Politik

USA: republikanerna redo att gå över det fiskala stupet på torsdag. Kommer Obama att blinka först?

Kapitolium i Washington. Senatskammaren ligger i byggnadens norra flygel, medan Representanthusets plenisal ligger i den södra.

Orsaken till att president Obama mycket väl kan komma att tvingas till allvarliga eftergifter när republikanerna under Texas-senator Ted Cruz, som nu verkar allt troligare, störtar USA och resten av världen över det fiskala stupet på torsdag, är att han har att göra med en revolutionär rörelse som inte drar sig för att störta den amerikanska ekonomin och hela USA i fördärvet för att nå sina mål. Resten av världen är de allra flesta republikanerna helt ointresserade av.

Den svenska liksom den amerikanska pressen skriver att fler amerikaner lägger skulden på republikanerna än på demokraterna för dödläget i Washington. Men det är helt irrelevant. Ted Cruz och hans anhängare minns hur Barry Goldwater led en jordskredsförlust i 1964:s presidentval mot Lundon Johnson, men hur hans ideologi sen ledde till decennier av valframgångar för de allt mer extrema republikanerna.

Ashley Parker och Jeremy W. Peters skriver i New York Times: Impasse Grinds On as House Says Its Offer Was Rejected

Budget negotiations broke down on Saturday — just days before the nation reaches its borrowing limit — as angry Republicans said that President Obama had rejected their latest offer.

“It’s now up to the Senate Republicans to stand up,” said Representative Raúl R. Labrador of Idaho after House Republicans left a closed-door meeting in the Capitol.

The message from Speaker John A. Boehner had been grim, Republicans said. Representative John Carter of Texas described Mr. Obama as “acting like a royal president.”

“He’s still ‘my way or the highway,’ ” Mr. Carter said.

With House Republicans insisting that they have all but run out of options, and the House not scheduled to meet again until Monday, attention turned to the Senate, where Republicans have spent the past several days trying to gin up Democratic support for a proposal they hope could reopen the government and extend the debt-ceiling through the end of January.

Striden mellan Ted Cruz och Barack Obama är en strid om USA:s själ, en strid som Ted Cruz uppenbarligen är beredd att fortsätta tills USA ligger i ruiner. Frågan är då om inte Obama, som många demokrater nu fruktar, kommer att blinka först.

Hur mycket Obama är villig att ge upp, om något, vet vi inte. Men som det ser ut just nu så är Ted Cruz inte den som kommer att blinka först, oavsett vad som händer med den amerikanska ekonomin.

Ted Cruz och tepåsarnas mål är att riva upp vad som finns kvar av det amerikanska sociala skyddsnätet, inklusive president Obamas sjukförsäkringsreform. Obama verkar vara beredd att kompromissa om vissa delar av sin sjukförsäkringsreform, som skatten på medicintekniska produkter.

Problemet för demokraterna är att Obama avskyr fundamentala politiska åsiktsskillnader och oftast har visat sig beredd att ge motståndarsidan mer än denna hade väntat sig.

Vi får se hur det går de närmaste veckorna. Om Wall Street och Kina inte intervenerar, så tror jag att Ted Cruz mycket väl kan komma att tvinga Obama att blinka först.

Till saken hör också att president Obama, sin vana trogen, inte har brytt sig om att försäkra sig om att den federala sjukförsäkringsbörsen, kronan i verket för hans reform, fungerar som den ska.

Economist skriver om hur tusentals människor inte kunde komma in på börsens hemsida under de första dagarna. Manna från himlen för republikanerna, och ännu ett tecken på att Obama, hur glödande hans retorik än må vara, helt enkelt inte är intresserad av praktiska politiska frågor: The Obamacare software mess
Signing up for Obamacare is still ridiculously hard

Since October 1st, when Obamacare’s health-insurance exchanges were launched, they have been plagued by glitches. The federal government, which is operating an exchange on behalf of 36 states, has seen some of the worst problems. Officials say that too many people tried to log on at once; within three days, 8.6m had visited healthcare.gov. But having trumpeted health reform for years, Mr Obama’s team should hardly be surprised that Americans decided to check it out.

The glitches may be short-lived. Officials and contractors are rushing to fix them. New York’s exchange seems to have recovered. In one week it quadrupled the capacity of its computer servers, and as of October 8th more than 40,000 New Yorkers had signed up for coverage. But other exchanges are making slower progress. Shoppers at healthcare.gov are tweeting their frustration. @Ginnyproffitt opined: “So now I can’t even log in…Wth!!! This site will be the death of me!!” The health department has yet to report how many people have managed to enroll in the federal exchanges.

Det mest pinsamma med den här krisen är att omvärlden ännu inte har reagerat. Och så länge som man inte ställer några som helst krav på den nation som faktiskt förvaltar världens reservvaluta, så kommer krisen bara att rulla på utan någon egentlig oro för världsekonomin. Washington-politikerna är tyvärr som så ofta enbart intresserade av USA.

Pressklipp:
USA:s folk skyller på republikanerna

[tags]Det fiskala stupet, USA bankrutt, Obama USA bankrutt, Washington Bankruttm Debt Ceiling 2013, Politics News, Debt Ceiling Negotiations, Debt Ceiling Talks, Eric Cantor Debt Ceiling, Eric Cantor Government Shutdown, Gop Debt Ceiling, Government Shutdown 2013, House Republicans Debt Ceiling, House Republicans Government Shutdown, John Boehner Debt Ceiling, John Boehner Government Shutdown, Obama Debt Ceiling, Obama Government Shutdown, Susan Collins Debt Ceiling, [/tags]

4 thoughts on “USA: republikanerna redo att gå över det fiskala stupet på torsdag. Kommer Obama att blinka först?

  1. Mattias

    Oj vad annorlunda i så fall mot vad den svenska pressen signalerar – de säger att förhandlingarna går mot någon form av närmande och att en överenskommelse skulle kunna accepteras innan torsdag. De trycker ju på att ju längre tiden går desto mer kommer medborgarna att skylla krisen på republikanerna vilket försätter dem i en ohälsosam situation. Nästa vecka blir minst sagt spännande!

Comments are closed.