Politik

Trots sista-sekunden uppgörelsen, effekterna av budgetkrisen i USA blir allvarliga

Att tepåsarna misslyckades att riva upp president Obamas sjukförsäkringsreform genom att stänga den federala regeringen och hota med att försätta USA i konkurs, ja det är alla här i USA inklusive tepåsarna själva överens om.

Man är även överens om att tepåsarnas Tet-offensiv, för att använda en välkänd metafor, har varit dyr för USA och resten av världen.

Alla inser också att det här bara är en liten drabbning i ett mycket stort krig som kommer att fortsätta så länge som republikanerna inte kan installera en av sina egna i Vita Huset.

Annie Lowrey, Nathaniel Popper och Nelson D. Schwartz skriver i New York Times: High Cost to the Economy From the Fiscal Impasse

Stalled pallets of goods idling at ports. Reduced foot traffic at sandwich shops in downtown Washington. Canceled vacations to the Capital and to destinations abroad. Slashed corporate earnings forecasts. Higher interest payments on short-term debt.

Even as the shutdown of the United States government and the threat of a default appear to be coming to an end, the cost of Congress’s gridlock has already run well into the billions, economists estimate. And the total will continue to grow after the shutdown ends and uncertainty persists about whether lawmakers might reach another deadlock next year.

A complete accounting might take months to put together once the government reopens and the Treasury returns to adding to the country’s debt. But economists said that the intransigence of House Republicans would take a bite out of fourth-quarter growth, with knock-on effects for employment, business earnings and borrowing costs. Those effects would be global.

“We saw huge effects during the summer of 2011, with consumer confidence hitting a 31-year low in August and third-quarter G.D.P. growing just 1.4 percent,” said Beth Ann Bovino, the chief United States economist at Standard & Poor’s. “Given that this round of debt ceiling negotiations” is coming during a shutdown, she said, “the impact on the economy could be even more severe.”

Men Tepåsarna har inte gått segerlösa ur den här drabbningen, som alltså bara är en i en lång rad framtida skärmytslingar. Sanningen är att USA idag är delat mitt itu och att de båda sidorna inte längre har några gemensamma kontaktytor. Inga frågor där de har samma åsikt.

Om inte USA river upp sin författning, avpolletterar senaten och inför en enkammars-kongress med allmänna majoritetsval, ja om man inte gör det så kommer USA att fortsätta att driva som en gigantisk Atlantångare med motorstopp.

Någonting måste göras, men minsta förändring är politiskt omöjlig.

Så det är bara att låta USA ta timeout i några decennier och för världen i övrigt att ta över. På gott och ont.

San Francisco Chronicle har en mycket bra och detaljerad artikel om manövreringen i kongressen och hur demokraternas ledare i representanthuset lyckades förhindra att hennes trupper hoppade av till republikanerna : Shutdown fight could strengthen Pelosi’s hand.

Pressklipp:
SKF andas ut efter USA-oro,Idag blir det vardag igen i USA,155 miljarder för ingenting,Tea Party-rörelsen kritiserar uppgörelsen

[tags]Debt Ceiling, Government Shutdown, Government Shutdown, Ted Cruz, Congress Debt Ceiling, Congress Debt Vote, Government Shutdown Debt Ceiling, Government Shutdown Senate, Government Shutdown Senate Vote, Senate Debt Ceiling, Senate Government Shutdown,Budgetkriser i USA [/tags]

5 thoughts on “Trots sista-sekunden uppgörelsen, effekterna av budgetkrisen i USA blir allvarliga

    1. Lennart

      Kalle: Mycket bra fråga. Jag tror att det kommer att bli ett antal länder och ett antal institutioner. Kina, EU, Latinamerika, Afrika. Den viktigaste frågan är om dollarn på sikt kommer att förbli världens reservvaluta.

Comments are closed.