Politik

Silicon Valley: Twitter börsnoteras, viktigare än Facebook och Google?

Om någon hade frågat mig om jag kunde tänka mig investera i Twitter när det grundades i mars 2006 av Biz Stone, Jack Dorsey och Evan Williams, så är jag rätt säker på att jag hade svarat nej tack.

Men Twitter är i mångt och mycket viktigare än Facebook och Google, eftersom det gör det möjligt för miljoner människor världen över att skicka korta meddelanden i realtid.

Diktaturer som den i Kina har inga problem med att censurera den traditionella, statiska webben, men den får allt svårare att hantera Sina Wewibo, den kinesiska versionen av Twitter.

Som Chris Buckley skriver i New York Times: China Cracks Down on Online Opinion Makers

Worried about its hold on public opinion, the Chinese government has pursued a propaganda and police offensive against what it calls malicious rumor-mongering online. Police forces across the country have announced the detentions of hundreds of microblog users since last month on charges of concocting and spreading false claims, often politically damaging. For weeks, a torrent of commentaries in the state-run news media have warned popular opinion makers on China’s biggest microblog site, Sina’s Weibo service, to watch their words.

One of the most popular microbloggers, Charles Xue, an American investor of Chinese origin who writes under the name Xue Manzi, was arrested in Beijing on Aug. 23, accused of having sex with a prostitute. He has been paraded on television, contrite in jail clothes. Mr. Xue was due to finish his initial detention by Tuesday, and the police could release him or hold him for extended punishment and investigation, according to Chinese news reports.

Twitter kan som alla vet inte bara användas för att skicka text-meddelanden utan man kan även skicka bilder och korta videon. Och det är det som gör det så svårt att censurera mikrobloggar världen över.

Vindu Goel och Nick Bilton skriver i New York Times om Twitters planer på en börsintroduktion:

Twitter Submits Confidential Plans for I.P.O.

This is an opportune time for Twitter to join their ranks. Its service is considered well suited for mobile phones, with its core tweets resembling simple text messages, and it has been rapidly growing both in global users and in its advertising offerings. The microblogging service already has well above 200 million active users and is fast approaching 300 million users, according to memos shared with staff.
While the company hopes to go public by the end of the year, the actual public offering could take place in early 2014, according to people who were briefed on the matter but could not be named because they are not allowed to speak publicly for the company.

Goldman Sachs is leading the underwriting for the offering, according to a person briefed on the matter.

Det är intressant att se hur en liten handfull IT-företag här i Silicon Valley har öppnat upp och demokratiserat världen. Google, Facebook och Twitter (och Twitters kinesiska kopia Sina Weibo) har gjort det möjligt att följa händelser över hela världen direkt i mobilen.

Ett viktigt användningsområde på Twitter är att göra upp listor över auktoriteter man vill följa och sen läsa dom varje morgon. Ett snabbt och effektivt sätt att få i sig de viktigaste nyheterna varje morgon.

Facebook har samma funktion, men Twitter är enklare, snabbare och effektivare.

Set San Francisco-baserade Twitter är det sista stora Silicon Valley-företag som nu börsintroduceras. Inget annat av samma rang står på lut och möjligheten finns att den stora innovationsvågen här i dalen nu mattas något.

Men Silicon Valley fortsätter att vara världens Ground Zero för IT-industrin, och helt säkert finns det redan små startupföretag i olika garage här i området som snart kommer att bli världsberömda.

Andra Inlägg om Silicon Valley

Serien Vem är Vem i Silicon Valley,Så censureras Kinas Twitter,

Pressklipp:
Twitter börsnoteras,Twitter satsar på börsintroduktion,Twitter söker sig till börsen,Twitter tar sats mot börsen,Twitter planerar entré på börsen

[tags]witter, Initial Public Offering, Twitter IPO, Twitter Initial Public Offering, Dick Costolo [/tags]

Teknikbloggar i Silicon Valley

Riskkapitalföretag i Silicon valley

Universitet i Silicon Valley