Politik

Håller IT-entreprenörerna i Silicon Valley på att förlora sin gloria?

Bucks Restaurang i Woodside. Bilden är klickbar.

Drömfabriken i Silicon Valley har fått sig några rejäla törnar i år. Inte nog med att vi nu vet att ledande IT-företag som Google, Facebook och Yahoo i hemlighet samarbetade med NSA för att avlyssna sina användare, vi vet nu också att betalade ut miljoner till företaget för att täcka deras avlyssningskostnader. Betalningar som lätt kan ses som ett sätt att köpa tystnad och samverkan.

När sen Edward Snowden avslöjade hela härvan så slog företagen ifrån sig och påstod att de aldrig ens hade hört talas om PRISM-projektet. Något vi nu vet var rena lögner.

Men det är inte bara det som har gett Silicon Valleys aura av idealism och ofelbarhet åtskilliga törnar på sista tiden.

Jenna Wortham skriver i New York Times om den allmänna känslan att den nya generations IT-entreprenörer håller på att bli alltmer hedonistiska och självupptagna. : From Example to Excess in Silicon Valley

Then there is Facebook. Over the last few years, the company has been accused of valuing profits over privacy and the public good. So last month, when its chief, Mark Zuckerberg, announced an effort called Internet.org to expand Web access in the developing world, some contended that the plan was motivated mainly by self-interest.

Also last month, it was reported that Sheryl Sandberg, Facebook’s chief operating officer, sold 2.37 million shares of company stock for $91 million. Eyes rolled when, shortly thereafter, a listing appeared online calling for an intern to work unpaid at her nonprofit foundation. (The organization has since said it will pay its interns.)

If there was a single event this summer that symbolized the perceived excess of Silicon Valley, it was the wedding of Sean Parker, the co-founder of Napster. He threw a multimillion-dollar “Lord of the Rings”-themed wedding in the redwoods of Big Sur, complete with a nine-foot-high cake and custom-made costumes for the attendees.

Den 40-årige Sergey Brin, en av Googles två grundare, gjorde inte saken bättre genom att separera från sin fru och inleda ett förhållande med sin kollega Hugo Barras 26-åriga flickvän.

Clair Cain Miller skriver i New York Times:At Google, a Love Triangle and a Departing Executive

On Wednesday, reports from Google emerged about a love triangle involving Google’s co-founder, Sergey Brin, and Hugo Barra, an Android executive who announced the same day that he would leave the company for a rival phone maker in China.

The tech blog AllThingsD reported Wednesday that Mr. Brin was separated from his wife, Anne Wojcicki, and dating a Google employee who was previously in a relationship with Mr. Barra.

See why this is the talk of the valley?

The news set off a burst of publicity in tech blogs and whispers among people in the industry.

Företagen i Silicon Valley har också ställt sig helt ointresserade till att vara med och driva på lösningar till dalens många svåra sociala problem. De dåliga skolorna, den avskyvärda trafiksituationen osv. Det är inte deras problem. Deras anställda behöver inte sitta i kilometerlånga bilköer utan slussas snabbt och smidigt fram och tillbaks till jobbet i WiFi-utrustade bussar.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att “den gamla goda tiden” på 1980 och 90-talen inte kommer tillbaks.

Vilket alltid är farligt att säga. Jag minns själv hur jag stod på University Avenue en dag på hösten 1994 och pratade med en IT-chef som ondgjorde sig över att ingenting längre hände i Silicon Valley. Bara någon månad innan Jim Clark och Marc Andreessen släppte Mosaic Netscape i oktober 1994 och skapade den moderna webben.

Så kan det gå.

Pressklipp:
3d-skrivare toppar nya hajpkurvan,
Redigera själv Googles kartor,Facebook satsar på slöjd

[tags] [/tags]