Politik

Dramatiskt genombrott för biometriteknologin, men känner du till riskerna?

Den mest kända biometriteknologin är utan tvekan det gamla hederliga fingeravtrycket, en teknologi som går tillbaks till tidigt 1900-tal och som redan användes i Babylon och det gamla Kina.

Den första gången jag själv såg fingeravtryck användas var på Arlanda där man kan checka in med sitt fingeravtryck på inrikesflyget.

De senaste åren har biometrin ökat lavinartat i USA. Hundratusentals svenskar har t.ex. fått sina pupiller inskannade när dom turistat i USA. Nu kommer också ansiktsigenkänning, DNA, handavtryck, handgeometri mm, parat med förmågan att samla och lagra biometriska data från miljoner människor.

Men hur många vet att deras fingeravtryck faktiskt kan kopieras och användas av skurkar och bedragare för att få tillgång till datorer och andra säkra datakällor

Vilket har föranlett New York Times redaktion att varna för biometriteknologins risker: Biometric Technology Takes Off

Once so expensive that it was used only by the military or high-tech companies, biometric technology has become so commonplace that even some schools and hospitals are using it. Its adoption could make sensitive information more secure than conventional identification cards or passwords, which can be easily forgotten, lost or hacked. But it also has the potential to undermine privacy, which has been greatly compromised by recent revelations about government surveillance of phone and Internet communications.

In fact, biometrics are not as safe as is often thought. A 2010 report from the National Research Council concluded that such systems are “inherently fallible” because they identify people within certain degrees of certainty and because biological markers are relatively easy to copy. For example, people leave their fingerprints on everything they touch, which makes those fingerprints available to any determined spy or law enforcement agent. Experts have shown that fingerprints and other markers can be copied, giving hackers and thieves access to private information. And once compromised, fingerprints cannot be reset, like passwords, or replaced, like passports.

Den kanske mest inträngande biometriteknologin är ansiktsigenkänning, som den amerikanska Department of Homeland Security nu satsat stort på. Homeland Security to test BOSS facial recognition at junior hockey game.

Förmågan att ta högreslutionsbilder på stora folkmassor och sen kunna identifiera varje ansikte finns redan, vilket gör det möjligt för den amerikanska polisen att identifiera demonstranter som dom i Occupy-rörelsen 2011. Givetvis kommer teknologin endast att användas för att identifiera kriminella eller dom som hotar ordningen, som dom i Ockuparörelsen.

Men när bildinformationen sen samkörs med andra datakällor och den massavlysningsinformation som NSA redan sysslar med över hela världen, ja då blir det här något att oroa sig för.

Biometrin är här, på gott och ont. Säkert mest på gott, men det är viktigt att också känna till teknologins baksidor. Som att om du lämnar dina fingeravtryck omkring dig där du går så kan folk faktiskt stjäla dom.

Så sluta att tafsa på servitriserna på Operabaren när du är där, det kan komma att kosta dig skjortan när dom plötsligt får tillgång till din iPad med dina fingeravtryck!

Pressklipp:
Här är HPs första geststyrda dator,

[tags] Pin, Payments, Touch Id, Online Shopping, Purchases, Design, Iphone 5S, Icloud, Tim Cook, Privacy, Iphone, Iphone Launch, Itunes, Apple, Steve Jobs, Biometrics, Mobile Security, Passcode, Tarun Wadhwa, Fingerprint Scanning, Technology, Security, Biometri, Biometri i Sverige[/tags]

One thought on “Dramatiskt genombrott för biometriteknologin, men känner du till riskerna?

  1. Kalle

    Har för mig att Mythbusters i ett avsnitt kopierade fingeravtryck och lyckades öppna något lås där fingeravtryck krävdes.

Comments are closed.