Politik

Härliga Halmstad, Sveriges Santa Cruz, en stad man inte får missa

Moderna lägenheter vid ån i Halmstad.

På semester på svenska västkusten, närmare bestämt i Falkenberg i september och början av oktober. Är det inte för sent på året, kommer inte vädret att vara gräsligt? Men hittills har vädret varit i det närmaste sommarlikt, klarblå himmel och underbart väder, med en enda dags regn.

Vi har tagit bussen till Varberg och nu igår till Halmstad. Båda är städer som jag har hört talas om men som jag inte tidigare har besökt.

Vad som gör Halmstad så trevlig är havet och den gamla staden kring ån och torget vid Storgatan. Affärer och restauranger varvas med toppmoderna våningar vid ån och gammal bebyggelse som Halmstad slott och kultur som Hallands Konstmuseum.

Stan påminner aningen om Santa Cruz ute vid Stilla Havskusten i Silicon Valley.
Dock med viktiga skillnader. I Santa Cruz finns det en utpräglad surf och MC-kultur som jag inte tror existerar i Hamlstad.

Men vad gör det när solen skiner, parkerna är gröna och restaurangerna fulle med trevliga människor en helt vanlig tisdag.

Hit kommer jag definitivt att återvända.

[tags]Halmstad, Varberg, Halland, Turista i Halmstad [/tags]

8 thoughts on “Härliga Halmstad, Sveriges Santa Cruz, en stad man inte får missa

 1. Kenneth

  Men nu måste du ändå göra en avstickare till Laholm när du är så nära. En liten stad med gammal kulturbebyggelse. Här lever jag.

  1. Lennart

   Kenneth: Tack för tipset! Jag tänkte litet på de tidigare. Skulle du vara intresserad av att ta en fika om vi kommer till Lahlom någon gång nästa vecka?

 2. Johnny

  Halmstad, påminner mig om Ringenäs norr om Halmstad som var LV6 skjutfält för 40mm Bofors luftvärnskanoner. Denna dag så är det stora militärövningen, en vacker och solig septemberdag på 1970-talet, 40 Bofors kanoner är uppställda efter strandkanten, ett dussin generaler från alla luftvärnskompanier i hela Sverige observerar övningen med kikare i bakgrunden. Stämningen är på topp, det gäller att skjuta på en röd korvliknande ballong som släpas fram med 1 km lång vajer efter ett segt propellerplan. Alla kanoner skjuter hela dagen, utom en kanon som inte får iväg ett enda skott på hela dagen, det var min kanon.

  Vi pjäsmän hade resonerat som så att det var helt onödigt att slösa ammunition på en segflygande ballongkorv eftersom Sovjet Unionen ändå skulle kärnvapenbomba oss om det blev krig, sedan så small det ganska högt när man sköt och det var ett jävla jobb att göra rent kanonen efteråt, så vi kom fram till att det var helt rätt grej att inte skjuta och sola i stället. Bataljonschefen hade märkligt nog en annan uppfattning, han skällde ut oss dagen efter inför hela bataljonen på 1000 man och ansåg att vi tre pjäsmän hade saboterat hela övningen. Jag försökte förklara för bataljonschefen att det var helt onödigt att slösa ammunition på segflygande röda korvar när vi ändå skulle bli kärnvapenbombade av ryssen och att det var vår kanon som hade handlat rätt och de andra 39 fel, men han blev vansinnig och vägrade lyssna och skickade mig till Gotland i stället och min karriär som militärstrateg fick sig en törn, men Gotland var fint, 🙂

  1. Lennart

   Johnny: Det var det mest intressanta du någonsin har skrivit på den här bloggen. Att lära dig skjuta var helt klart ett misstag, men hur som helst tack för en intressant vignette från ditt liv i uniform.

 3. Christoffer

  Vad otroligt roligt att du är i min svenska favoritpärla!
  Lever bara en timme bort och är där ofta. Har släktingar där och kan intyga att det finns en otrolig motorkultur i Halmstad med omnejd. Mina kusiner som bor i “förorterna” har haft motorcyklar och klassiska bilar sedan väldigt ung ålder.

  Surfingen är väl inte mer än några hobbyåkare med vindsurfingintresse, men inte likt den i CA.

Comments are closed.