Politik

Mikrobloggar och sociala medier hotar Taiwan-regeringen, och påverkar demokratirörelsen i Kina

Vi är vana vid att mikrobloggar som Weibo spelar en växande roll för protestaktioner mot regimen i Kina. Men att sociala medier skulle spela an liknande roll i det demokratiska Taiwan är något som jag inte tror att någon hade väntat sig.

Men när den inkallade studenten Hung Chung-chiu tvingades göra armhävningar och andra fysiska övningar i den heta solden tills han dog, tre dagar innan han skulle demobiliseras, som straff för att han hade fört in en mobilkamera på basen, så läckte nyheten snart ut i Taiwans sociala medier och orsakade helt makalös populär explosion av ilska riktad mot landets militärer och regering.

Presidenten Ma Ying-jeou tvingade sparka sin försvarsminister, och arrestera 18 av de inblandade och även rikta en personlig ursäkt för det inträffade. Men inget har hittills hjälpt mot den ursinniga befolkningen som inte kan förstå vitsen med Taiwans kostsamma militär nu när relationerna med Kina har förbättrats.

Eva Dou skriver i Wall Street Journal: Soldier’s Death Sparks Massive Protest in Taiwan

While protests are common in Taiwan, the suspicious death of 24-year-old Army conscript Hung Chung-chiu has struck a particularly raw nerve with ordinary citizens. Mr. Hung died 72 hours before his scheduled discharge after being ordered to perform excessive physical activity as punishment for bringing a smartphone onto base without permission. Military prosecutors said some of Mr. Hung’s superiors bypassed standard disciplinary procedure because they held grudges against him.

Many people found the government’s investigation of Mr. Hung’s death unsatisfactory, especially the vague initial answers given by officials. Meanwhile, the event has stirred up wider grievances against the island’s conscription military and President Ma Ying-jeou’s administration.

Det viktigaste kanske är att oroligheterna på Taiwan även följs av befolkningen tvärs över sundet i Kina, som inte är dummare än att de kan se den frihet som befolkningen på Taiwan har som de själva saknar.

Det är t.ex. värt att påpeka att kinesiska böcker, tidningar och filmer är fritt tillgängliga på Taiwan, medan den kinesiska regimen inte tillåter media från Taiwan att distribueras fritt i landet.

Sociala medier och mikrobloggar kan, som vi nu vet, plötsligt explodera på sätt som få länder är beredda på. Något som vi t.ex. sett i Brasilien.

Taiwan-demonstrationerna kommer att påverka inte bara Taiwan utan även Kina, och förtjänar därför att uppmärksammas även i Sverige.

Den kinesiska regeringen sitter givetvis säkert, kanske säkrare än den folkvalda regeringen på Taiwan. Men kineserna i Kina följer noggrant utvecklingen på Taiwan, och det kan som sagt komma att få konsekvenser i alla fall på sikt.

Pressklipp:

BMW:s nya stora mardröm i Kina,

[tags]Hung Chung-chiu, Taiwan demonstrationer, Taiwan sociala medier, Taiwan politik, Taiwan Ma Ying-jeou, Ma Ying-jeou protester [/tags]