Politik

Emporia, danskar överallt sätter sin prägel på Malmö

Toppmoderna kontrollpanelen på Emporia i Hyllie utanför Malmö. På panelen kan man se när nästa buss anländer till gallerian.

Några dagars turistande i ett blåsigt men annars underbart Malmö har fått mig att inse hur kosmopolitiskt staden faktiskt är. Det handlar inte bara om Möllevången med sin kulturella blandning av Mellanöstern och resten av världen, det handlar också om alla danskar man träffar över hela stan och kanske främst på den intressanta gallerian

Emporia, där man bl.a. kan hitta ovanstående kontrollpanel där man lätt kan när nästa bussen kommer till gallerian.

Ett kul grepp på Emporoia var en plats med sittplatser och bord och WiFi-uppkollpling för den som blev trött på allt shoppandet. Har aldrig sett något liknande på någon amerikansk galleria. Nu har jag givetvis inte sett fler än en handfull gallerior, men jag misstänker ändå att den är unik.

Man verkar inte enbart ha satsat på att få kunderna att köpa så mycket som möjligt så snabbt som möjligt.

Man har t.ex anlagt en stor takträdgård som vi blev mycket imponerade av. Den har ett antal rökrutor, men också vildvuxen vegetation högt uppe på taket med en fin utsikt över området runt omkring. Och de kikare som finns uppsatta på taket är helt gratis.

Ett litet annat fokus än vi är vana vid. Däremot verkar man ta betalt för parkeringen, vilket förvånade mig.

Men danskarna, man inser plötsligt vad man borde veta, nämligen att Danmark bara ligger några minuter bort, och att det är hur enkelt som helst för köpenhamnsbor att ta bilen, bussen eller tåget över till Malmö.

Man märker danskarna på gator och torg. Och när vi tog bussen och sen gick för att besöka den fina katronetorp i södra Malmö så fick jag fråga en lokalinnevånare vi träffade på vägen. Som visade sig vara en mycket trevlig och hjälpsam dansk.

En mycket trevlig stad som jag gärna återvänder till hur många gånger som helst.

Jag har redan skrivit om alla danska paketcyklar man ser runt i Malmö och man ser också omedelbart det danska inflytandet på stadens äldre, och säkert också nyare byggnader.

Pressklipp:

[tags]Malmö, Danskar i Malmö, Möllevången Malmö [/tags]

3 thoughts on “Emporia, danskar överallt sätter sin prägel på Malmö

Comments are closed.