Politik

Kalifornien utmanar resten av USA med dramatisk invandrarvänlig lagstiftning

USA has som bekant traditionellt varit ett invandrarland. men man har samtidigt krävt att invandrarna ska bli amerikaner; den s.k. amerikanska smältdegeln mer människor som på någon generation bryter banden med sina hemländer och blir amerikaner och inget annat.

Jag möter då och då människor som på engelska säger “jag är svensk precis som du”. och på frågan från vilken del av Sverige de kommer så säger dom förvånat, nej jag är född och uppvuxen i USA. Ofta har dom aldrig ens varit i Sverige. Men en gång i tiden utvandrade någon anfader till USA.

När de papperslösa kom vällande över gränserna till USA, även från Sverige, så blev stämningen snabbt paranoid inom den amerikanska högern. Att miljoner människor som inte är legitimerade amerikanska medborgare skulle leva i USA blev snabbt en het potatis som bl.a. annat sägs ha kostat Hillary Clinton chansen att bli USA:s president när hon inte velade på frågan om papperslösa skulle ha rätt att ta körkort i USA.

President Obama har fört en aggressiv politik för att deportera papperslösa och göra det omöjligt för dom att få jobb i USA.

Samtidigt har han ställt sig bakom immigrationsreform som skulle ge papperslösa amerikaner en väg till medborgarskap.

Men i Kalifornien med 2,5 miljoner papperslösa har man gått längre, mycket längre, som Jennifer Medina skriver i New York Times: California Gives Expanded Rights to Noncitizens

With 3.5 million noncitizens who are legal permanent residents in California, some view the changes as an acknowledgment of who is living here and the need to require some public service of them. But the new laws raise profound questions about which rights and responsibilities rightly belong to citizens over residents.

“What is more basic to our society than being able to judge your fellow citizens?” asked Jessica A. Levinson, a professor at Loyola Law School, referring to jury service. “We’re absolutely going to the bedrock of things here and stretching what we used to think of as limits.”

One new state law allows legal permanent residents to monitor polls during elections, help translate instructions and offer other assistance to voting citizens. And immigrants who were brought into the country illegally by their parents will be able to practice law here, something no other states allow.

Det här är en del av en bredare rörelse som handlar om försök från båda partierna att nå ut till den växande latinamerikanska befolkningen i USA, utan vilket det idag är omöjligt att vinna vare sig president eller kongressval. De allra flesta papperslösa är nämligen latinamerikaner.

I år har ett antal delstatsregeringar godkänt en mängd nya invandrarvänliga lagar, en slående förändring från för bara tre år sedan, då många delstater stod i kö för att följa Arizona ledning och instifta drakoniska lagar mot de papperslösa.

Mer än ett dussin delstater ger nu papperslösa tillgång till studiestöd för college-studier och nio delstater och District of Columbia tillåter också papperslösa ta körkort.

Men Kalifornien går alltså längst, något som kan komma att öppna dörren för andra delstater att följa efter.

En positiv utveckling. Intressant i sammanhanget är om USA också på sikt kanske kommer att bli lika liberal med att tillåta dubbelt medborgarskap som Sverige idag är.

Trots att en sittande amerikansk politiker inte är förbjuden att ha dubbelt medborgarskap så är det i praktiken knappast möjligt, i alla fall inte för ledande politiker.

[tags]Invandrare i Kalifornien, Kalifornien invandrare, Kalifornien invandring, Kalifornien papperslösa, Papperslösa Kalifornien [/tags]

22 thoughts on “Kalifornien utmanar resten av USA med dramatisk invandrarvänlig lagstiftning

 1. Johnny

  Roger: Du tolkar vad jag skriver som som fan läser bibeln. Jag har aldrig insinuerat någonting om hudfärg, det är du som insinuerar automatiskt om rasistiska resonemang om sämre och bättre etnicitet.

  Att demografin har ändras till att det idag föds 50% vita och 50% icke-vita från 62/38 levande idag är historiskt intressant, för första gången börjar det födas fler icke-vita än vita i USA. USA som bildades 1776, 237 år sedan, av 100% vita engelska protestanter, “White Anglo-Saxon Protestants” (WASP) och som länge styrde Amerika.

  Jag bävar för en Sydafrikansk eller Zimbabwisk utveckling i USA där icke-vita är i politisk majoritet och vita i minoritet och förföljelse, mord och fördrivning drabbar vita minoriteter och det är väl inte omöjligt att det skulle kunna hända liknande saker i USA tycker jag. Att bäva för utvecklingen i USA har väl alla rätt att göra och det är absolut inte rasistiskt att uttrycka oro för att etniska konflikter skall hända där i framtiden. Det är också i New Mexiko, där latinos utgör 47% av befolkningen och européer 40%, där motståndet mot illegal invandring är som störst. Det är du som läser och tolkar allting som rasism och främlingsfientlighet hela tiden bara för att förhindra debatt och debattörer.

 2. Bosse

  Vi behöver inte ens ta Stockholm som exempel, det räcker med den relativt lilla ort där jag bor. Du ska vara ganska iögonfallande för att någon ska glo speciellt mycket på dig här också. Folk är vana vid människor som utseendemässigt avviker från majoriteten numera. För trettio år sedan var det annorlunda men nu ska det mycket till för att någon ska reagera över någon annans etnicitet.

 3. Christer W

  San, i Stockholm dräller det av uppseendeväckande individer och inte jäkel bry sig i det. Så enda chansen att du ska bli sedd i Stockholm är att du ska ha ovanligt stor näsa, öron eller nått annat som står ut.
  Men det är klart om du kommer till tjottahekki så blir du garanterat uttittad liksom alla andra utsocknes, då är det ju stora världen som ger sig tillkänna.

  1. Lennart

   Christer: Det gör man inte i Halmstad heller. Stan är mångkulturell och solen skiner. En i sammanhanget intressant observation är att alla pratar svenska med min fru här på västkusten. Vilket jag tar som bevis på att västkusten är mångkulturell.

 4. San

  Ändå rätt slående i USA gentemot Schweiz. Jag var i parken härom dagen med min son (vi är i USA just nu) och det slog mig att jag inte kände mig uttittad.

  Har såklart ingen aning om hur det var i USA på 70-talet eller hur det är i Europa om 40 år.

  Men jag kan iaf konstatera, att etnicitet spelar roll i ett homogent samhälle.

  1. Lennart

   San: Min fru som varken är blåögd eller blond blir alltid tilltalad på svenska här på västkusten. Av butikspersonal och andra människor som inte känner henne. Ett mycket positivt tecken på att hon blir tagen för en lokalinnevånare. Och inte en kotte stirrar på henne.

 5. roger

  Johnny: Sedan du studerade på Berkeley på slutet av 70-talet har Kalifornien haft mycket god ekonomisk tillväxt samt minskad kriminalitet, hand i hand med invandringen.

  Sverige har alltid varit ett invandrarvänligt land. Ekonomiskt, socialt och i lyckomätningar befinner vi oss allt jämt ständigt återkommande i toppen. Ett likvärdigt men etniskt homogenare land som Finland har haft en sämre utveckling (och är dessutom ett av världens absolut tråkigaste länder).

  Accepterar absolut att man kan ha synpunkter på andra människors “språk, religion, kultur, traditioner, värderingar, mm” men tycker du man är begåvad om man att bedömer dessa egenskaper utifrån hudfärg enligt:“USA föds det idag lika många vita barn som icke vita barn, man bävar för framtiden”.
  Vilket insinuerar att en färgad amerikan automatiskt har annorlunda och sämre värderingar än en vit mm pga av hens hudfärg?
  Jag gillar inte sådana generaliseringar/fördomar och tycker inte de tyder på någon större intelligens hos den som yttrar dem, tycker dessutom att det stämmer ypperligt in på definitionen av rasism. http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

  Jag tror t.ex. de flesta svarta amerikaner bär på större traditionell amerikansk religion, kultur, värderingar, mm än vad t.ex. Lennart gör och än vad du gjorde när du studerade där.

  Jag tror att människor med olika språk, religion, kultur, traditioner, värderingar och bakgrund mm kan leva tillsammans. Jag är övertygad om att oliktänkande är utvecklande och roligare.
  Fler konflikter? -Ja absolut, för vissa människor accepterar bara sina egna värderingar och religioner, detta gäller såväl extrema islamister som svenska rasister. Det är huvudsakligen fattiga och lågutbildade som är extremister, så ekonomi och utbildning är en mer avgörande faktor i samhällskonflikter än etnicitet. Man ser inte stenrika oljemuslimer puckla på välutbildade slipsprydda vita kristna bankers i Dubai o vice versa. Däremot så slåss gärna nynazzar med invandrargäng i Malmös förorter o vice versa. Ekonomi & Utbildning, med det kan man komma långt när man skall överbrygga acceptans för oliktänkande.
  Istället för att jobba för att isolera etniciteter tycker jag man skall jobba för att få dem att acceptera varandra istället.

  1. Lennart

   Roger:

   Kunde inte ha skrivit det där bättre själv. Silicon Valley är ett levande bevis på att ett mångkulturellt samhälle kan bli världsledande på IT, teknologi och vetenskap. Den snabbt expandera globaliseringen håller hur på att skapa en världskultur där skillnaderna mellan kulturerna
   minskas tack vare Internet och förbättrade kommunikationer i allmänhet.

 6. Johnny

  Kalle: De stora etniska grupperna i USA är väl i huvudsak européer, afrikaner, hispanics, asiater och judar och behöver väl knappast definieras ytterligare? Jag vill inte ta över huvudartikeln om USA eller sabba några diskussioner.

  Inser att mycket har förändrats i Kalifornien sedan jag studerade på Berkley University i slutet på 1970-talet, då hade 83% europeiskt ursprung och bara 8% var hispanics, resten var afrikaner och asiater. Idag är det 39% vita européer och 39% hispanics i Kalifornien, i New Mexico är hispanics redan i majoritet med 47% mot bara 40% vita européer, andra delstater med hög andel hispanics är tydligen Arizona, Texas och Florida. Vita européer lär vara äldre och föder färre barn samt har mindre invandring, 43% av vita är över 50 år mot endast 19% av hispanics i Kalifornien. Tittar man på skolelever (2010) i Kalifornien så är hispanics redan i majoritet med 51% av eleverna, vita 27%, asiater 9% och afrikaner 7%. Från 83% till 27% vita européer på bara 40 år är en mycket stor och snabb demografisk förvandling av Kalifornien.

  Det är bara att konstatera att hispanics snart är i röstberättigad majoritet och vita européer är i minoritet även i Kalifornien. En etnisk, språklig och religiös homogen majoritet av spansktalande katoliker lär sätta sin prägel på samhället och om det fungerar väl utan sociala konflikter och kriminalitet samt medför blomstrande ekonomi och välstånd så har jag ingen anledning att beklaga utvecklingen. Kanske dags att NAFTA får en gemensam arbetsmarknad så slipper man alla problem med illegala invandrare från Mexico? USA verkar i alla fall klara av sin invandring betydligt bättre än Europa.

 7. Kalle

  Johnny, du kan ju börja med att definiera vad du menar med den etniskt vita europen. Annars kan jag bara utgå från att du vill ta över huvudartikeln som handlar om USA för att föra fram dina rasistiska agenda om Europa och Sverige, och att du ingår i SDs cybertrupper på nätet som sabbar alla diskussioner genom att göra precis det du gör.

 8. Johnny

  Roger: Etnicitet har stor betydelse för hur samhället utvecklas och förändras, för med den följer också språk, religion, kultur, traditioner, värderingar, mm. Amerika har haft en stor vit europeisk majoritet som präglat landet politiskt, ekonomiskt, teknologiskt och kulturellt fram till idag och det upphör med nästa generation. Det tror jag kommer att medföra stora förändringar av Amerika i framtiden och inte självklart till det bättre, risken för etniska konflikter i framtiden är stora. Sverige beräknas ha en muslimsk majoritet redan 2049 om dagens utveckling fortsätter och det kan bara innebära inbördeskrig när så olika värderingssystem ställs mot varandra, tror jag.

  Jag tycker att USA och Sverige var hyfsat bra länder, fungerande samhällen med trevlig kultur, bra välstånd, goda värderingar och hade gärna sett att den utvecklingen fått fortsätta för att mina barn och barnbarn skulle få växa upp i ett tryggt och bra Sverige, men så verkar det tyvärr inte bli. Det tycker jag är tragiskt.

  Sedan tycker jag att du skall lägga av med dina löjliga personangrepp i tid och otid, att du inte klarar av att hantera att människor har andra åsikter än du själv är faktiskt ditt eget problem och rasist kan du var själv.

 9. Christer W

  När jag läser Johnnys synpunkter i inläggen hans så ser jag samma andemenig som al-Shabaab och al-quida står för, inskränkthet, människofientlighet, övermänniskoideal, religiös extremism.
  Mycket är så lika så att ursprunget egentligen inte går att särskilja från varandra.

 10. Christer W

  För min del har jag aldrig brytt mig i folks yttre sedan unga tonår, det yttre säger ju nästan aldrig sanningen om någon.
  Det enda som är intressant är individen och dennes öppenhet. Inskränkta människor tenderar att vara inskränkt på mer än ett område, är de rasister så är de inte så sällan homofober, misshandlar de fruar och festmöer så är det inte så sällan ungarna ska lära sig folkvett handgripligt av dem. Ibland är de alltihop och mer därtill.

 11. roger

  Roger: “Varför är hudfärgen viktig?”
  Fråga naturen. Jag vet inte varför du anser att just hudfärg är så viktigt i sammanhanget. Förstår att du anser dig vara västvärldens klarast lysande stjärna.

  För mig är färgen på en människas hud lika oviktig som färgen på deras strumpor.

  För dig verkar färgen vara oerhört viktig, eller hur är det meningen att man skall tolka:

  “USA föds det idag lika många vita barn som icke vita barn, man bävar för framtiden”

  Därför frågade jag dig varför hudfärgen är viktig?

  Johnny du ger inget överintelligent intryck och med dina allt mer rasistiska, ointelligenta, tidsödande kommentarer enligt ovan önskar jag faktiskt att Lennart censurerade bort dig fullständigt.
  Du kan väl hänga i I&I på flashback istället?

 12. Johnny

  Kalle: Du uttrycker fördomar, jag har rest en hel del och varit bosatt utomlands, så jag vet att svenskar utomlands utgörs av arbetskraftsinvandrare som försörjer sig själva och de är inte flyktingsmugglade flyktingar som situationen är i Sverige sedan 1975. Sedan förstår du säkert att det inte är 20.000 återvändande svenskar som är problemet med svensk invandringspolitik.

  Varför inte läsa artikeln (samt kommentarer) i Veterans Today som jag länkar till ovan, den är skriven av en svensk med svenskt och amerikanskt medborgarskap som är utbildad Phd, han har en hel del intressanta perspektiv att förmedla om invandringspolitiken.

 13. Kalle

  Johnny, som vit kristen europe borde du resa lite mer, kanske bosätta dig utomlands för att få lite perspektiv på tillvaron, och sedan sälla dig till gruppen massinvandrare. Ja, det är faktiskt svenskar som är den största gruppen massinvandrare i Sverige, ca 20000 per år.

 14. Johnny

  Roger: “Varför är hudfärgen viktig?”

  Fråga naturen. Jag vet inte varför du anser att just hudfärg är så viktigt i sammanhanget. Förstår att du anser dig vara västvärldens klarast lysande stjärna.

 15. San

  USA är USA och Europa är Europa, samlingsnamnet västvärlden dessa två skilda område blir allt mindre relevant. Lyckligtvis.

 16. Johnny

  Det är verkligen en tragisk utveckling i både USA och Europa, den kristna västvärlden, hem åt den etniskt vita europén är på väg att helt förstöras av massinvandring. Söndra och härska, den vita etniska europén skall bli en minoritet i sitt eget land. I USA föds det idag lika många vita barn som icke vita barn, man bävar för framtiden. Inget försvar, ingen kamp, bara passivt se på när landet sakta förloras. Man börjar förstå hur de Nordamerikanska indianerna och palestinierna kände sig när de förlorade sitt land och sin frihet. Det hela är bara för deprimerande.

  Amerikanska Veterans Today hade nyligen en mycket intressant artikel om “Immigration as Instrument of Social Engineering and Political Control” där det handlade mycket om Sveriges tragiska utveckling.

  http://www.veteranstoday.com/2013/09/16/3/

Comments are closed.