Politik

USA: republikanerna, inbördeskrig mellan affärsfalangen och fundamentalisterna

Capitolium i Washington

Republikanerna har länge varit en kopia av Sveriges Moderater, dvs man har stått för liberalkonservatism, varit positivt till marknadsekonomi och kapitalism, och menat att frihet möjliggörs via åtgärder, såsom sänkta skatter, privatiseringar och avregleringar.

Men under de senaste decennierna har partiet successivt infiltrerats av kristna fundamentalister för vilka abortförbud, förbud mot könsneutrala äktenskap, vägran att acceptera Darwinismen och oinskränkt vapeninnehav har trumfat det ekonomiska budskapet.

Striden mellan de två falangerna har nu intensifierats i den senaste krisen när tepåsarna har visat sig villiga att störta hela USA i fördärvet genom att vägra att göra det möjligt för president Obama att höja skuldtaket utan eftergifter, inklusive att skjuta Hans viktiga sjukförsäkringsreform på framtiden.

Affärsfalangen, vars främsta företrädare finns på Wall Street och inom det amerikanska affärslivet, är det rena vansinnet att det republikanska partiet håller på att försätta USA i bankrutt den 17:e oktober. Även om de i dagens läge inte rår på tepåsarna.

Patrick O’Connor och Peter Nicholas skriver i Wall Street Journal: Boehner Ties Deal to Talks on Debt. Speaker Won’t Propose End to Standoff Unless Democrats Agree to Broader Deficit Negotiations

The fight to this point has centered on Republican demands to delay or dismantle parts of the 2010 health-care law in exchange for funding the government. Now, by pairing the standoffs over funding the government and raising the debt ceiling, the speaker is trying to force President Barack Obama and Senate Majority Leader Harry Reid (D., Nev.) to agree to GOP priorities on deficits and federal spending in return for movement on both. The two Democrats have repeatedly rejected GOP attempts to use the mid-October deadline to increase the debt limit as a bargaining chip.

White House officials responded to Mr. Boehner’s comments in a series of Twitter messages. Deputy press secretary Josh Earnest said Republicans “don’t have to give up anything. Just pay nation’s bills on time, no strings attached.” Mr. Reid challenged Mr. Boehner’s view that he lacks the votes to pass a government-funding bill without Republican priorities.

USA:s finansminister Jack Lew har nu öppet varnat kongressen för att den 17:e oktober kommer USA att vara steget från bankrutt om inte något görs. Vilket har lett den republikanske talmannen i USA:s Representanthus John Boehner att kräva eftergifter från Obama för att representanthuste ska gå med på att höja budgettaket: Boehner to Obama: No debt hike without concessions

Boehner insisted that Obama must negotiate if the president wants to end the shutdown and avert a default that could trigger a financial crisis and recession that would echo the events of 2008 or worse. The 2008 financial crisis pushed the country into the worst recession since the Great Depression of the 1930s.

“We’re not going to pass a clean debt limit increase,” the Ohio Republican said in a television interview. “I told the president, there’s no way we’re going to pass one. The votes are not in the House to pass a clean debt limit, and the president is risking default by not having a conversation with us.”
….
In a series of Sunday television appearances, Lew warned that on Oct. 17, when he exhausts the bookkeeping maneuvers he has been using to keep borrowing, the threat of default would be imminent.

“I’m telling you that on the 17th, we run out of the ability to borrow, and Congress is playing with fire,” Lew said.

Tepåsarna har kortsiktigt redan förlorat kampen mot Obamacare eller Patient Protection and Affordable Care Act som den egentligen heter. Reformen är bara några dagar efter införandet redan en framgång hos många fattiga amerikaner Obamacare inger hopp hos hemlösa

Men nu gäller det alltså budgettaket och där verkar tepåsarna stå fast. Man störtar hellre USA över budgetstupet med katastrofala konsekvenser för hela världsekonomin än att man get presidenten en politisk seger.

De närmaste dagarna kommer att bli en riktig nagelbitare.

Pressklipp:
Obamacare inger hopp hos hemlösa,Planerade att stoppa Obamacare i månader,

[tags]Government Shutdown, Barack Obama , Boehner, Boehner Clean Cr, Boehner Debt Ceiling Resolution, Boehner Shutdown, Clean Cr, Government Shutdown 2013, Shutdown [/tags]