Politik

Kan världen kringgå NSA:s massavlyssning genom att använda öppen hårdvara?

Som bekant så skapades Internet som ARPANET av Pentagons Advanced Research Projects Agency, ARPA år 1969. I slutet av 1980-talet skapades HTML och HTTP och med dom webben, som tillsammans med Internet blev till av världens genom tiderna största succé.

Men den som skapar kan också riva ner. Och avslöjandena om att president Obama och hans NSA har skapat historiens i särklass största och mest inträngande massavlyssningsapparat, bl.a. med hjälp av den svenska regeringen, leder nu forskare och tekniska experter att föreslå olika sätt att sätta P för NSA:s illegala verksamhet.

En av dessa forskare är Eli Dourado vid Mercatus Center vid George Mason University som just har skrivit en intressant artikel i New York Times om hur man med öppen kod-metoder tillämpade på Internets hårdvarulager skulle kunna göra Internet mer genomskinligt och därför svårare för NSA att över vaka i hemlighet : Let’s Build a More Secure Internet

… the Internet community, through a concerted effort like the one that currently sustains the Internet’s software architecture, could also develop open-source, Internet-grade hardware. Governments like Brazil’s that have forsworn further involvement with American Internet companies could adopt such nonproprietary equipment designs and have them manufactured locally, free from any N.S.A. interference.

The result would be Internet infrastructure, both hardware and software, that was 100 percent open and auditable.

But never, of course, 100 percent secure. The N.S.A. could still try to exploit the Internet’s open hardware. And of course, open hardware would do little to prevent the government from reading e-mail if it still had the cooperation of companies like Microsoft or Google. Open hardware is not a panacea.

Still, open hardware would at a minimum make the N.S.A.’s Internet surveillance efforts more difficult and less effective.

Det här är en synnerligen viktigt och genomförbart förslag som vi får hoppas att EU och andra intressenter ställer sig bakom.

För om hårdvaran är öppen så kommer det att synas om NSA försöker installera sin egna hårdvara. Eftersom Internets hårdvarulager idag är stängt, så kan NSA och deras allierade göra vad dom vill i det fördolda.

Frågan är sen om den svenska regeringen också den kommer att ställa sig bakom förslaget om ett öppen Internet ner till hårdvaran, eller om man som idag kommer att fortsätta att ställa sig bakom president Obama, NSA och USA?

Pressklipp:

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA [/tags]

5 thoughts on “Kan världen kringgå NSA:s massavlyssning genom att använda öppen hårdvara?

 1. San

  Ja, NSA-fallet är faktiskt ett typexempel på hur amerikaner är betydligt bättre på att kritisera sig själva, medan tex tyskar faktiskt mest rycker på axlarna åt BND trots att det är samma sak.

  Att tyskarna från medier till politiker dessutom blåste upp en storm kring NSA samtidigt som de håller käften omBND gör det än mer skrattretande.

  Men så är ju också européer ultra nationalistiska, det är bara att titta på hur de röstar.

 2. Bosse

  Skillnaden är väl att européer saknar all form av självkritik och har en helt oöverträffad dubbelmoral

  Haha du är rolig du San med tanke på just jänkarnas enorma självkritik och och deras totala avsaknad av dubbelmoral. *LOL* 😀

 3. San

  Kan omvärlden undgå Bundesnachrichtendienst, den teuropeiska motsvarigheten till NSA? Skillnaden är väl att européer saknar all form av självkritik och har en helt oöverträffad dubbelmoral så vi kommer att fortsätta se européer sitta på höga hästar och klaga på NSA samtidigt som de likt Lennart ignorerar BND.

  1. Lennart

   San: Nu är det faktiskt så att den artikel som jag refererade, som är skriven i USA faktiskt riktar sig mot NSA, som är den organisation som har byggt upp den här globala massavlyssningen. Jag lägger sen till att svenska FRA har varit med på ett litet hörn.

   Skulle jag ha nämnt någon av NSA:s allierade så skulle det i så fall ha varit brittiska GCHQ, som verkar har spelat en mycket större roll än tyska BND. Men igen, bara som bisittare, inte som huvudaktör. Den rollen har NSA utan tvekan spelat.

Comments are closed.