Politik

En var sin egen seismolog, mät jordbävningar med en app direkt i din mobil

Klicka på bilden.

Jordbävningar studeras som bekant av seismologer, allvarliga män och kvinnor i vita rockar som sitter lutade över avancerade seismografer i forskningslaboratorier över hela världen. Och som rör sig så försiktigt att det aldrig föreligger den minsta risk för att de av misstag skulle råka stöta till den allra minsta lilla plastmugg som sen skulle falla ner på golvet och orsaka ett lokalt litet jordskalv.

Nämn namnet Markus Bååth, berömd svensk seismolog, och dom faller i gråt.

Men tack vare de små och ännu rätt grovkorniga Accelerometrar som finns inbakade i dagens mobiler, så finns det redan appar som kan mäta lokala jordskalv. Dock endast större sådana, 5.0 och större på Richterskalan.

Jan Melin skriver i Ny Teknik: Ett nät av mobiler kan användas för att detektera jordbävningar och snabba på räddningsarbetet.

Moderna mobiler och surfplattor har oftast en inbyggd accelerometer som kan detektera rörelser. De utnyttjas bland annat i appar som via skakningar i marken kan mäta styrkan i en jordbävning.

Exempel är Seismometer Free för Apples iOS och Seismograph för Android som båda är gratis. Men de här apparna är inte avsedda för professionellt bruk. Nu har emellertid forskare vid det nationella institutet för geologi och vulkanologi, INGV, i Italien undersökt om de mycket billiga accelerometrarna som används i mobiler kan användas på ett professionellt sätt för att detektera jordbävningar, skriver INGV i ett pressmeddelande.

Men det här är bara början, och accelerometrarna kommer steg för steg att bli allt mer finkorniga, tills de på sikt kommer att kunna fungera som mer eller mindre fullgoda seismografer. Aldrig lika bra som de professionella seismograferna kanske, men bra nog.

Mobilens accelerometer kan också användas för att mäta hur ofta vi vrider och vänder på oss i sängen för att på så sätt mäta hur bra vi sover. För dig som tycker om att filosofera i sängen och därför enligt Blandaren är sängvetare, så kan en sån app kanske hjälpa dig att sova bättre.

Steg för steg kommer mobilens GPS, accelerometer, kompass och andra mätverktyg att bli bättre och mer finmaskiga. Vilket betyder att mobilen kommer snart kommer att kunna användas som ett vetenskapligt instrument.

Pressklipp:
Mobilen hittar farlig mat, Mobilen som seismograf,Apple blir frånåkt ? klockmobilen är här,

[tags]Seismograf, Accelerometer, Mobiltelefon, Jordbävning [/tags]