Politik

Skånepolisen får fnatt, kartläggning av romer. Inte bara FRA, gräsrötterna får tillgång till den allt billigare kartläggnings och massavlyssningsteknologin

Vi lever i en helt ny värld med allt billigare – och ofta gratis – dataredskap som används av allt mindre startupföretag. De här redskapen används för det mesta i gott syfte, men som all teknologi så är de nya redskapen värdeneutrala. Som om någon, eller några, skånepoliser skulle komma på den vansinniga iden att börja använda databaser för att kartlägga romer – eller judar, muslimer eller kristna, så är det idag lättare än någonsin. Det är mycket svårt att förhindra.

Så nyheten att någon hittills okänd inom polisen har sysslat med en sån här massregistrering av romer är inte helt och totalt oväntat. Förr eller senare skulle någon ha kommit på hur lätt och billigt det faktiskt är.

Niklas Orrenius skriver om den klart olagliga avlyssningen i DN: Över tusen barn med i olaglig kartläggning

Svensk polis har upprättat ett olagligt register över romer. Totalt innehåller det 4.029 människor spridda över hela landet. Registret anses värdefullt av polisen, används i polisarbetet och är öppet för ett stort antal anställda. Över tusen av de registrerade är barn. Det finns exempelvis 52 tvååringar i polisens romska register. Anledningen till att de förts in där: de har fötts i romska familjer. Registret visar inte brottslighet. Många vuxna som hamnat där är ostraffade. Det handlar om en kartläggning av släktband: ett biologiskt baserat register.

Just relationer människor emellan är grundbulten i Facebooks affärsidé som vi alla använder utan att reflektera. Mängder med startupföretag använder Facebooks gränssnitt.

Affärerna vill veta allt mer om sina kunder och vad de handlar. Och det är idag fullt möjligt för en enskild polis eller mindre gräsrotsgrupper att kartlägga sina grannar eller grupper dom är intresserade av.

Den här skandalen är tyvärr inte an anomali. Det är ett exempel på hur allt billigare IT-teknologi gör det möjligt för gräsrötter att bygga upp sofistikerade databaser över alla möjliga slags människor.

Precis som ingen verkar bry sig speciellt mycket över FRA:s eller NSA:s massavlyssning så tror jag också att vi kommer att tvingas finna oss i att även bli kartlagda av anonyma gräsrötter.

Som sen kan använda informationen hur dom vill.

Bör vi oroa oss? Ja absolut. Kommer Beatrice Ask eller någon annan att kunna förhindra framtida illegala kartläggningar av den här typen. Ja givetvis av polisen, men jag har väldigt svårt att tro att hon eller någon annan kommer att kunna förhindra att gräsrötter gör något liknande. Tyvärr.

Pressklipp:
Polisen kartlägger romer,
Romer katrläggs i stort register,4000 romer i olagligt register,Polisen kartlägger romer, Romer katrläggs i stort register,Justitieutskottet kallar till sig Ask,Förbjudet registrera på etniska grunder

[tags]Romer, massavlyssning, FRA Massavlyssning, Massavlyssning Romer, Kartläggning Romer [/tags]