Politik

Pappor med barn i parken i Halmstad, på jakt efter det typiskt svenska

Pappor med sina barn i parken nära Hallands Konstmuseum

I sin läsvärda reseskildring om sin vandring runt Storbritanniens kust The Kingdom by the Sea: A Journey Around the Coast of Great Britain, påpekar amerikanen Paul Theroux hur förvånad han blir av att höra lokalbefolkningen kritisera England och sig själva. Vi är aningslösa, England suger, vi har ingen chans, allt hopp är ute för oss, och liknande repliker får honom att inse att England och USA är mer olika än han hade trott.

På samma sätt lägger min fru märke till hur kritiska de mycket trevliga svenskar vi träffar på våra turer runt Halland ofta är. “Ja vi svenskar är inte alls vänskapliga”, “vi är inte alls öppna och varma mot dom i inte känner”, osv. Självkritiska kommentarer som jag aldrig kan påminna mig om att ha hört i USA. Inte för att amerikanerna inte kritiserar USA, men då handlar det mest om politiskt sinnade republikaner som kritiserar könsneutrala äktenskap, Obama och att USA håller på att sekulariseras, inte själva eller det amerikanska samhället.

De flesta amerikaner tror tvärt om, liksom president Obama, att USA är Obama tells other world leaders: ‘I believe America is exceptional’

I klartext betyder det att, som Wikipedian skriver, att USA är “kvalitativt annorlunda” än andra nationer. Att dess uppkomst från en revolution, skapade vad statsvetaren Seymour Martin Lipset har kallat för “den första nya nationen”. En nation som är baserad på frihet, jämlikhet, individualism, republikanism, populism och laissez-faire. En nation som gud själv har

När vi sitter och njuter av solen och omgivningen i den fina lilla parken invid ån och alldeles nära konstmuseet så hajar frun plötsligt till: ser du inte, där borta, och pekar på lekplatsen som jag har fångat på bilden ovan.

Alla föräldrar är pappor, inte mammor!

Just föräldraledigheten är en av de största skillnaderna mellan det amerikanska och svenska samhället. Att även pappor ska ha rätt att vara hemma med sina barn när dom är små är något som ännu inte passar in i den amerikanska kulturen, där skillnaden mellan mammor och pappor fortfarande liknade attityderna man hade i Sverige för 50 år sen.

Men konstigt nog så finns de svenska attityderna i Kanada, i alla fall för mammorna. En kollega till mig tog just mammaledigt i ett år, något som fick mina amerikanska kompisar att vinda med ögonen och tala om de helt aningslösa kanadensarna och deras dåliga ekonomi.

Små oväntade tecken på det typiskt svenska när man som minst väntar sig dom. Vilket gör Sverigesemestern så givande och ofta överraskande.

[tags]Föräldraledighet i Sverige och USA, Föräldraledighet i USA och Sverige[/tags]

2 thoughts on “Pappor med barn i parken i Halmstad, på jakt efter det typiskt svenska

 1. jimmi

  Jag har funderat över om skillnaden i självsynen mellan amerika/den nya världen och europa/gamla världen är all propaganda/pr/reklam som funnits genom tiderna. Tiden då amerika ville ha immigranter så fick alla höra hur bra det var där och då det för dem flesta inte hade det så bra hemma i gamla landet sågs amerika som något särskilt.

  Samtidigt som runt första världskriget där jag fått för mig man fick den amerikanska folket att vända helt om i sitt tycke att delta på runt ett år.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Bernays tros ha något med det att göra.

  Skulle vara intressant att ta reda på vars tron om Amerikansk exceptionalism härstammar ifrån. Var det en president som enade folket eller något annat. Kanske företagen som såg att man skulle tjäna en hacka på sin amerikanska glass.

  1. Lennart

   Jimmi: Mycket bra fråga, och en som man borde skriva mer om. Just hur vi ser oss själva och hur andra ser oss, är ett fascinerande ämne. Att USA skulle vara en exceptionellt nation går tillbaks till fransmannen Alexis de Tocquevilles bok Democracy in America http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_in_America som publicerades 1835/1840.
   http://en.wikipedia.org/wiki/American_exceptionalism

   Det har bara blivit värre med åren kanske man kan säga, och idag är det en trossats för de flesta amerikaner att deras nation är helt unik i världen, olikt alla andra. Amerikansk exceptionalism består av ett antal olika luddiga koncept, som egalitarianism, individualism, republicanism, populism och laissez-faire.

   I stort kan man säga att amerikanernas syn på sig själva är grundad på deras okunskap om resten av världen.

   Under det senaste decenniet har en ny generation amerikanska historiker med Thomas Bender i spetsen kritiserat tanken att USA skulle existera utan inflytande från omvärlden. http://history.fas.nyu.edu/object/thomasbender

Comments are closed.