Politik

Amerikaner söker sig till EU i jakt på den kvalitetssjukvård de inte kan hitta i USA

Tidigare i veckan skrev Elisabeth Rosenthal en viktig artikel i New York Times som påminner om Maciej Zarembas uppmärksammade artikelserie i DN den olönsamme patienten tidigare i år.

Elisabeth Rosenthals artikel, In Need of a New Hip, but Priced Out of the U.S., handlar om den 67:årige Michael Shopenn som behövde få en artificiell höft inopererad, något som skulle ha kostat honom bra mycket över $65,000, något han helt enkelt inte hade råd med. Så istället reste han till ett privatsjukhus i Belgien där han kunde ha proceduren utförd för $13,660.

Den amerikanska sjukvården har många världsledande sjukhus som håller mycket hög kvalitet, så länge du tillhör de rikaste en procenten eller han en sjukförsäkring som är mer eller mindre heltäckande. Vilket få amerikaner har.

Men för alla andra, så får man alltså ofta avstå från sjukvård man egentligen borde ha, i världens rikaste land.

Men som Elisabeth Rosenthal skriver i en andra artikel i samma ämne New York Times, så börjar nu allt fler Internetkunniga amerikaner att leta reda pår alternativa lösningar utomlands: The Growing Popularity of Having Surgery Overseas

In response to an article in The New York Times on Sunday about an American who went to Belgium to have his hip replaced because his insurer in the United States would not cover the procedure, hundreds of readers said they would be willing to follow that path.

Michael Shopenn’s surgery in 2007 would have cost close to $100,000 in the United States. But it cost just $13,660 — including all medicine, doctors’ fees and round-trip airfare — at a private hospital in Torhout, Belgium. The Belgian government regulates medical fees, though most doctors’ offices and hospitals are privately run.

Elisabeth Rosenthal skriver vidare att enligt Jonathan Edelheit, VD för Medical Tourism Association, en industrigrupp som stödjer och underlättar sådana resor, så har amerikanerna definitivt blivit mer villiga att åka utomlands för att hitta kvalitetssjukvård som dom inte kan få till ett överkomligt pris i USA, säger .

Det här är en intressant utveckling som hjälps på traven av att USA nu har börjat införa den moderna ICD-10-systemet för klassificeringen av sjukdomar, som sedan länge har använts utanför USA. EU-läkare kan därför bättre läsa de amerikanska patienternas patientjournaler än tidigare.

President Obamas sjukvårdsreform, som han har lämnat vind för våg och inte drivit igenom som han borde, befinner sig idag i gungning och ett enat republikanskt parti har gjort motstånd mot reformen sin viktigaste politiska planka inför de kommande valen.

Det är därför tvivelaktigt om den amerikanska sjukvården kommer att bli mer heltäckande eller ens mer effektiv eller under de närmaste åren.

Så vi kan vänta oss en strid ström av amerikanska sjukvårdsturister i EU och Asien i framtiden.

Pressklipp:
Mer måste göras för att undvika haveri

[tags]Sjukvård, Obamacare, Sjukvårdsturism, Amerikansk sjukvård [/tags]

The Growing Popularity of Having Surgery Overseas