Politik

Mina globaliserade IT-studenter på Strathmore University i Nairobi

Mina studenter på Strathmore-universitetet i Nairobi.

Det finns tre ledande universitet i Nairobi: University of Nairobi, det katolska Strathmore och
Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (JKUAT i folkmun)

Under mina två veckors vistelse i Nairobi så hade jag turen att få föreläsa om mobil datorprogrammering på både Strathmore och JKUAT.

Medan Strathmore var toppmodernt och lika gärna kunde ha legat här i Silicon Valley så påminde JKUAT, som låg utanför Nairobi och är beläget i en väldig park, mest om ett gammalt för länge sedan övergivet sjukhus från 1930-talet.

Men det var inget fel på studenterna som lätt går att jämföra med dom på San Jose State University här i Silicon Valley där jag också har föreläst.

Eftersom den globaliserade IT-marknaden idag är baserad på Öppen Kod så är det enkelt för IT-ingenjörer även i tredje världen att lära sig den senaste IT-teknologin, vilket äve visade sig vara fallet i Nairobi.

De flesta startupföretag i Nairobi skriver mobila appar för s.k. feature phones, dvs generationen före pekmobiler och paddor. Man utnyttjar protokoll som USSD och SMS, och skriver mycket geniala appar som My Order för den egna lokala marknaden.

Riskkapital finns men investerarna saknar kunskaper om IT-marknaden och föredrar att investera hotell och gallerior.

Men det råder inte det minsta tvivel om att IT är på stark frammarsch i Kenya. Man ser dussintals med databutiker med de senaste paddorna och pekmobilerna. Universiteten slussar ut mängder med IT-ingenjörer och startupmarknaden växer.

Och eftersom man inte har någon existerande IT-marknad så handlar allt om mobila appar.

En mycket spännande miljö som jag kommer att fortsätta att blogga om litet då och då.

[tags] Nairobi, IT i Nairobi, Mobilmarknaden i Afrika, Mobilmarknaden i Nairobi,IT-marknaden i Nairobi, Nairobi IT, Startupföretag i Nairobi, Mobilföretag i Nairobi[/tags]