Politik

Citi Hoppa, Nairobis bussar och motorcyklar, kommunala transporter för folket

Typisk pendelbuss i Nairobi

Nairobi är en blandning av Dantes inferno och toppmoderna gallerior som lika gärna kunde ligga i Kalifornien och Europa.

På inferno-sidan finns tusentals små buckliga överfyllda pendelbussar som den ovan, sprickfulla med pendlare på väg till och från jobbet.

Man ser hundratals på den halvtimmeslånga färden från hotellet och in till kontoret i stan.
Människor som pendlar med livet som insats.

newsKenya skriver om Citi Hoppa: Police warn commuters against Citi Hoppa buses

Police have warned commuters to be cautious while travelling in the Citi Hoppa buses in Nairobi, stating that they risked being robbed. Inspector-General of Police David Kimaiyo said a number of buses belonging to the firm had been carjacked numerously with the drivers and conductors suspected of plotting the attacks with the gangsters. Through an update on social media (Facebook), Kimaiyo warned that the buses risk being withdrawn from the roads because despite the incidences, the management had failed to cooperate with police.The recent incident on Thursday left three passengers injured. The bus departed from the city centre at 8pm but stopped on Jogoo road where seven men boarded and robbed the passengers.

Hand i hand med de här pendelbussarna går vad som liknar MC-gäng. Man ser dom överallt i utkanten av stan. Grupper av MC-förare som sitter på sina hojar och bara väntar.

Men det är inte traditionella MC-gäng utan en del av Nairobis transportsystem. För när City Hoppa-bussarna stannar vid sina hållplatser i utkanten av stan så tar MC-förarna över och kör dom hem. Tyvärr lyckades jag inte fånga dom med min mobil, men man ser en hel familj klamra sig upp på en sån här motorcykel, som sen vingar iväg på de överfyllda gatorna.

Ett transportsystem för tredje världen som fungerar men som jag själv aldrig skulle utnyttja.

Pressklipp:

[tags]Citi Hoppa, Nairobi Citi Hoppa, Kenya Citi Hoppa [/tags]