Politik

USA: skenande universitetskostnader urholkar den amerikanska medelklassen och USA:s mjuka makt

Bilden är klickbar

Med USA på reträtt och Kina och plötsligt nu också Ryssland på offensiven, så kan det vara värt att titta på USA:s mjuka makt. Och då speciellt på det amerikanska universitetssystemet.

Traditionellt så har amerikanska universitet, eller i varje fall de ledande amerikanska universiteten, utgjort kärnan i USA:s inflytande världen över. De ledande amerikanska universiteten har lockat till sig studenter och forskare från världens alla hörn. Studenter vars utbildning har subventionerats av deras egna länder, vilket har gjort det möjligt för USA att kunna hålla sina egna skolkostnader betydligt lägre än om man hade behövt fylla sina universitet med sina egna studenter.

Men som sajten Priceconomics visar, så har studieavgifterna för amerikanska universitet skenar i höjden rejält de senaste åren. The Supersizing of American Colleges

Dessa siffror och statistik underskattar också den ökade kostnaden för offentlig högre utbildning genom att använda in-state priser studieavgifter. Statliga skolor rekrytera alltmer out-of-state studenter som betalar högre undervisning. University of California Berkeley, till exempel, kostar flera hundra dollar i avgifter under 1972. Under 2012, laddade UC Berkeley kaliforniska studenter $ 12.874 i undervisning och avgifter och av staten studenter – som gjorde upp 30% av freshmanklass – $ 35.752.

De här siffrorna underskattar också de ökade kostnaderna för den högre utbildningen eftersom man inte tar hänsyn till det faktum att delstatliga universitet allt mer rekryterar studenter från andra delstater, som betalar högre avgifter än de lokala studenterna. Berkeley-universitetet här i Silicon Valley, t.ex. kostade $ 12.874 medan de utomstatliga studenterna, som utgjorde en tredjedel av de inkommande studenterna, fick betala $ 35.752.

Nu har mina egna barn redan fullbordat sin universitetsutbildning, något som jag fick betala över en miljon svenska kronor för. Men hade dom inte gjort det hade jag aldrig haft råd att betala med dagens priser.

Växande automatisering av medelklassjobben plus de skenande universitetskostnaderna gör att medelklassen sätts under allt större press.

Vilket kan betyda att USA och dess ställning i världen kan komma att backa ännu mer framöver.

Pressklipp:
Sveriges Radio , Sveriges Radio , SVD

[tags] Universitet i USA, Amerikanska Universitet, Studera i USA, US university tuition [/tags]