Politik

Silicon Valley: Sakernas Internet, kan Intel komma igen?

De flesta datoranvändare minns säkert hur Intel och Microsoft skapade en oslagbar allians, “Wintel” i slutet av 80-talet. Intel stod för hårdvaran och då främst mikroprocessorerna, och Microsoft stod för mjukvaran. Operativsystemet Windows och Office-paketet, som kom att dominera konsumentmarknaden under hela 90-talet och 2000-talet.

Men sen kom mobilerna och hela Wintel-alliansen hotades av energisnåla mikroprocessorer som designades av brittiska ARMm och på mobilerna var det ingen som ville leka sekreterare med office-paketet.

Nu försöker både Microsoft och Intel att komma igen. Microsoft på datormolnen och med sina egna Nokia-designade mobiler. Och Intel med pyttesmå mikroprocesorer för Sakernas Internet, som Don Clark skriver i Wall Street Journal:Intel Unveils Tiny Quark Chips for Wearable Devices. Processor Is One-Fifth the Size of Its Low-End Atom Chip

The line of chips, called Quark, will be used tojump on emerging wearable, industrial andmedical applications in coming years.

“It’s the smallest thing we’ve ever built,” said Renee James, who was appointed in May as Intel’s president along with Chief Executive Brian Krzanich.

Both executives are making a series of announcements in their first appearance in their new positions at Intel’s annual developer conference here. Quark is the most surprising, giving Intel a new entry into a race to bring computing and communications capability to everything from light switches to transportation control systems.

Det är mycket dumt att räkna ut vare sig Microsoft eller Intel, tänkt bara hur Apple kom tillbaks under Steve Jobs.

Intels problem blir att deras nya mikroprocessorer kostar en fraktion av deras traditionella processorer, och därför måste säljas i gigantiska kvantiteter. Men känner jag Intel rätt så kommer man att fortsätta att bli en viktig hårdvaruleverantör även i framtiden.

Speciellt nu när mikroprocessorer byggs in i alltfler alldagliga saker och därmed görs intelligenta.

Och för den som kanske inte känner till så mycket om Intel och dess plats i Silicon Valley så är det ett av Silicon Valleys absolut mest kända och inflytelserika företag.

Den legendariska Intel-VD:n Andry Grove gjorde Intel världsberömt, inte minst med nu ikoniska bok Only the Paranoid Survive: How to Exploit the Crisis Points That Challenge Every Company. Som ännu är värd att läsas av alla affärsintresserad.

Pressklipp:
Intel in på skinnet,Så blir Intels nya flashdiskar,De kan ta över Microsoft,

[tags]Intel, Wintel, Intel Sakernas Internet, Intel Internet of Things [/tags]