Politik

Du och dina rika släktingar i USA, eller är det tvärt om?

S.k. memer dör aldrig. Som att Sverige skulle leda självmordsligan därför att svenskar är så förtvivlade över det socialistiska och syndiga svenska samhället att dom begår självmord i drösar.

Eller att en fjärdedel av alla Stockholmare, eller vad den senaste siffran nu är, helst vill flytta till New Yorka.

Ovanstående löpsedel på järnvägsstationen i Halmstad visar ännu en sån där meme som aldrig försvinner. Nämligen att alla svenskättlingar i USA skulle vara rika. Och eftersom alla amerikaner bevisligen är varmhjärtade så kommer dom stensäkert att vilja höra från sina fattiga svenska släktingar och ge dom några miljoner eller mer.

Problemet är bara att Sveriges GDP per capita faktiskt är högre än USA:s och dessutom, klyftorna mellan rika och fattiga växer kraftigt i USA. Så det är nog tyvärr troligare att det blir dina fattiga släktingar i USA kommer att be dig om litet pengar om du letar upp dom. Så det kanske är bäst att du vilar på hanen innan du skickar iväg dina spammejl över Atlanten.

Men gamla memer rostar aldrig som bekant.

Pressklipp:
Japan och Kina oroas över USA:s lånebråk ,Han lagar för ett hälsosammare USA,Obama godtar höjt skuldtak,Dollarn sjunker mot nya bottnar

[tags]USA-svenskar, Svenskamerikaner, Svenskar och Amerikaner, USA och Sverige, Sverige och USA [/tags]

15 thoughts on “Du och dina rika släktingar i USA, eller är det tvärt om?

 1. Johnny

  Bosse: Så är det naturligtvis, historien är full av havererade valutor av olika slag. Idag så har USD, JYP, GBP, EUR och CHF, som är världens största valutor, i princip 0-ränte och OE politik, främst för att rädda hela banksystemet från konkurs. Än så länge har bankerna inte lånat ut alla pengar från stat och centralbank till företag och allmänhet, utan de lånar tillbaka dem till centralbanken så inflationen har varit relativt låg trots kraftigt ökad penningmängd. Frågan är när inflationsbrasan börjar brinna på allvar?

 2. Bosse

  att de skulle sluta trycka mer pengar och gå i konkurs har jag svårt att tänka mig.

  Nej naturligtvis kan de trycka hur mycket dollarsedlar som helst och öka på inflationen tills dollarn är värd just ingenting. Så självklart är det en i längden totalt ohållbar strategi som förr eller senare spricker totalt. Dollarn kollapsar och drar med sig en mängd andra valutor som lutar sig mot just dollarn.

  1. Lennart

   Bosse: Jag har väldigt svårt att tro att ett så oansvarigt land som USA kommer att kunna fortsätta att behålla sin ställning som förvaltare av världens reservvaluta. Det är som en bank som inte sköter sina affärer, förr eller senare kommer världen att tvingas ta ifrån USA dess privilegierade ställning som världens bankir.

 3. Johnny

  Penningmängden måste ju öka minst lika mycket som räntan i FIAT systemet och det blir mycket pengar på 100 år. The Money Masters är en suverän video om vår världs monetära historia, super intressant, ett riktigt nöje att se:

  http://www.youtube.com/watch?v=HfpO-WBz_mw

  Själv har jag svårt att tänka mig att politikerna frivilligt skulle välja konkurs och stoppa pengaflödet. Washington som är den politiska huvudstaden i det största imperiet någonsin är antagligen som de säger världshistoriens mest korrumperade stad. Alla politiker och lobbyister är här enbart för att berika sig själva maximalt på amerikanska folkets bekostnad i total avsaknad av moral och heder, här startar man krig för att tjäna pengar, att de skulle sluta trycka mer pengar och gå i konkurs har jag svårt att tänka mig.

  Det här är bara ett utmärkt tillfälle för republikanerna ut bedriva utpressning om mer pengar. Förväntar mig utdragna förhandlingar som blir klara sista dagen och att republikanerna får några broar till ingenstans, flera militärbaser, mängder med simhallar och miljontals cykelställ samt massor av kontanter. Under tiden arbetar den helt korrumperade pressen med att skrämma skiten ur det amerikanska folket med ekonomisk ruin och undergång medan Goldmine Sucks rekommenderar alla sina klienter att sälja alla värdepapper med båda händerna som man själv köper upp till lägsta pris dagarna innan deadlinen den 17/10, där efter annonserar Obama den ansvarsfulla överenskommelsen och börsen börjar stiga igen. Ungefär så tror jag att det blir.

 4. Bosse

  Nu är ju USA är ett av världens mest skuldsatta länder som ständigt måste låna mer för att kunna betala räntan på de lån de redan har. Vilket självklart får till följd att räntan på lånen ökar ännu mer och de nya lånen måste gå samma väg och hela tiden bli större och större, och utgången på sikt är given om inget radikalt görs åt situationen. Så det troliga är att i framtiden sitter alla f.d. rika amerikanska släktingar där fattiga som kyrkråttor och eldar med värdelösa dollarsedlar när hela den amerikanska ekonomin har kursat och deras fiatsedlar har fått samma värde som vilket dasspapper som helst. Det tragiska är att de förmodligen kommer att dra resten av västvärlden med sig i fallet eftersom vi alla kör med fiatvalutor med dollarn som reservvaluta. Tyvärr är den globala finanssektorn uppbyggd på en bluff, en bluff som inte håller hur länge som helst för förr eller senare synas korten.

  1. Lennart

   Bosse: Jo just nu ser det mörkt ut, USA verkar tyvärr helt oförmöget att ta tag i sina budgetproblem och omvärlden verkar inte förmögen att ingripa.

  1. Lennart

   San: Genom selektiva val kan man givetvis bättra på siffrorna väsentligt. Just Texas är ett intressant exempel, eftersom den delstaten länge har en utbredd fattigdom: http://www.texastribune.org/2013/09/18/texas-poverty-rate-falls-first-time-recession/

   The percentage of Texans living in poverty dropped from 18.5 percent to 17.9 percent, marking the first decline in the state since the recession began, in 2008. The only other state that saw its poverty rate drop was Minnesota.
   Still, Texas’ poverty rate remained above the national rate, and above the state’s pre-recession rate. (Check out our interactive here.)
   About one in four children in Texas lived below the poverty level — $23,492 for a family of four — in 2012, a decrease from 2011.

   Vilket visar hur USA:s rikaste en procent kan förvränga siffrorna. Nu finns det ju enormt rika även i Sverige, men ännu inte riktigt i samma utsträckning. Och jag tror inte att var femte svenskt barn lever i fattigdom.

 5. San

  Man får väl hoppas att släktingarna kommer från Delaware, Massachusetts, District of Columbia eller någon av alla delstater dit svenskar historiskt flyttat och som dessutom har högre BNP än Sverige.

 6. roger

  om man vill ärva en rik person, så kolla i landet med många rika. med vi menar jag svenskar i gemen, skulle förvåna mig mycket om fler har släkt i singapore än usa.

  ifrågasätter inte att det är stora klyftor och många fattiga i usa. Men det var ju inte vad löpet handlade om.

 7. roger

  Lennart: Fast om man drömmer om att ärva någon stenrik så är det väl inte fel att vända blicken mot USA, landet har ju nästen ensamt lika många miljardärer som övriga världen har tillsammans. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_the_number_of_US_dollar_billionaires

  USA sitter också på betydligt fler miljonärer per capita än Sverige, här är USA 7:a i världen med 4,3% miljonärer. Inte dåligt för så stort land. Toppar gör miniputte/oljenationer som Singapore, Quatar, Schweiz, Kuwait, HongKong, FörenArEm, fast där har vi ju som bekant få släktingar. http://www.huffingtonpost.ca/2012/06/12/countries-with-most-millionaires_n_1590824.html

  1. Lennart

   roger: med tanke på att USA också har minst lika många fattiga som hela EU så är kanske chanserna att hitta en stenrik släkting i USA inte mycket större än att hitta en fattig polsk eller turkisk släkting, eller att vinna på penninglotteriet. Och vad menar du att “vi som bekant har få släktingar i Singapore” mm. Tala för dig själv 🙂

Comments are closed.