Politik

Brittiska Economist uppmärksammar president Obamas oamerikanska massavlyssningssamhälle

I många år regerade kommunistskräcken här i USA. Den som hade ett kommunistiskt förflutet behövde inte göra sig besvär med att fylla i en visumansökan, och i kongressen regerade House Un-American Activities Committee och den inte helt okände senator Joseph McCarthy.

Att vara “oamerikansk” är fortfarande något av de värsta glåpord man kan slunga mot en amerikan. Så att brittiska Economist nu i en omslagsartikel kallar president Obamas massavlyssningssamhälle för oamerikanskt, så höjer man rösten ungefär så mycket som man kan, för en vanligtvis pro-amerikansk tidskrift. Något som man också är noggrann med att påpeka i ingressen.

Här följer ett axplock från artikeln:


Security v freedom in the United States. Liberty’s lost decade
The war on terror haunts America still; it should recover some of its most cherished values

The indefinite incarceration of prisoners in Guantánamo Bay without trial was a denial of due process. It was legal casuistry to redefine the torture of prisoners with waterboarding and stress positions as “enhanced interrogation”. The degradation of Iraqi criminals in Abu Ghraib prison in 2003, extraordinary rendition and the rest of it were the result of a culture, led by Dick Cheney and Donald Rumsfeld, that was both unAmerican and a recruiting sergeant for its enemies. Mr Obama has stopped the torture, but Guantánamo remains open and the old system of retribution has often been reinforced.

Neither Mr Snowden nor Mr Manning is a perfect ambassador for a more liberal approach. ….

But both men also show how America still leans too far towards security over liberty

Det är bra att Obamas massavlyssningspolitik nu får kritik, även om den svenska regeringen som vanligt inte vågar kritisera storebror.

I alla fall har den hårt pressade Angela Merkel i alla fall för tillfället avslutat det tyska samarbetet med NSA: Tyskland avslutar spionavtal med USA, och att Snowden inte anses vara förrädare av de annars så nationalistiska amerikanerna Amerikanerna: Snowden ingen förrädare visar att Obama inte har den uppslutning bakom sin massavlyssningspolitik som han säkert hade trott att han skulle få.

Pressklipp:
USA sponsrar brittisk signalspaning, Wikileaks: Snowden får flyktningstatus i Ryssland,USA besvikna på ryskt asyl,NSA-chefen utbuad på konferens,Sökprogram låter NSA övervaka internet,Manning fälls på flera åtalspunkter,USA: Terrorhoten ?mer specifika? än tidigare,a href=”http://www.svd.se/nyheter/utrikes/exceptionell-atgard-enligt-terrorexpert_8396472.svd”>SÄPO: Vi har vidtagit nödvändiga åtgärder,USA-varning om hot mot västintressen

[tags]President Obama massavlyssning, Obama PRISM, Obama avlyssning, Obama spioneri [/tags]

One thought on “Brittiska Economist uppmärksammar president Obamas oamerikanska massavlyssningssamhälle

  1. Mikael

    Kul att högern har rätt att kritisera USA i alla fall. Om någon vänsterlutande tidning hade uttryckt samma åsikter hade det kallats för USA-hat./
    Med vänlig hälsning Mikael T.

Comments are closed.