Politik

NSA:s Bullrun läser alla krypterade meddelanden på Internet, inklusive den svenska regeringens

New York Times skriver att med början kring millennieskiftet så började NSA, USA:s motsvarighet till FRA, att investera miljarder dollar i en hemlig kampanj för att bevara sin förmåga att avlyssna alla som överhuvudtaget finns på Internet, inklusive HTTPS-protokollet.

Man använde specialbyggda, supersnabba datorer för att bryta allt med avancerade koder, och inledde ett nära samarbete med teknikföretag i USA och utomlands för att bygga hemliga bakdörrar in i deras produkter.

På det sättet kunde NSA. hacka sig in måldatorerna och fånga meddelanden innan de ens blev krypterade. Och NSA använde också sitt inflytande som världens mest erfarna krypteringsexperter för att i hemlighet införa svagheter i de krypteringsstandarder som användes kommersiellt av hård- och mjukvaruvecklare världen över.

I klartext, N.S.A. kan idag läsa de flesta om inte alla krypterade meddelanden som sänds på Internet och på andra sätt. De enda meddelanden som är säkra är dom som sänds i säkra kablar.

Nicole Perlroth, Jeff Larson och Scott Shane skriver i New York Times: N.S.A. Foils Much Internet Encryption

The National Security Agency is winning its long-running secret war on encryption, using supercomputers, technical trickery, court orders and behind-the-scenes persuasion to undermine the major tools protecting the privacy of everyday communications in the Internet age, according to newly disclosed documents.

The agency has circumvented or cracked much of the encryption, or digital scrambling, that guards global commerce and banking systems, protects sensitive data like trade secrets and medical records, and automatically secures the e-mails, Web searches, Internet chats and phone calls of Americans and others around the world, the documents show.

Many users assume — or have been assured by Internet companies — that their data is safe from prying eyes, including those of the government, and the N.S.A. wants to keep it that way. The agency treats its recent successes in deciphering protected information as among its most closely guarded secrets, restricted to those cleared for a highly classified program code-named Bullrun, according to the documents, provided by Edward J. Snowden, the former N.S.A. contractor.

Time Magazine har fler detaljer om NSA:s genombrott: Five Revelations from Snowden’s Newest Leak. New report reveals how the NSA has been able to crack online encryption. “This is the golden age of spying,” says one former analyst

Det här betyder också att NSA med stor säkerhet kan läsa alla den svenska regeringens krypterade meddelanden. Att FRA har hjälpt NSA kan vi läsa i den svenska pressen, se länkarna här nedanför- Men hur mycket känner FRA till om NSA:s kryptopbedrifter? Och har man i så fall varnat den svenska regeringen? Och har man på något sätt hjälpt FRA att läsa meddelanden från andra EU-stater, eller kanske t.o.m. från Sverige?

Det är mycket svårt för en regering att ha absolut koll på vad som försiggår i den hemliga världen, som vi redan har sett i USA. Det vore onekligen på sin plats för den svenska regeringen att försäkra sig om att man kan lita på sin egen säkerhetstjänst. Och att svenska folket kan lita på regeringen på det här området.

Wired Magazine har mer om det här oerhört viktiga avslöjandet

Och till sist, kryptografdiexperten Bruce Schneier skriver om vad vi kan göra för att vara så säkra som möjligt när vi jobbar på våra datorer. How to remain secure against NSA surveillance. The NSA has huge capabilities – and if it wants in to your computer, it’s in. With that in mind, here are five ways to stay safe

Pressklipp:
Sanningskommission ska granska NSA,USA har knäckt säkerhetskoder på internet,Ask och Bildt kallas till riksdagen om NSA,Sverige deltog i NSA-övervakning,USA har knäckt säkra krypteringar,“Sverige är NSA:s hemliga partner”,FRA ska ha hjälpt USA att spionera

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA [/tags]

One thought on “NSA:s Bullrun läser alla krypterade meddelanden på Internet, inklusive den svenska regeringens

  1. Peter Andersson

    Frågan är väl om de också övervakar/kopierar allt som filmas med t.ex restaurangkameror i Almedalen och liknande. Där är det nog många unga politiker som via alkohol och otrohet m.m försätter sig i utpressningsbara situationer…

Comments are closed.