Politik

Nu minsann, efter gasattacken i al-Ghuta, Vita Huset: president Obama kommer att fatta ett informerat beslut


Nu ska man inte skena iväg och dra ogrundade slutsatser, men faktum är att det är rätt unikt i världshistorien att 2000 människor dör på någon timme under fruktansvärda lidanden utan yttre fysiskt våld. Som nu senast i staden al-Ghuta öster om Damaskus.

Svenska Dagbladet tror inte på att Assad hade något att göra med vad som skedde i al-Ghuta, men vill i alla fall att incidenten utreds av FN, något som är ungefär lika sannolikt som att Assad skulle vinna nästa episod av Let’s Dance:

Släpp fram inspektörerna

Det skulle vara märkligt om al-Assad genomfört en så omfattande upptrappning av kriget bara ett par dagar efter att FN-inspektörer, ledda av svensken Åke Sellström, anlänt för att undersöka tre andra påstådda incidenter med senapsgas och sarin.

Att använda stridsgas i Damaskusområdet vore också ytterst riskabelt eftersom vindar kan föra den även till regimtrogna stadsdelar.

Medan civilbefolkningens lidanden i Syrien med rätta platsar längst upp på tidningarnas förstasidor i EU, så intresserar sig USA-pressen för andra saker, som problemen på NASDAQ-börsen. Här i dag borta i morgon. Syrien är ett land långt borta på andra sidan jordklotet, till bredden fylld av orakade muslimska terrorister. Så intresset för vad som tilldrar sig där ligger långt ner på amerikanernas nyhetsprioritering.

Redan nu står det klart att president Obama vill utföra sin egen undersökning av vad som skedde i al-Ghuta. Och eftersom Assad-regimen knappast kommer att ge CIA tillgång till al-Ghuta, i alla fall inte innan man har hunnit sanera platsen, så kommer det att ta flera månader. Och under tiden kommer världen snabbt att ha glömt den lilla staden.

Européernas och främst Laurence Fabius prat om att nu måste man banne mig göra någonting, är helt meningslöst för underförstått är att nu måste USA göra någonting.

Adam Entous, Julian E. Barnes och Inti Landuaro skriver i Wall Street Journal: U.S. Weighs Plans to Punish Assad

U.S. officials who described the military options being revised at the Pentagon stressed that their purpose wouldn’t be to topple the regime, but to punish Mr. Assad if there is conclusive evidence that the government was behind poison-gas attacks on Wednesday.

Making its options known could constitute a U.S. warning to Mr. Assad and his backers. It was unclear if Mr. Obama would be prepared to use the options; he has resisted getting entangled militarily in the conflict since the start.

“Once we ascertain the facts, the president will make an informed decision about how to respond,” said White House National Security Council spokeswoman Bernadette Meehan. Mr. Obama has said that the use of chemical weapons by Mr. Assad would cross a key U.S. “red line” and possibly trigger a U.S. response.

Om den amerikanska undersökningen trots allt visar att det inte var matförgiftning eller någon annan naturlig förklaring som ligger bakom massdöden, så kommer president Obama alltså att fatta ett informerat beslut.

Det är bra, det ska man alltid göra. Men det står redan klart att USA som mest kommer att “straffa” Assad genom ett eller ett litet antal flyganfall mot vissa av Assads-vapensystem. Regimskifte står helt klart inte på president Obamas dagordning. Så här skriver Wall Street Journal i artikeln ovan: U.S. officials who described the military options being revised at the Pentagon stressed that their purpose wouldn’t be to topple the regime, but to punish Mr. Assad if there is conclusive evidence that the government was behind poison-gas attacks on Wednesday.

Så Assad och Putin har vunnit. För det “straff” som president Obama möjligtvis kan komma att utmäta mot regimen kommer inte att vara värre än de flygraider som Israel redan har utfört och som inte har fått regimen att blinka.

Så civilbefolkningen i Syrien får finna sig att långsamt men säkert utplånas framför en handlingsförlamad världs ögon.

Vi har inte lärt oss någonting från historien. Vilket inte är någon nyhet direkt.

Magnus Norell intervjuas i Aftonbladet och säger så här om hypoteserna om att det var motståndsrörelsen som dödade sina egna anhängare och familjer i en gasattack med artilleri eller flygattacker:

Det finns de, bland andra Iran och även BBC:s Mellanösternredaktör, som hävdar att oppositionen själva kan ha utfört gasattacken. Är det möjligt?
– Det är mycket osannolikt av flera skäl. Oppositionen har inte tillgång till kemiska vapen alls vad man vet. Skulle man få tag på det måste man stjäla från syriska regeringen och då skulle det ligga väldigt mycket i regeringens intresse att tala om det.
– Ska man använda vapnen måste man dessutom ha långskjutande artilleri eller flygvapen, vilket oppositionen inte har tillgång till. För det tredje skulle man skjuta på civilbefolkningen och slå ut och döda sina egna, eftersom det här området kontrolleras av rebeller.

Pressklipp:
Rättsexperten: Syrien är FN:s ansvar,FN kräver tillträde till syriskt område,Blix: Nu ökar trycket för ett ingripande,Obama kräver utredning om attack i Syrien,Så kan du hjälpa Syriens kvinnor,Avhoppad diplomat inte förvånad över giftattack i Syrien

[tags] Syria, Video, Syria Civil War, Chemical Attack Video, Damascus Chemical Attack Video, Syria Chemical Attack, Syria Mother Video, Syria Poison Gas Attack, Syrian Mother Hugs Dead Child, Syrian Mother Video, World News [/tags]

2 thoughts on “Nu minsann, efter gasattacken i al-Ghuta, Vita Huset: president Obama kommer att fatta ett informerat beslut

  1. Peter Andersson

    Friidrotts-VM i Moskva är över utan att det blev någon bojkott, så Putin har säkert dragit slutsatsen att Vinter-OS inte heller kommer att bli bojkottat oavsett hur mycket vapen man skeppar in till Syrien.

    Västvärldens gammelmedia avleddes hur lätt som helst via en lag om förbud för homosexuell propaganda riktad till personer under 18 år (att jämföra med den svenska alkohollagstiftningen med samma syfte och åldersmotivering) – svenska tidningar skrev mer om hur Emma Gren-Tregaros nagellack “provocerade” Ryssland än att Putin skeppar massförstörelsevapen till Assad.

  2. Fredrik B

    Nu är det så att konflikten i Syrien är en etnisk och religiös konflikt med alawiter, kristna, kurder, mm på ena sidan och framför allt sunni på den andra sidan. Illdåd begås regelbundet av båda sidor. USA och västeuropa tycks av någon oförklarlig anledning stödja sunni-sidan och har även tidigare kommit med obelagda anklagelser om “Weapons of mass destruction”. Anklagelsen mot Saddam Hussein visade med all tydlighet hur USA med allierade lyckades dupera nästan en hel värld och inleda ett obefogat anfallskrig.

    Av oklara skäl försöker USA på nytt göra samma sak och hoppas av omvärlden på nytt ska gå på samma lögner. Om man studerar utvecklingen under se senaste åren i Syriens grannländer inser man snabbt att störtandet av en diktator inte alls behöver innebära frihet och demokrati utan mer troligt bara kommer att leda till en annan diktatur, med motsvarande förtryck.

Comments are closed.