Politik

Syrien: klart för drabbning, varför kongressen kommer att stödja president Obama

State Departments karta över gasattackerna de 21:a augusti i år.

I de förhandlingar mellan Vita Huset och kongressen om stöd för president Obamas anfallsplaner mot Assadregimen som redan har börjat så sitter Vita Huset inne med en mängd fördelar. Senaten har redan ställt sig positiv och under de närmaste dagarna kommer Obama-regeringen och deras talesmän att bearbeta vacklande medlemmar av representanthuset i en jättelik kohandel. Om du stöder oss så kommer vi att stödja dig. Obama kan kalla in underrättelseexperter, diplomater, allierade och militärer för att bearbeta kongressledamöterna.

Obama har en stor fördel som Storbritanniens David Cameron saknade, han är nämligen USA:s överbefälhavare, och att gå emot sin egen ÖB i en militär fråga är något som få republikaner och ännu färre demokrater skulle vilja göra. Det skulle lätt kunna kosta dom chansen till omval.

Vill kongressen, som man säger, ändra på lagtexten så är det något man kan förhandla om. Men mycket tyder idag på att kongressen kommer att ge Obama sitt godkännande.

Vad kongressen är rädd för är givetvis att USA kommer att dras in i ett ändlöst krig i Syrien, något som helt klart inte kommer att bli fallet. Har man bara försäkrat sig om det så kommer man att ge sitt godkännande.

Jackie Calmes och Michael R Gordon skriver i New York Times: Obama Plans to Meet With Key Lawmakers to Push Syria Plan

The White House was moving aggressively to gain support among the president’s own party, with a 70-minute telephone briefing Monday morning to the House Democratic Caucus by Secretary of State John Kerry, Defense Secretary Chuck Hagel, Gen. Martin E. Dempsey, the chairman of the Joint Chiefs of Staff, Susan E. Rice, the national security adviser, and James R. Clapper Jr., the director of national intelligence.

There were 127 House Democrats on the call, nearly two-thirds of their total number.

On Tuesday, Mr. Obama is to meet with the leadership of the Senate Armed Services Committee, the Senate Foreign Relations Committee, the Senate Select Committee on Intelligence, and their counterparts in the House.

Administration officials said the influential pro-Israel lobby group AIPAC was already at work pressing for military action against the government of President Bashar al-Assad, fearing that if Syria escapes American retribution for its use of chemical weapons, Iran might be emboldened in the future to attack Israel. In the House, the majority leader, Eric Cantor of Virginia, the only Jewish Republican in Congress, has long worked to challenge Democrats’ traditional base among Jews.

Som Gerald F Seib skriver i Wall Street Journal så finns det redan starka grupperingar i kongressen som med stor säkerhet kommer att stödja presidenten: Obama’s Road Map to Get Congressional Backing on Syria. Formula for Legislative Victory Starts With Persuading Wary Democrats

Senate Majority Leader Harry Reid has had some tactical differences with the White House, but he has largely been a loyal soldier, as has House Democratic leader Nancy Pelosi.

Republican leaders are harder to read, and House Speaker John Boehner and Senate Minority Leader Mitch McConnell have been circumspect. But it’s a reasonable guess that both are old-school enough that they wouldn’t be comfortable opposing a commander-in-chief on an issue of national security….
The pro-Israel caucus. Friends of Israel may well represent the most potent and truly bipartisan coalition the administration can mobilize. Israel itself feels directly threatened by Syria’s chemical arsenal, and its friends in Congress will feel a powerful need to stand up to Syrian President Bashar al-Assad. … Republican hawks. Nobody in Congress has been more vocal or consistent in pushing for action in Syria than Sen. John McCain, the man who ran against Mr. Obama in 2008. Not far behind has been his sidekick, South Carolina Sen. Lindsey Graham.

Those two form the backbone of a group of Republicans who would be only too happy to see the U.S. opposing Syria’s regime.

Mer intressant är hur stryktålig Assadregimen verkligen är. Man hade säkert inte överlevt så här långt utan omfattande stöd from Ryssland, Iran och Hizbollah. Ett anfall mot regimens militära infrastruktur kan komma att bli förödande, och tillsammans med utökad hjälp till motståndsrörelsen slutligen få regimen på fall.

Det viktiga är att så få bort regimen för att sen kunna skapa förutsättningen för fred mellan de olika folkgrupperna.

Som den juridiker han är kommer Obama aldrig att bli en boren ledare. Men han ser klart vad som måste göras och det mesta tyder idag på att kongressen kommer att stödja honom.

Vilket kommer att göra det möjligt för den arabiska våren att återigen sätta fart i Mellanöstern.

Pressklipp:
Hur står sig al-Assads krigsmakt? ,Syriens president: Krig om USA anfaller,Syrien: USA-attack skulle gynna al-Qaida,

[tags] Barack Obama , Video, Obama McCain, Obama Syria, Congress Syria, Kerry, Obama Mccain Meeting, Obama Syria Speech, Syria Intervention, Politics News [/tags]

13 thoughts on “Syrien: klart för drabbning, varför kongressen kommer att stödja president Obama

 1. Johnny

  Lennart: Vad var detta för nonsens kommentar? Det är väl naturligt att folk reagerar på dina geopolitiska inlägg om de inte tar hänsyn till judiskt och sionistiskt inflytande, speciellt när USA, Israel eller annat västland är inblandat. När detta påpekas möts det av tystnad, undvikande, nonsenssvar, foljehattsvar eller antisemit stämplingar i bästa ADL stil, en självpåtagen censur av ett viktigt ämne. Folk verkar ha tröttnat på alla lögner som våra korrumperade politiker och medier dagligen sprider och vill väl inte läsa samma sak på en självständig blogg, vad vet jag. Etablerade media som ex New York Times och DN, är idag bara färdigtuggad sionistisk propaganda, dag ut och dag in. Här hemma är det många som helt slutat köpa etablerade sionistmedia i syfte att ruinera fienden, alltid något positivt.

 2. Johnny

  Bengt: Jag instämmer 100%, det är också min upplevelse av dagens verklighet. Det är omöjligt att blunda för vad man ser. Det är som att vara Galileo och säga att jorden är rund och det politiska etablissemanget säger att jorden är platt och att det är förbjudet att ha en annan uppfattning än den etablerade och att tänka självständigt.

  Det var någon kommentator förut som upplevde att Lennart bloggade för den Amerikanska regeringen, vilket var kul och det kan jag förstå, men Lennart är främst en gammal Bolsjevik från 1968 som spottar och fräser på kyrkan, kristendomen och den kristna högern. Själv säger han att han är ateist som så många andra Bolsjeviker. En 100% modern kulturmarxist med alla hästar hemma (rätta åsikterna) vad gäller; 1) Homosexuella äktenskap, 2) Feminism, Genus 3) Mångkultur och Massinvandring, 4) Globalism 5) Världsregering och världsfederalism. Det är att vara vänsterliberal marxist som röstar på demokraterna idag.

  Lennart har tröttnat på att vara “Liberal” och har därför blivit “Neo-Conservative” nisse, nu är han inte bara Bolsjevik utan också fullfjädrad Sionist, som vill starta krig mot alla diktaturer i Mellanöstern innan de startar krig mot gissa vem, och ersätta alla diktatorer med ett anarkistiskt styrelseskick som styrs av fanatiska islamistiska jihadkrigare. Hans ide är att slå ihop Israel och Palestina till ett land och en demokrati, men han har inte sagt vad landet skall heta och hur det skall kunna fungera.

  Efter flera USA krig i Afghanistan, Irak, Libyen, Sudan, Egypten och nu Syrien, så tycker jag att det räcker nu med katastrofala interventionistiska krig som misslyckats överallt och bara kostat blod och pengar för många och berikat några få. Well, jag är i alla fall emot ett anfallskrig mot Syrien den saken är klar.

  1. Lennart

   Johhny: Du vet hur du blir när du börjar tröstäta. Du sväller upp till gigantiska proportioner. Livet ter sig helt meningslöst, du ser fiender över allt, golvet sviktar under dig där du lufsar fram och tillbaks i din lilla etta, och dina vänner vill inte längre veta av dig. Inte ens drottningen, din äldsta och trognaste väninna svarar längre på dina alltmer enträgna påringningar.

   Du skulle aldrig ha ställt upp i Dansbandskampen, du kan inte ens spela dragspel, det vet du ju, vad tänkte du på? Då går det som det går.

   Nu står du där, ensam och övergiven men 200 kilo tyngre. Så du tar ut dina frustrationer på den här bloggen.

   Din dragning till feta kvinnor har redan lett dig i fördärvet tidigare.

   Ryck upp dig, börja sporta, sluta tröstäta pölsa, du vet hur du blir då.

   En vän i nöden.

 3. cmo

  “Johnny…..jag instämmer 200 % med din senaste post!”

  Så bra, då är ju en av er helt onödig och kan dra vidare för att “höja nivån” på en annan blogg.

  En antisemitisk konspirationsdåre per tråd räcker och blir över….

  1. Lennart

   cmo: Ja det är märkligt är det inte. Varje månad eller så så dyker det upp en sån här person och jag blir alltid lik förvånad. Jag menar vi befinner oss ju trots allt inte på 1930-talet. Finns det verkligen såna här människor i Sverige idag, eller är det samma persom som jämt och ständigt återvänder?

 4. Bengt

  Jag märker att Lennart censurerade min senaste post; ” kända judiska skribenter” blev ” kända…skribenter” . Det illustrerar verkligen vad som kan och inte kan sägas i våra media dessa dagar. Voltaire säger det bäst:

  “To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize.”

  Obomba är i Sverige idag, vad finner jag på toppen av Expressens förstasida; en bild av Obomba och Reinfeldt i judisk synagoga med yarmulkes på huvudena. En mycket symbolisk bild av konkreta makt-förhållanden, som jag önskar folk borde vakna upp till! Här är ett annat uttalande som beskriver den problematiska situation vi är i:

  “YOU know very well, and the stupid Americans know equally well, that we control their government, irrespective of who sits in the White House. You see, I know it and you know it that no American president can be in a position to challenge us even if we do the unthinkable. What can they (Americans) do to us? We control congress, we control the media, we control show biz, and we control everything in America. In America you can criticize God, but you can’t criticize Israel…” Israeli spokeswoman, Tzipora Menache

 5. Johnny

  Lennart: Jag kan tänka mig lite Let’s Dance efter att jag höjt den intellektuella nivån på bloggen till normal standard. Annars så saknar din kommentar argument som vanligt, även om den var humoristiskt avfärdande.

  Om nu USA har bevis på att Assad är ansvarig för gasattacken så är det ju bara att presentera dem för UN-inspektörerna och UN-säkerhetsråd och få saken avgjord eller hur?

  Putin, Europas enda ledare som talar för fred och besinning, citeras i Veterans Today så här:

  “Russian leader Vladimir Putin sneered at John Kerry’s account of the chemical attack in Syria as “utter nonsense.” Putin challenged the US government to bring evidence of its version of what happened to UN inspectors and to the UN Security Council.”

  http://www.veteranstoday.com/2013/09/03/targeting-iraq-and-syria-2003-and-2013/

  Detta tycker jag är en träffande beskrivning av dagens verklighet:

  “The people of the world have reached a critical mass of intolerance towards the rogue terror states of the US, Britain, France, Israel and a few other accomplices. We have watched their relentless mass murder and exploitation of fellow humans in Asia, Africa, and the Americas. We have witnessed how this tiny group of state terrorists imposes on the vast majority of humanity their vile criminality and in the process then insult us with grotesque lies and justifications. We have seen how these rogue states have stolen land, poisoned people’s water, burnt their crops, dispossessed their homes, assassinated families with aerial drones and ground drones in the form of death squads. They have committed all these shocking crimes with lies and impunity to the point where now these state terrorists are operating in more than one country simultaneously in a permanent state of relentless war, pushing the very future of humanity to the brink.”

  Obama, “The Chief Drone Assassinator”, är i Stockholm idag, bara Bildt som bryr sig.

 6. Bengt

  För dom som ännu inte insett att USA går i Israels ledband när det gäller geo-politik, här är kända … skribenter som hävdar att USA startar och utför Israels krig:

  http://tomatobubble.com/war_for_israel.html

  Här kommer ett uttalande av den amerikanske CIA agent som gjort mest för att lösa Palmemordet. Han beskriver hur stormakten med olika medel tvingar fria nationer över hela världen art gå i USA/Israels ledband. Tidigare har svagare medel använts mot Syrien, nu är det dags för det starkaste; krig:

  Former CIA deep cover agent Gene “Chip” Tatum:
  “Our mission in ´Pegasus´ was to align foreign leaders, foreign financiers, and foreign countries with the policies of the United States using first diplomacy. If diplomacy did not work, then it was turned over to the Pegasus unit to work in one of
  The three arenas that we were professionals at working:
  blackmail, intimidation and murder”

  Ovanstående från: http://www.leopoldreport.com/Pegasus.html

  I Sverige miste vi Olof Palme ( och förvandlads till vasall- stat) och Anna Lindh p.g.a dessa brutala stormakts-aktioner.
  För ett halvt sekel sedan miste vi Dag Hammarskjöld på samma sätt, västvärldens kolonial- makter mördade honom, googla ärendet!

 7. Johnny

  Den enda anledningen att kongressen kommer att stödja Obamas krig är för att de är köpta av sionistlobbyn. Varför skall USA överhuvudtaget bry sig om att starta krig mot Syrien och riskera blod och pengar när man inte behöver? Därför att judiska och kristna sionister, dvs västvärldens etablissemang, vill ha krig eftersom det är vad Israel och krigslobbyn vill. Det är fortfarande “The Clean Break Policy” som gäller.

  Sällan har vi sett en så uppenbar “False-Flag” operation som den syriska gas attacken och genast vill sionistlobbyn ha krig, de har inte tålamod att vänta på FNs undersökning, krig nu är vad denna satanistiska sekt vill ha, och deras företrädare dvs Obama, Chameron, Hollande, Nuttanyahoo, McCain, Kristoll, etc vrålar efter krig. En kabal vars affärsidé är att mörda människor med hjälp av USAs arme. Nej jag tror verkligen inte på Obama eller andra ledare i västvärlden, de och media i västvärlden, ljuger och bedrar sin befolkning dag ut och dag in. Ingen sansad person kan ha förtroende för dessa destruktiva mördare och plundrare, i alla fall inte jag.

  Det enda politiskt vettiga vi hör kommer från Ryssland och Iran som argumenterar för fred och som enkelt ser i genom alla lögner och “False-Flag” attacker som väst levererar. Putin framstår som den fria världens ledare medan Obama och väst framstår som det nya Sovjet Unionen, en judisk bolsjevik kommunistisk mördarregeringen. Pravda och RT framstår som världens enda någorlunda ärliga media idag, all media som ägs av sionister i väst levererar nästan bara lögner.

  Förhoppningen är att amerikanska soldater gör myteri eller revolution och skjuter det 1%-iga sionistetablissemanget i småbitar och världen är fri igen. Utan den amerikanska militären är det amerikanska etablissemanget ingenting.

  1. Lennart

   Johhny: Skulle du inte kunna ställa upp i Let’s Dance eller gå en matlagningskurs eller något annat nyttigt istället för att skriva såna här inlägg?

 8. Bengt

  Här är senast poll resultatet (USA); Mindre än 9% stödjer attacken mot Syrien, se:

  http://k5software.info/iNews/drudgereport/getColumnThree.php

  Här är den senaste franska pollen; 64 % mot attacken i Syrien, se:

  http://www.huffingtonpost.com/2013/08/31/france-syria-poll_n_3847660.html

  Vad gäller brittiska opinionen; 71% mot intervention i Syrien, se:

  http://www.timesofisrael.com/poll-brits-agree-with-parliament-decision-against-syria-strike/

  Det blir antagligen en amerikans attack mot Syrien trots folkens vilja i dessa länder, för att inte tala om alla länder där folk har hjärtat på rätt ställe. Som sagt tidigare, det faktum att Obomba trots detta går i krig mot Syrien betyder att NSA och andra tongivande makthavare har ” blackmailable” material mot Obomba vilket förvandlar honom till en ” puppet” i deras händer. På samma sätt har makthavarna hållhakar på. 95 % av kongressen och senaten vilka (antagligen) kommer att stödja Obomba av den anledningen ( tvärtemot vad deras väljare vill).

 9. Christer W

  Jag för min del tror att ett avgörande skäl till att Obama lämnar frågan till kongressen är G 20-mötet. Med att göra så förde han bort frågan från G 20,s bord och slipper visa att han är rätt ensam.

Comments are closed.