Politik

Budgetstupet. USA vid vägs ände. Två diametralt motsatta syner på det amerikanska samhället.

Obamas planerade budget för nästa år.

Efter 237 år som självständig stat har USA nu nått vägs ände. Nu är det slut, oavsett om senaten lyckas arbeta fram en nödlösning innan USA och världsekonomin går över budgetstupet på torsdag.

Orsaken är de två partierna och deras totala oförmåga att sätta nationen och medborgarnas intresse före sin egen politiska ideologi. Eller att ens ägna resten av världen minsta tanke.

USA:s grundläggande problem är landets offantliga ineffektivitet, som syns på budgeten ovan. 58% av budgeten går till sociala utgifter och sjukvård, trots att 50% av landets innevånare inte ens har tillgång till sjukförsäkring och trots att USA:s socialförsäkringssystem är helt otillräckligt för de miljoner fattiga amerikaner som tvingas försöka leva på det.

Krigsmaktens 18% skulle lätt kunna halveras, men det är politiskt omöjligt.

Så vad budgetstriden handlar om är republikanernas försök att skära ner de sociala utgifterna och på sikt förvandla USA till en utopisk nattväktarstat och demokraternas oförmåga att lägga fram några motförslag som inte omedelbart kommer att bli nedskjutna av republikanerna.

Jackie Calmes skriver i New York Times: Stuck on Usual Quarrel: Raising New Revenue

… even if the current talks soon resolve the immediate impasse, which did not look likely on Saturday, any renewal of negotiations for a long-term fiscal plan will run into the same underlying problem that has doomed efforts for the past three years.

Republicans refuse to raise additional tax revenue, and until they do, Mr. Obama will not support even his own tentative proposals for reducing spending on fast-growing social benefit programs, chiefly Medicare. During a White House meeting with Senate Republicans on Friday, he reiterated that the two go hand in hand, according to people who were there.

“Revenue remains obviously the biggest stumbling block,” said Ed Lorenzen, the executive director of the Moment of Truth Project, a fiscal advocacy group formed by the chairmen of Mr. Obama’s failed 2010 fiscal commission, Erskine B. Bowles, a former chief of staff for President Bill Clinton, and Alan K. Simpson, a former Senate Republican leader from Wyoming.

Brian Gardner, a senior vice president in Washington of the investment firm Keefe, Bruyette & Woods, said: “We’ve been through this fight before. I’m very skeptical on the grand bargain.”

USA:s sönderrostade politiska system gör det t.ex. i det närmaste omöjligt att starta ett eller flera nya partier som kan ta röster från de båda misslyckade partierna och lägga fram lösningar till landets problem.

Om några veckor kommer man säkert att kunna lappa ihop en kortfristig lösning, men de grundläggande problemen kommer att finnas kvar, liksom de båda partiernas växande alienation från sina väljare.

USA vid vägs ände är inte en trevlig syn. USA behöver ställas under förmyndarskap. Ju snarare desto bättre.

Pressklipp:
USA:s folk skyller på republikanerna,Obama pressad efter strandade samtal,Obama pressad efter strandade samtal,Världsbanken: Stoppa budgetkrisen

[tags]Debt Ceiling, Government Shutdown, Harry Reid , U.S. Senate, Video, Debt Limit, Debt Ceiling Senate, House Republicans Government Shutdown, Budgetstupet [/tags]

9 thoughts on “Budgetstupet. USA vid vägs ände. Två diametralt motsatta syner på det amerikanska samhället.

 1. Örjan

  San: Olje- och gasindustrin har intresse av att överdriva fyndigheternas storlek för att locka kapital.

  Kom till min bubbla sa bubbelblåsaren

  Sen finns det Doomsters och Cornucopianer, sanningen är nog någonstans emellan dem.

  Se tex följande
  >
  http://www.svenskenergi.se/Pressrum/Nyheter/Oljan-ar-fortfarande-kung–men-fornybart-kommer-om-det-skots-korrekt/

  Myt 2: Begreppet Peak Oil – dvs att det skulle råda en överhängande brist på fossila bränslen.

  Verkligheten: Det råder under den överskådliga framtiden inte någon sådan brist! De fortsatta upptäckterna av nya reserver och framväxten av ny teknik som både möjliggör frisläppandet av ”okonventionell olja” och naturgas genom frackning förbättrar återhämtningen av resurserna.
  >

  återhämtningen av resurserna ? – Hahaha, ok 🙂

  överskådliga framtiden – till nästa kvartal?

 2. Örjan

  San: David Hughes bedömer att den samlade amerikanska oljeproduktionen (vanlig råolja, djuphavsolja, skifferolja etc.) kommer att övergå i permanent fall runt 2019 alltså om sex år. Sex år är inte för evigt eller “att USA har all energi”… Sen om det blir sex eller tolv år spelar inte så stor roll. De borde ju anpassa sig istället för att köpa större bilar, tex genom att börja beskatta drivmedel (och ge skattekrediter för jobbpendling) .

 3. San

  USA har all energi de behöver inom sina egna gränser och i grannlandet Kanada, medan européer och kineser är helt i händerna på Mellanöstern och Ryssland, ja i EU:s fall dessutom beroende av att den amerikanska militären håller EU under armarna för sina säkerhetspolitiska intressen.

  Så vi får väl se hur det går med Lennarts drömmar om “EU:s framväxt” och att EU ska ställa krav yada yada yada, som dessutom är betydligt mer splittrat än vad USA någonsin kommer att vara. Bara se vad som händer mellan UK och Spanien i Gibraltar, Tyskland och södra Europa osv.

 4. Daniel

  Mattias: Att Kina snart går om Usa som världen största ekonomi totalt sätt spelar inte så stor roll i det hela när Kina har 4ggr större befolkning. Den dagen Kina går om ekonomiskt per capita då kommer det att skaka både här och där.

  Men dit är det hundratals år att enorm ekonomisk och social tillväxt för Kina.
  Så… Usa kommer fortsätta leda världen ekonomiskt, politiskt och militärt länge än, vad man nu än kan tycka om den saken.

  1. Lennart

   Daniel, Mattias: En intressant fråga. Det viktigaste är kanske inte att Kinas BNP går om USA utan att den kinesiska marknaden uppfattas som viktigare än USA:s. Orsaken till USA:s särställning i världen beror mycket på att den väldiga amerikanska marknaden har uppfattats som viktigare än t.ex. Europes fragmenterade marknad. Det håller nu på att förändras i och med EU:s framväxt.

   Vad som ger en nation makt och inflytande verkar främst vara dess marknad.

   Och i USA:s fall dollarns särställning som världens reservvaluta. Som jag tror kommer att ändras efter den senaste amerikanska ekonomiska krisen.

   http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/professor-snart-ar-kina-varldens-oljemakt_8604224.svd

   – Handel mellan Brasilien och Kina sker i yuan och real. Och mellan Japan och Kina betalas med yuan och yen. Det är bara en tidsfråga innan Kina kräver att även Saudiarabien följer den principen, säger Øystein Noreng som är en av Norges mest erkända oljeexperter.

   Enligt Noreng är det uppenbart att Kina kommer att överta som världens nya oljemakt. Men till skillnad från USA vinner Kina inte framgångar med militära medel, utan med finansiella.

   – Jag tror att kineserna har en väldigt klar strategi. De gör allt för att ersätta kol med gas och olja, säger oljeprofessorn som enligt DN.no också hänvisar till att Kina nu har ett överflöd av pengar och oroas över att kinesiska tillgångar kanske inte längre placeras bäst genom utlåning till USA i dollar.

 5. Mattias

  “USA behöver ställas under förmyndarskap” – vad betyder det enligt dig?
  Hur kommer USA agera tror du om några år när Kina går förbi USA som världens största ekonomi – vad blir USA:s drag för att återta förstaplatsen? Kommer de satsa ännu hårdare på att visa upp sin starka militärmakt?

  1. Lennart

   Mattias: Att omvärlden ingriper med tuffa krav på att USA som förvaltare av världens reservvaluta dollarn, inte får äventyra världsekonomin genom såna här inrikespolitiska fejder. Man har ett ansvar för världsekonomin som man inte får äventyra.

   Och nej, USA kommer inte att agera mer aggressivt eller militärt, snarare tvärt om. Ock Kina brottas också med svåra inrikespolitiska problem. Det är bara det att vi hör mindre om dom än USA:s.

Comments are closed.