Datafrälst i Nairobi.
Jag befinner mig alltså i Nairobi för att prata med startupföretag och kolla den mobila marknaden i Kenya.
Efter en hektisk vecka, med en vecka kvar, så kan jag kanske sammanfatta intrycken såhär:
Som jag hade gissat redan innan jag kom, så är det ingen egentlig skillnad mellan de kunskaper som IT-ingenjörerna på de små startupföretagen här har och vad man kan i Silicon Valley eller Kista.
IT-världen är genuint globaliserad, det finns inga gränser, och detta kan vi tacka den Öppna Kodrörelsen för.
Det är rätt fantastiskt att sitta i Nairobi och prata med startup-entreprenörer och höra att dom skriver sina appar i Python med MySQL och dessutom använder Heroku.
Det finns ingen anledning att bli förvånad, men jag kan ändå inte låta bli att förundras över hur global och internationell den Öppna Kodrörelsen har blivit.
Vad beträffar mobilindustrin så verkar alla rika i Nairobi idag ha 3G-mobiler med pekskärm. Men marknaden domineras fortfarande av s.k. feature phones, dvs små billiga mobiler med en liten rudimentär skärm men ingen pekskärm.
Och för dessa mobiler har ett växande antal startupföretag som Myorder och Ma3Route skrivit geniala appar som endast använder SMS och en standard som heter USSD, Unstructured Supplementary Service Data , ungefär som SMS men synkron. Dvs sändare och mottagare öppnar en kanal och kan skicka meddelanden fram och tillbaks, något som inte är möjligt med den asynkrona SMS-standarden.
Ma3Route är som Waze som nyligen köptes av Google för en miljard dollar, och Myorder gör det möjligt att beställa mat från restauranger och mataffärer med SMS.
Det finns riskkapital men endast i mycket begränsad omfattning. Det finns också Meetups men igen endast i begränsad omfattning.
De två ledande universiteten Jomo Kenyatta University och det privata Strathmore University verkar producera utmärkta IT-ingenjörer. Jag kommer att besöka båda universiteten nästa vecka, vilket ska bli intressant.
Ett högintressant besök till ett av den mobila webbens viktigaste tillväxtområden.
Det byggs så det knakar i Nairobi, men skillnaden mellan rika och fattiga är stor och den personliga säkerheten är något man alltid blir påmind om. Varje gång jag går ut till en mindre galleria så kroppsvisiteras jag av beväpnade vakter. Varje gång min taxi kör in på det bevakade hotellet så får jag gå igenom metalldetektorer och bilen granskas underifrån med speglar, samtidigt som man alltid öppnar bakluckan för att kolla.
Precis samma sak på de företag jag har besökt. Säkerheten tas på mycket stort allvar och man blir alltid påmind om det.
Man går inte ut och promenerar i omgivningarna som jag är van vid från försa världen.
Trafiken är obeskrivbar, men intressant nog så tutar man aldrig på varandra och ingen sticker ut huvudet genom fönstret och skriker “you asshole”, som man är vad vid från New York.
Väldigt trevliga och artiga människor, lätta att prata med.
Man behöver INTE klä sig i helvitt eller dränka sig i myggmedel om man stannar i Nairobi. Alla såna varningar visade sig vara helt fel. Man kan också besöka välbevakade gallerior, men man går alltså inte bara ut och promenerar utan att först ha koll på säkerheten.
Så varför är Nairobi så intressant för IT-marknaden. Jo orsaken är enkel. Eftersom man aldrig fick vara med om den fasta Interneteran så är det litet som i Tyskland efter Andra Världskriget. man måste bygga upp allt från grunden och det betyder den mobila webben.
Ett laboratorium för framtidens mobila webb om man så vill.
[tags]IT-marknaden i Nairobi, Nairobi IT, Startupföretag i Nairobi, Mobilföretag i Nairobi [/tags]