Politik

Måste läsas om datorer och människor: Clive Thompson: Smarter Than You Think How Technology is Changing Our Minds for the Better

Boken är klickbar

Den kanadensiske frilansjournalisten Clive Thompson som bloggar på Collision Detection har skrivit en välbehövlig bok som tar upp frågan om de senaste datorprylarna har ett positivt inflytande på oss människor. Och till skillnad från en mängd skeptiker så är hans svar ett rungande ja.

Det här är ett direkt svar till Nicholas Carrs bok The Shallows och till alla de alarmister som förfärar sig över att deras barn inte läser lika mycket som dom gjorde när dom själva minns att dom gjorde när dom var barn.

Clive Thompson anser att Internetåldern har producerat en radikalt ny typ av mänsklig intelligens. Vi lär oss mer och behåller med av vad vi lär oss längre, skriver och tänker tillsammans med miljoner andra människor i jättelika sociala nätverk. Modern teknik gör oss smartare, ger oss ett bättre kontaktnät, och gör oss också ofta djupare, både som individer och som samhälle.

New York Times Nick Bilton pratar med Clive Thompson: The Science Author Clive Thompson Does Not Think Tech Is Ruining Your Mind

You talk a lot about memory in your book. Are we augmenting our memories with computers, or are we replacing them?
A.

I would say we are augmenting them. When I started the book I was genuinely worried that I was losing my memory to Google, but the more I studied the way that everyday memory works, the more I realized how much we already rely on other outside sources — books, Post-it notes, etc. — but also other people to remember things. We are social thinkers, and we are also social rememberers, we use our co-workers, our partners and our friends to help us retrieve the details about things that they they are better at remembering than we are. And they’ve used us in the same way. Memory has always been social. Now we’re using search engines and computers to augment our memories, too.

Jag växte själv upp i universitetsstaden Uppsala och minns själv hur torftigt det var jämfört med idag. Jag kunde då promenera upp till tidningsrummet på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och läsa tidningar och tidskrifter från världens alla hörn. Men det var ju ingenting med vad vi alla har tillgång till idag på webben.

Frågan om tillgång till information för oss smartare är aningen svårare. Bara för att vi har tillgång till information betyder inte att vi nödvändigtvis kan gallra ut agnarna och behålla vetet.

Men trots allt skräp, politisk och religiös extremism och rena falsarier som man alltför lätt hittar på webben, så håller de Internet och nu datormolns-uppkopplade datorerna på den globaliserade webben på att lyfta miljarder människor upp från fattigdom och okunnighet.

Det hade aldrig gått lika fort på det gamla sättet.

Ett utdrag ur Clive Thompsons bok

[tags]Datorer och människor, Människor datorer [/tags]