Politik

Bakgrund till budgetkrisen i USA: varför inte ens demokraterna gillar Obamacare

Kapitoliums tak

Republikanernas motstånd mot att Obamacare ger 50 miljoner amerikaner tillgång till sjukförsäkring rullar vidare, nu inlindad i ett allmänt motstånd mot de amerikanska socialförsäkrings och pensionsutgifterna, som jag skrev om här.

Obamacare handlar egentligen inte alls om att införa statligt garanterad allmän sjukförsäkring som i Sverige utan är en justering av det existerande systemet, så inser man att inte heller demokraterna, som vill se ett motsvarighet till det svenska och kanadensiska systemen, är speciellt positiva till Obamacare.

I Obamacare får fattiga individer och familjer med inkomster på upp till fyra gånger den statliga fattigdomsgränsen statliga bidrag, samtidigt som man nu kan shoppa runt på webben för sjukförsäkring.
Och försäkringsbolagen kan inte längre vägra att acceptera människor för att dom är dåliga risker och lider av en existerande sjukdom. Men i övrigt är Obamacare förvånansvärt lika det existerande systemet.

Vad republikanerna är emot är alltså att de fattiga ska få tillgång till sjukvård de inte själva kan betala för och att skattepengar går åt för att betala för USA:s omfattande socialförsäkringsutgifter och pensioner. Man vill skära ner de statliga utgifterna och förvandla USA till en nattväktarstat.

Men det är inte allt. Veckans Economist skriver om något som jag inte tror har uppmärksammats i den svenska pressen, nämligen att enligt de senaste opinionsundersökningarna så är det bara 36% av alla amerikaner som stöder lagen medan 49% vill slopa lagen.

Veckans Economist ger detaljer till krisen i en måste-läsa artikel: Nightmares and bedtime stories. The government’s finances get tangled up in a fight over who speaks for the Republican Party

Republicans have voted more than 40 times to defang the Affordable Care Act since it became law in 2010, and as it inches closer to implementation this position looks more and more like a winner to them. A suspicion among the insured that their coverage will suffer, uncertainty over what people will have to pay for their health insurance and a profusion of companies citing the new law as a reason for cutting the value of their employees’ health benefits have weakened support for the measure, which was never robust (see chart). A YouGov poll for The Economist found that a plurality of respondents now favours stopping Obamacare even if this causes a temporary government shutdown: 49% favoured repealing the law, compared with 36% who favoured expanding or preserving it.

Jane Mansbridge, professor vid Harvard Universitys Kennedy School skriver i Los Angeles Times om hur Obama och demokraterna redan har förhandlat bort det system de egentligen ville ha. Och hur republikanerna ändå vägrar att kompromissa på minsta lilla sätt:
A healthcare history lesson for the GOP. Democrats have already compromised by abandoning the goal of a single-payer system. It’s the Republicans’ turn to play fair.

Two different narratives have been at play in Washington lately to explain what caused the government shutdown. In the first, House Republicans are to blame for trying to hold Democrats and the president hostage over a law that was duly passed by Congress. In the other, Democrats are to blame for their rigid refusal to compromise on Obamacare.

But there’s a part of the story that seemingly has been lost in history: Democrats have already compromised on healthcare reform by adopting Obama/RomneyCare in the first place.

Fundamentally — and infuriatingly for the Democratic base — Obamacare is inherently a compromise because it is a health insurance reform law rather than an overhaul of the structure of our nation’s healthcare system. A significant contingent of Democratic voters and activists has always supported a single-payer healthcare system, in which the government, not private insurance companies, covers healthcare costs for all Americans (think Medicare for all).

Den här frågan är alltför filosofisk för att vara lösbar, den kommer inte att försvinna och tepåsarna, som alla har sina gräsrötter bakom sig, kommer inte att ge sig. Det här är en fråga som USA har debatterat sedan 1960-talet utan att någon av parterna har gett med sig.

President Obama kan antingen kapitulera eller också fortsätta att vara kapten för en drivande skuta fram till kongressvalen nästa år.

Paul Lewis, Roberts och Dominic Rushe skriver i brittiska Guardian:US government shutdown: Congress in disarray as Republican deal collapses. John Boehner abandons House vote on temporary extension of debt ceiling as clock ticks down to 17 October deadline

momentum had all but evaporated on Tuesday night when Republican leaders, realising that support for their proposed legislation had collapsed, gathered in Boehner’s office for crisis talks over pizza.

Congressman Pete Sessions, who chairs the rules committee, emerged briefly to tell reporters that the leadership’s bill had stalled. “There will be no action tonight, no votes,” he said. “What we’re going to do is allow us to take the night and make sure all our members know what is going on.” He was unable to elaborate on what was, in his words, “going on”.

Late on Tuesday night focus returned to the Senate, where Harry Reid, the Democrats’ majority leader, revived talks with his Republican counterpart, Mitch McConnell.

The day had begun with a hope that these negotiations could provide the basis of a breakthrough. Their deal was a stopgap measure that would have extended the debt limit until early February and authorised government spending until mid-January, with one token concession over the Affordable Care Act, the healthcare reforms passed by both houses of Congress in 2010 that hardline Republicans are now attempting to unpick.

Det viktigaste här är att även om representanthuset går med på en temporär nödlösning så kommer det låsta politiska läget alltså inte att förändras. Tepåsarna sitter för det mesta i säkra säten och kommer att fortsätta sin kamp för ett gudfruktigt USA med vapen och biblar, som dagens Iran.

USA har blivit omöjlig att styra, och eftersom det är politiskt omöjligt att förnya författningen eller ens – praktiskt talat – för ett nytt parti att etablera sig, så kommer allt att förbli vid det gamla, och därför befinner sig USA nu vid vägs ände.

Om man inte kan tänka om och överge utopin om USA som nattväktarstat vill säga.

Pressklipp:
Kamp mot klockan i USA:s kongressSå drabbas Sverige om USA slår i taket,USA:s politiker beter sig som dagisungar,USA:s kamp mot klockan,Press på republikaner bromsar uppgörelse i USA,Källor: Budgetkaoset kan vara löst inom timmar

[tags]Debt Ceiling, Government Shutdown, Harry Reid , Mitch McConnell, Government Shutdown, U.S. Senate, Budget Deal, Debt Limit, Default, Fiscal Impasse, Senate Budget Negotiation, Senate Negotiations, Senate Negotiations Budget Deal, Budgetstupet[/tags]