against intelligence disclosures over NSA practices. Officials say bulk phone records collection was not ‘the most important tool’ – contradicting previous statements to Congress

Just before the hearing began, the US director of national intelligence declassified and released documents shedding more light on how the bulk surveillance occurs. Senator Al Franken, a Minnesota Democrat, denounced the move as “ad hoc transparency.”

Leahy, joined by ranking Republican Chuck Grassley of Iowa, criticised director of national intelligence James Clapper for making untruthful statements to Congress in March about the bulk phone records collection on Americans, and NSA director Keith Alexander for overstating the usefulness of that collection for stopping terrorist attacks.

Grassley called Clapper’s recent apology to senator Ron Wyden and the intelligence community “especially disturbing”.

Kim Zetter skriver i Wired om NSA-chefens försvar av det gällande systemet på den kända Backhalt-konferensen I Las Vegas, Buffeted by New Disclosures, NSA Chief Defends Surveillance Programs at Black Hat

Alexander was addressing surveillance programs recently disclosed by the Guardian from documents provided by NSA whistleblower Edward Snowden. Hours before he took the podium, the newspaper published a top secret PowerPoint deck detailing the NSA’s XKeystore program, which maintains a rolling archive of internet traffic vacuumed from 150 points around the world. According to the slides, NSA analysts can query the system using a broad range of selectors, from specific information like a target’s email address, to category searches that might produce, for example, “all the Microsoft Excel spreadsheets containing MAC addresses coming out of Iraq.”

Nu består XKeyscore av både hård och mjukvara och jag är själv övertygad om att mjukvaran sedan länge även används av svenska FRA, på precis samma sätt som NSA använder den. Trots att FRA kör de analysprogram som kommer med XKeyscore på sina egna servrar.

Jag skulle bli utomordentligt förvånad om inte man inte också, trots alla utfästelser om motsatsen, för länge sedan har överträtt de gränser som riksdagen en gång satte för FRA, precis som NSA har gjort, trots den speciella Underrättelsedomstol som inrättades här i USA och som så nästan jämt har följt NSA:s önskemål. Och eftersom ingen i riksdagen visar det minsta intresse av den här frågan så kommer vi aldrig att få veta hur långt FRA har gått.

Den skarpögde ser snabbt på bilden ovan att NSA inte har några avlyssningsstationer i Sverige, något som man däremot har i Kina, något som knappast är troligt. Mer troligt är alltså att svenska FRA helt enkelt har köpt in XKeyscore-mjukvaran för eget bruk, precis som man också med stor säkerhet använder produkter från Narus här i Silicon Valley.

Vad det skulle betyda kan vi tvista om.

Konsekvenserna för Internet av president Obamas agerande kommer att bli massiva. För det här kommer varken Kina eller Ryssland att tolerera. Och resultatet kommer att bli ett balkaniserat och splittrat Internet, som inte längre kommer att drivas från USA.

En makthungrig president och en hämningslös säkerhetsapparat kommer att ha förstört Internet, som en gång grundades av Pentagon i USA.

Det är också ett epitaf.

Pressklipp:
NSA övervakar all nätaktivitet,Kunde bevaka via nätet utan tillstånd,NSA övervakar all nätaktivitet, NSA-System XKeyscore: Die Infrastruktur der totalen Überwachung

[tags]National Security Agency, Government Nsa, nsa, Nsa Government, Nsa Leaks, Nsa Powers, Nsa Surveillance, Massavlyssning, NSA och FRA, X-Keyscore FRA[/tags]

3 thoughts on “X-Keyscore, NSA, FRA och president Obamas gigantiska massvlyssningsimperium

 1. Fredrik

  Nu förstår jag allt snack om Big Data. Tekniken som alla pratar om, men som väldigt få behöver. Men nu blev användningsområdet större…

 2. Hej FRA

  Mikael Odenberg skrev på det avtal 2008 som gör det mycket troligt att du har rätt angående XKeystore och FRA. Läs här: http://scabernestor.blogg.se/2008/june/mikael-odelberg-vad-fan-har-du-skrivit-pa.html
  Falkvinge skrev ett inlägg nyss om FRA och det här dokumentet:
  http://falkvinge.net/2013/07/07/documents-sweden-wiretapping-russias-international-traffic-for-the-nsa/
  Det måste varit ett bra läge för USA att få igenom en hel del godis med en nybakad grön (oj, ska visst vara blå-ögd) regering. Beställningen om ThePirateBay-hanteringen läckte ju via WikiLeaks liksom skärpningen av fildelning för privat bruk.

Comments are closed.