Politik

Friformsframställning, 3D-printing, bara hajp eller verklighet? Ett intressant experiment.

Friformframställning (FFF) är en tillverkningsteknik där föremål byggs upp skikt för skikt direkt från CAD-data eller 3D-modeller. Det finns två påståenden som ständigt görs om den här nya teknologin. Det första är att teknologin kommer att förändra och revolutionera fabriksindustrin och det andra är att vi alla kommer att kunna sitta i stugorna och skriva ut alla möjliga föremål, från hushållsföremål till kroppsdelar och om du bor i USA, automatvapen. (Något som vapengalningarna redan har börjat med)

A.J. Jacobs skriver i New York Times om hur han beslutade sig för att undersöka hur enkelt det i själva verket är att använde 3D-skrivare. Hans plan, att leva i en vecka med idel 3-D-tryckta föremål – tandborstar, möbler, cyklar, vitaminpiller – i syfte att bedöma teknikens potential och fallgropar.

Dinner Is Printed

In my defense, 3-D printing is surprisingly hard — a fact its advocates don’t dwell upon. So much can go wrong: The nozzle clogs, the machine overheats, the print pad tilts. In fact, Web sites like the blog Epic3DPrintingFail are devoted to photos of projects gone hilariously awry — including one box that looks as if it were the brainchild of a drunk Frank Gehry.

It’s also mind-numbingly slow. A teacup takes about four hours to print, accompanied by nonstop whirring. When I tried to design and print a replacement die for my son’s Monopoly game, it was a daylong project. My son helpfully pointed out that Amazon has one-click ordering.

That said, I did improve with practice. I was particularly proud of my wineglass, with its tapered cone. I became obsessed with the design software, spending hours squashing spheres and hollowing out cylinders. I downloaded some of the hundreds of free, publicly shared designs (though my wife nixed the Tetris-themed earrings).

A.J. Jacobs skriver slutligen att efter att ha tillbringat en vecka med 3-D utskrift, så har han inga tvivel på att det kommer att förändra världen på sätt som vi kan knappast föreställa oss. Men han kommer fram till att det är betydligt osäkrare om det också att leda till en revolution i våra hem och kök.

Det beror till stor del på att 3D-skrivarna fortfarande befinner sig på samma stadium som persondatorn befann sig i på 1970-talet. Det är m.a.o. antagligen flera decennier kvar innan friformskrivning blir praktiskt tillgänglig för allmänheten, om det någonsin kommer att bli det. Det kan lika väl bli så att det alltid kommer att bli billigare att köpa friformframställda föremål från affärer.

Pressklipp:
Computer Sweden om 3D-skrivare

[tags]Friformsframställning, 3D-printing,Friformsframställning, 3D-printing,3d Printed Architecture, Art News, 3D Printing, 3d Printed Room, 3D Printer, Architecture, Benjamin Dillenburger, Michael Hansmeyer, Digital Grotesque, Arts News [/tags]

10 thoughts on “Friformsframställning, 3D-printing, bara hajp eller verklighet? Ett intressant experiment.

 1. Dessa mina minsta bröder

  I mitt garage står en 3D-skrivare som min son äger, han gick ut LTU ( Luleå teknikniska universitet, tekniksk design-programmet ) i sommar. Han använder den till att skriva ut div. prylar han konstruerar.
  Jag tror inte detta blir “var manns egendom” men för vissa kommer den vara ett naturligt hjälpmedel.

  1. Lennart

   Roligt att höra att 3D-skrivare även används i Sverige! Och det kanske blir så att dom faktiskt kommer att användas i stugorna, men då kanske mest av tekniskt kunniga människor och hobbyister.

 2. Per A.

  Fördelen med 3d skrivare verkar för närvarande vara steget från ritning till prototyp, samt tillverkning av one-off produkter.

  1. Lennart

   Per: Ja precis, man kan ta en ritning och skapa en prototyp av den med en 3D-skrivare. Det är ett mycket stort steg. Vad den här artikeln tar upp är hajpen att man ska kunna sitta i stugorna och trycka fram allt från tallrikar till stövlar och kroppsdelar. Men det verkar inte vara realistiskt, i alla fall inte med dagens teknologi.

 3. Calle Kabo

  Lennart: Från youtube-klippet: “Cody R Wilson has figured out how to print a semi-automatic rifle”. Alltså inte ett automatvapen.

  Sen är det enligt amerikansk lag bara lower reciever som räknas som vapen, allt annat är licensfritt. Detta skiljer sej från vad man i folkmun menar när man säger vapen, framförallt i Sverige. Jag förslår att du korrigerar din artikel från “automatvapen” till “lådan till en halvautomat”. Så att du inte sprider felaktiga uppgifter.

 4. roger

  Förklarade tekniken för min fru, “jaha, vad skall du skriva ut då?”, kom inte på en enda sak, har funderat o tittat runt, kommer inte på något.

  Det kommer högst sannolikt finnas en skrivare i varje hem tids nog, fast jag tror inte den kommer revolutionera hushållens vardag mer än en microvågsugn.

  Man KAN pressa egen juice med fantastiska pressar, trots detta köper man juicen i butiken.

 5. Calle Kabo

  En länk som backar upp påståendet om att någon i USA har skrivit ut ett automatvapen med en 3D-skrivare? Och vad är det som är så speciellt med amerikanska 3D-skrivare att du tror att det bara är amerikaner som kan skriva ut dem?

 6. Kalle

  när man likt en färgskrivare kan blandat skriva ut i olika färger/material, plast, metall, etc kanske det kan bli användbart. Men det lär nog dröja några år.

Comments are closed.