Politik

Dina bästa vänner NSA, FRA och dina kompislistor på Gmail, Hotmail, Yahoo Mail, Facebook osv.

Att USA samlar in dina kontaktlistor från Twitter och de ledande e-postleverantörerna är inte det viktigaste i de senaste avslöjandena från den amerikanska massavlyssningsorganisationen NSA. Det viktigaste är hur man gör det, nämligen genom hemliga avtal med utländska teleoperatörer världen över. Se den åtföljande artikeln: The collection depends on secret arrangements with foreign telecommunications companies or allied intelligence services in control of facilities that direct traffic along the Internet’s main data routes.

Vilket gör det troligt att även svenska teleoperatörer med eller utan regeringens goda minne har ingått såna här hemliga avtal med NSA. Stämmer det? Är det någon som bryr sig?

Och varför har inte svenska FRA, som med stor säkerhet har känt till den här insamlingen, inte varnat svenska Internetanvändare om den här illegala verksamheten? Eller har dom kanske t.o.m. hjälpt NSA samla in svenska kontaktlistor?

Barton Gellman och Ashkan Soltani skriver i Washington Post om de senaste avslöjandena: NSA collects millions of e-mail address books globally

The National Security Agency is harvesting hundreds of millions of contact lists from personal e-mail and instant messaging accounts around the world, many of them belonging to Americans, according to senior intelligence officials and top-secret documents provided by former NSA contractor Edward Snowden.

Rather than targeting individual users, the NSA is gathering contact lists in large numbers that amount to a sizable fraction of the world’s e-mail and instant messaging accounts. Analysis of that data enables the agency to search for hidden connections and to map relationships within a much smaller universe of foreign intelligence targets.

During a single day last year, the NSA’s Special Source Operations branch collected 444,743 e-mail address books from Yahoo, 105,068 from Hotmail, 82,857 from Facebook, 33,697 from Gmail and 22,881 from unspecified other providers, according to an internal NSA PowerPoint presentation. Those figures, described as a typical daily intake in the document, correspond to a rate of more than 250 million a year.

….

The collection depends on secret arrangements with foreign telecommunications companies or allied intelligence services in control of facilities that direct traffic along the Internet’s main data routes.

Att FRA och NSA har ett mycket nära samarbete är en sak, men det är svårt att se hur FRA skulle samarbete med NSA:s illegala massavlyssning utan att själva ge sig in på illegala aktiviteter.

Något som svenska folket borde få reda på i god tid före valet.

Pressklipp:

NSA samlar in miljontals kontaktlistor ,NSA kartlägger kontaktlistor,Försvaret vill kunna utföra it-attacker,EFF lämnar intressegrupp efter otydligheter kring NSA,USA samlar in miljoner kontaktlistor,NSA samlar in miljoner användares kontakter,NSA samlar in miljoner adresslistor,NSA tar sig in i hundratals miljoner adressböcker och kontaktlistor

[tags]
National Security Agency, Politics News, edward snowden, nsa, Nsa Contact Lists, Nsa Email Address Books, Nsa Email Records, Nsa Emails, Nsa Instant Messages, Nsa Leaks, Nsa Records, Nsa Surveillance, Massvalyssning, NSA och FRA, Vänlistor och NSA [/tags]