Politik

Äntligen, könsneutrala leksaker för barnen hjälper flickor och pojkar in på nya yrkesområden

För några år sen hittade jag i mitt garage en bunt gamla Kalle Ankor, på engelska som jag och mina bröder läste som barn. I ett av numren finns en annons för leksaker, med en helsida för flickor och en för pojkar. Flickorna får lära sig leka kök, med kastruller och vispar och andra tillbehör för sina framtida roller som hemmafruar. “Och här är leksaker för er pojkar, står det” och när man vänder på sidan så ser man en massa skjutvapen.

Att könsmärka leksaker är något av det mest destruktiva som samhället kan syssla med, och kostar miljardbelopp i förlorad arbetskraft. Inte minst här i Silicon Valley där tjejer aldrig ens får chansen att bli intresserad av datorprogrammering. Något som fortfarande, år 2013, ses som en sak som endast passar killar.

Leksaker blir könsneutrala även i Storbritannien

Toys R Us i Storbritannien följer i den svenska fotspåren och slutar marknadsföra leksaker mot bara pojkar eller bara flickor.

I fjolårets julhandel gav BR och Toys R Us ut könsneutrala leksakskataloger. Nu väljer Toys R Us i Storbritannien samma väg, efter påtryckningar från föräldrar.

– Det är 2013 och fortfarande får pojkar och flickor växa upp i tron att vissa leksaker passar dem, och andra inte. Det är inte bara förvirrande, utan också extremt begränsande, eftersom det formar deras idéer om vilka de är, säger Megan Perryman på Let Toys Be Toys, en lobbygrupp som drivs av föräldrar.

För några år sen såg jag ett program om en ung tjej som brann för två helt olika intressen. Hon jobbade som fotomodell men hennes hobby var att spela ishockey.

Varför inte? Det är något som barnen själva bör ha rätt att avgöra.

Så det är oerhört bra att leksakstillverkarna nu får upp ögonen för hur viktigt det är att inte könsmärka leksaker och tvinga barn in i speciella könsroller som kanske inte alls passar dom.

Pressklipp:

[tags] Könsneutrala leksaker, könsneutral undervisning, Flickor och IT[/tags]