Politik

Washington: de första försiktiga förhandlingarna om budgetfred inleds på Capitol Hill

Allt talar nu för att republikanska moderater nu har börjat bryta med tepåserepublikanerna över deras Jihad mot president Obamas sjukförsäkringslag. Huvudorsaken, som Dalia Sussman skriver om i New York Times,
är de första opinionsundersökningarna nu klart visar att det amerikanska folket inte stöder tepåserevolutionen mot den federala regeringen och hotet att om ett par veckor störta hela USA över budgetstupet, allt i ett fanatiskt försök att krossa president Obamas sjukförsäkringsreform: Majority Disapprove of Shutting Down Government Over Health Law

A wide majority of Americans disapprove of shutting down the federal government over differences about the 2010 health care law, including a majority of those who oppose the law, according to the latest CBS News poll.

Americans are also overwhelmingly dissatisfied, and increasingly angry, with the way things are going in Washington. More than 4 in 10 now say they are angry, up 13 percentage points since March.

The poll, which was conducted Tuesday and Wednesday, found that 72 percent disapprove of partially shutting down the government because of differences over the Affordable Care Act, including 59 percent of respondents who do not like the health care law. Large majorities of independents and Democrats disapprove; nearly half of Republicans and most supporters of the Tea Party movement approve.

Jonathan Weisman skriver i New York Times om hur de första trevande förhandlingarna nu ha rinletts, med en viss brådska, eftersom det nu gäller att förhindra att tepåsarna också försätter USA i konkurs den 17:e oktober, något de utan tvivel är förmågna att göra om de bara erbjuds en chans: Rattled Congress Seeks Way Out of Its Standoff

Republican efforts to resolve the fiscal standoff that has closed much of the federal government heated up Thursday, the third day of the shutdown, with new talks over a broad budget deal and an effort by more moderate House members to break the logjam.

Representative Paul D. Ryan of Wisconsin, chairman of the House Budget Committee, has initiated conversations with senior House Republicans on a broad deficit reduction deal that would allow some increases to federal programs squeezed by the automatic cuts known as sequestration in exchange for long-term changes to programs like Medicare and Social Security. The package would most likely include instructions to try to move along efforts to simplify the tax code as well.

Aides described those talks as “conversations about conversations,” not true negotiations, and they favored the term “down payment” on the deficit over “grand bargain.” But the “down payment” that Mr. Ryan is pursuing must come together fast, to provide a framework that Speaker John A. Boehner of Ohio can use to win over enough Republicans to reopen the government and raise the Treasury’s statutory borrowing limit before a government default in two weeks.

Litet mer positiva toner från Washington m.a.o., även om man fortfarande är långt ifrån en överenskommelse. Och under tiden tickar klockan …..

Den store förloraren, i alla kortsiktigt, verkar komma att bli Texassenatorn Ted Cruz, som startade den öppna revolten mot Washington.

Pressklipp:
Just nu: Flera skjutna vid USA:s kongress,Svårt för USA att finna vägen ut,SVT

[tags]Government Shutdown, House Republicans, Mitch McConnell, Peter King, Ron Johnson, Republican Party, Grover Norquist, Kelly Ayotte, Senate Conservatives Fund, Shutdown Showdown, Ted Cruz, Defund Obamacare, Mitch Mcconnell Ted Cruz, Obamacare, Ted Cruz Obamacare, Ted Cruz Shutdown End Game, Budgetstupet i USA [/tags]