Politik

I Big Data och massavlyssningssamhället kan ingen politiker garantera den personliga integriteten

Efter att i flera år ha avfärdad FRA:s avlyssning av svenska folket med att det inte drabbar dom som “har rent mjöl i påsen”, så reagerar plötsligt press, politiker och allmänheten på uppgiften om att Skånepolisen har kartlagt 4000 romer och deras släktförhållanden med illa återhållet raseri.

En reaktion som jag själv till fullo delar.

Men varför nu och inte tidigare? Varför har man inte reagerat på FRA:s massavlyssning av svenska folket, som vi idag vet har gått betydligt längre än lagen tillåter. Och varför har man inte reagerat på att svenska regeringen inte har lyft ett finger för att förhindra att CIA regelbundet utför liknande kartläggningar av alla svenska USA-turister, allt som allt säkert uppemot en halv miljon svenskar?

Har inte romerna också rent mjöl i påsen och därför ingenting att oroa sig för? Svaret är givetvis att bara det faktum att man har blivit kartlagt ökar risken att man blir utsatt för diskriminering och övergrepp från myndigheternas sida. För vem kontrollerar att information som matas in verkligen är riktig?

Och att det just är romer som har kartlagts gör det hela speciellt graverande med tanke på att omkring en halv miljoner romer mördades i Hitlers förintelseläger. Historielösheten inom polisen verkar inte känna några gränser.

Maciej Zaremba: Romerna är alltid på fel plats

”Zigenaren” har länge varit en ­projektionsyta för allt som ­svensken inte vill vara. Maciej Zaremba ser ­registreringen som en del av en struktur som inte längre går att förneka.

Det finns reportage som i ett slag ändrar villkoren för debatten. Niklas Orrenius avslöjande har den kvaliteten. Det återställer proportionerna: det är inte namn på glass som är det största problemet för etniska minoriteter. Och det fritar kidnappade ord. Som ”strukturell rasism”. Ett oumbärligt begrepp, om man vill förstå vad som gjorde polisens romregister möjliga. Men som har blivit nästan omöjligt att använda sedan det annekterats av ideologer och teckentolkare.

Tänk om all denna energi som gått åt att spåra misstänkt bildspråk i tecknad film och på kinapuffar använts till att analysera domskäl i mål mot romer och avslag på asylansökan.

Men när registret på romerna nu förhoppningsvis snart raderas så kommer andra register att upprättas som vi aldrig får höra talas om. Information om just dina kontokortsköp ligger t.ex. redan med stor säkerhet hos NSA där de kan samköras med information från andra databaser, Facebook och andra öppna källor, kanske t.o.m. dina svenska sjukhusjournaler, som ger en mer eller mindre fullständig bild av dig, din familj och dina kontakter. Minst lika närgången som databasen över romer.

Vi tror ofta att det endast är myndigheterna som har de resurser som behövs för att upprätta såna här databaser. Men med dagens öppna kod-verktyg kan vem som helst, inklusive vilka finniga datakunniga tonåringar som helst, göra såna här kartläggningar av sin omgivning med de senaste ansiktsigenkänningsverktygen och andra billiga verktyg.

I dataåldern fullkomligt forsar informationen om oss själva och vår familj fram, och den som tror att myndigheterna kan garantera vår personliga integritet hallucinerar helt enkelt. Det är oerhört svårt.

Inte utan en polisstat som i så fall själv skulle massavlyssna oss in på bara huden.

Den enda lösningen är att myndigheterna gör datainsamlingen helt öppen.

Men det är klart. Eftersom du inte är romer och därför helt klart verkligen har rent vitt mjöl i påsen så har du absolut ingenting att oroa dig för. Inte det minsta. Och om du skulle ha det så kommer säkert Beatrice Ask eller de finniga tonåringarna förr eller senare att be om ursäkt.

Pressklipp:
Så ser du om du är registrerad av polisen, Polismöte pågår , utan Skånepolis,Rikspolisstyrelsen har krismöte i dag,SR,SvT

[tags]Romer kartläggning,Romer massavlyssning, Massavlyssning romer, Kartläggning romer [/tags]

6 thoughts on “I Big Data och massavlyssningssamhället kan ingen politiker garantera den personliga integriteten

 1. Örjan

  Vilken massavlyssning? Det är ett spaningsregister hos polisen, det får användas om man undersöker kriminella.

  Saken här är väl att det har anänds i fler än en utredning vilket nog ej är tillåtet, samt att någon lämnat ut det till en journalist. Frågan är väl också vilken kriminell verksamehet som de misstänkts för, något som ju är sekretess belagdt.

  Här en polis som inte gillar mediadrevet
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5656205

  Det verkar ju inte vara så mycket gnäll när Hells Angels undersöks på samma sätt, eller Turkiska / Jugoslaviska maffian. Tänk också tillbaka på Maffian i chicago, var de av en speciell etnicitet tro?

  Att registret är så stort som 4000 personer är nog inget konstigt eftersom man kan hämta ut den datat via öppna APIer där hänger ju alla levande personer ihop via “bor på sammma adress som”, “barn till” och “gift med” samt “har barn med” relationer. Se http://www.statenspersonadressregister.se/Om-SPAR.html
  För övrigt det registret som någon bröt sig in och laddade ned, har troligtvis fått hela registret, inklusive de med hemlig flagga se: http://www.dn.se/nyheter/sverige/hovratten-sanker-straffet-for-svartholm-warg/

  Sen är det väldigt ledsamt om det skule vara så att de ligger i ett register för att de är Romer och inget annat, jag hoppas verkligen att det kommer från en brottsutredning av något slag.

  1. Lennart

   Örjan: Min tes är att det idag inte går att stoppa massavlyssning och massregistrering någonstans, allra minst i Sverige eller USA. Det är en del av själva samhället.

   Och som polisen själva har antytt, så kan ju register som det över romer även upprättas i skyddande syfte. Dvs som det famla bögregistret som Leif G.W. Persson b.la. har skrivit om i sina romaner. Dvs om man vet att en viss grupp utsätts för brott så finns det en viss logik med att upprätta ett register över dom och deras mobbare.

   Det märkliga med romer-registret är ju att det är nedladdningsbart och inte knutet till en viss webbserver.

   Inom sjukvården t.ex. är idag så gott som alla svenskar registrerade och kontrollerade in i minsta detalj. Av sjukvårdsmyndigheterna givetvis, och det är mycket svårt för att inte säga omöjligt för utomstående att få tillgång till informationen i det registret.

   Men såna register kommer att öka lavinartat under de närmaste åren. Och det är för det mesta enbart positivt.

 2. Barbro

  Vi har ju väldigt många invandrare i Sverige, som är mycket bra på många vis, men en liten, liten klick av alla begår brott. Då skriks det om att invandrare är mera brottsbenägna. Jag kan ibland förstå en del, men många invandrare har det ganska svårt här.
  Ännu värre var det ju för 50- 60 år sedan, då det var romerna som beskylldes för allt skit som hände, stölder och slagsmål. Fortfarande finns det affärsinnehavare som inte vill släppa in romer med långa kjolar för att de tror att de ska stjäla saker och gömma i kjolarna.
  Idag ser man inte just någon skillnad på romer och andra svenskar. De har acklimatiserats och är som vi. Att nu plötsligt få höra att de har registrerats är en förskräcklig nyhet för oss och naturligtvis mest för dem. Tiden har backat. Fy sjutton för polisen, hur kan man göra så mot ett helt folkslag?

  1. Lennart

   Barbro: Det är intressant hur just massavlyssningen av romer har gett en sång genklang i Sverige. Helt rätt givetvis, men förhoppningsvis kommer man även att börja reagera mot FRA:s massavlyssning av alla andra svenskar. På det sättet kanske den här skandalen blir början till en större förståelse för hur integritetskränkande det faktiskt är att bli avlyssnad.

Comments are closed.