Politik

Vo Nguyen Giap, USA:s krigföring i Vietnam och president Obamas Krig mot Terrorismen

I skuggan av den 102-årige vietnamesiske generalen Vo Nguyen Giaps död, så har senator John McCain, som tillbringade åren mellan 1967 och 1973 som krigsfånge i Nordvietnam, skrivit en artikel i Wall Street Journal med titeln: He Beat Us in War but Never in Battle. To defeat any adversary, the late North Vietnamese Gen. Vo Nguyen Giap permitted immense casualties and the near total destruction of his country.

Giap was a master of logistics, but his reputation rests on more than that. His victories were achieved by a patient strategy that he and Ho Chi Minh were convinced would succeed—an unwavering resolve to suffer immense casualties and the near total destruction of their country to defeat any adversary, no matter how powerful. “You will kill 10 of us, we will kill one of you,” Ho told the French, “but in the end, you will tire of it first.”

Giap executed that strategy with an unbending will. The French repulsed wave after wave of frontal attacks at Dien Bien Phu. The 1968 Tet offensive against the U.S. was a military disaster that effectively destroyed the Viet Cong. But Giap persisted and prevailed.

The U.S. never lost a battle against North Vietnam, but it lost the war.

I artikeln fortsätter McCain att sprida myten om att general Giap lyckades driva ut USA ur Vietnam genom att offra hundratusentals av sina egna soldater, en strategi som slutligen fick USA att tröttna på allt dödandet och retirera.

Myten om USA:s humana krigföring fortsätter till tags datum, men är inte riktigt sanningsenligt. Även om den amerikanska krigsledningen i Vietnam endast offrade aningen över 47,424 amerikanska soldaters liv så gick man så våldsamt fram mot den vietnamesiska civilbefolkningen att även de vietnameser som inte stödde den brutala kommunistregimen till slut tog parti för Nordvietnam och kommunistregimen.

Nick Turse skriver i New York Times: For America, Life Was Cheap in Vietnam

Decades after the conflict ended, villagers still mourn loved ones — spouses, parents, children — slain in horrific spasms of violence. They told me, too, about what it was like to live for years under American bombs, artillery shells and helicopter gunships; about what it was like to negotiate every aspect of their lives around the “American war,” as they call it;….

Westmoreland was largely successful in keeping much of the evidence of atrocities from the American public while serving as Army Chief of Staff. A task force, known as the Vietnam War Crimes Working Group, operating out of his Pentagon office, secretly assembled many thousands of pages of investigative files about American atrocities, which I discovered in the National Archives.

Despite revelations about the massacre at My Lai, the United States government was able to suppress the true scale of noncombatant casualties and to imply that those deaths that did occur were inadvertent and unavoidable. This left the American public with a counterfeit history of the conflict.

USA har ofta skjutit först och ställt frågor efteråt, för det mesta för att “försvara sina egna soldater”, en regel som även den amerikanska polisen ofta följer, och den strategin fortsätter än idag i president “Obamas Krig Mot Terrorismen”.

Det är viktigt att förstå att amerikanerna själva ofta inte informeras om hur våldsamt deras egna styrkor ofta går fram, och därför inte kan sätta sig in i krigets verklighet. Varken i Vietnam, Irak eller nu i Afghanistan.

Det betyder inte att USA idag skulle vara mer krigisk än andra stormakter, eller att man skulle före offensiva krig, bara att man är mycket skicklig på att dölja krigets verklighet för den egna befolkningen, som inte kan förstå varför ockuperade längder som Afghanistan och tidigare Irak inte är tacksamma för allt vad USA har gjort för deras länder.

Om amerikanerna inte ens vet sanningen om Vietnamkriget så här långt efteråt, så är chanserna inte speciellt stora att dom ska förstå hur afghaner och irakier uppfattar USA:s krigföring i deras länder.

Det är också viktigt att påpeka att John McCain har helt rätt i att general Giap verkligen offrade sina trupper i hundratusental. Men McCain har samtidigt fel i att den amerikanska krigföringen på något sätt var mer human än Vietnamesernas.

Pressklipp:
?Terrorister? avrättade i Irak,Terrorgalleria i Kenya kan återöppna

[tags]Vietnamkriget, USA Kriget mot Terrorismen, Vo Nguyen Giap John McCain [/tags]