Politik

Inte smart, Sveriges nya ärkebiskop Antje Jackelén, går i strid mot Richard Dawkins

Det är svårt, mycket svårt för svenska kyrkan att hitta en person av samma kaliber som K.G. Hammar som var ärkebiskop mellan 1997 och 2006. Hans efterträdare Anders Wejryd ställde upp för samkönade vigslar men kommer annars inte att bli ihågkommen av historien.

Sveriges första kvinnlig ärkebiskop tyskfödda Antje Jackelén, därav hennes något unika brytning, är defintivt en kvinna i tiden. Hon har ett twitterkonto och har skrivit “över 100 artiklar, både vetenskapliga och populärvetenskapliga, debattartiklar och andaktstexter. Till de vanligt förekommande ämnena hör relationen mellan naturvetenskap och tro och religionens roll i samhället. Som exempel på det senare kan nämnas hennes ställningstagande för samkönade äktenskap och inlägg i debatten om skolavslutningar”. Hon har dessutom varit “europaansvarig för The Religion and Science Course Program vid The Center for Theology and the Natural Sciences i Berkeley, Kalifornien ” och tillträdde 2001 “tjänsten som disputerad lärare (assistant professor) i systematisk teologi vid Lutheran School of Theology i Chicago. Från 2003 var hon även direktor för Zygon Center for Religion and Science”.

Att döma av hennes framträdande på videon ovan ser hon sin uppgift som att med alla till buds stående medel försöka misstänkliggöra Richard Dawkins och dennes uppmärksammade bok Illusionen om Gud. För en person som säger sig verka för “relationen mellan naturvetenskap och tro”, så är det en mycket besynnerlig attityd att ta.

Ärligare hade varit om Antje Jackelén hade sagt att “Richard Dawkins är en mycket framstående vetenskapsman som för fram en mycket intressant tes, läs absolut hans bok. Jag förfäktar en annan tes, som jag nu kommer att tala om”.

Att misstänkliggöra sin motståndare efter att först säga att amn vill verka för “relationen mellan naturvetenskap och tro”, är inte hederligt helt enkelt. Och dessutom helt onödigt.

Svenska kyrkan är betydligt öppnare än den amerikanska kristna högern eller de iranska Mullorna, men den är ändå baserad på urgamla auktoritära texter, som inte får ifrågasättas, ens när dom strider mot sunt förnuft och dagens vetenskapliga rön. Vetenskapen är, som Richard Dawkins och oräkneliga andra har påpekat, raka motsatsen. De två har därför ingenting gemensamt utom att båda är en del av den mänskliga kulturen. Det är någonting som Antje Jackelén bör kunna erkänna utan att försöka misstänkliggöra Richard Dawkins.

Jag har alltid gillar K.G. Hammar, han har humor, är intelligent, kunnig, och fritänkare. Man behöver inte nödvändigtvis dela hans åsikter för att vilja ha honom som samtalspartner.

Att prata med Antje Jackelén verkar tyvärr vara betydligt mer förutsägbart.

Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi, Lunds Universitet, vill att Antje Jackelén ska förklara sig kring jungrufödsel: Jackelén bör förklara sig om jungfrufödsel. Stora och viktiga utmaningar väntar Svenska kyrkans blivande ärkebiskop Antje Jackelén. En av dem är tyvärr att precisera sin tro på Jesus. Hennes kommentarer de senaste dagarna beträffande jungfrufödelsen lämnar en del att önska. Det skriver Martin Lembke, doktor i religionsfilosofi.

I sin replik (10 okt) svarade Jackelén att jungfrufödelsen är ett antikt exempel på ”mytologiskt språk”, vars syfte är ”att uttrycka det egentligen osägbara, det som spränger språkets gränser och verklighetens kategorier”. Huruvida den blivande ärkebiskopen själv tror att Maria hade sex innan hon blev gravid gick inte att utläsa.

Än mer talande blev bristen på tydlighet när hon intervjuades i SvD (15 okt). Trots att reportern Tobias Brandel explicit frågade henne om hon personligen anser att Josef var Jesu biologiska pappa, avböjde hon att svara med motiveringen att ”du gör det här till en större fråga nu än vad den är”.

En fråga som onekligen vore mycket intressant att höra om är svenska kyrkans band med den amerikanska kristna högern. Hur starka är dom, existerar dom överhuvudtaget? Man undrar t.ex. hur mycket Rick Santorum och Antje Jackelén har gemensamt? Eller för den delen K.G. Hammar och Rick Santorum?

Pressklipp:
Dödlig attack mot egyptisk kyrka,Två kenyanska präster mördade,Dödlig attack mot egyptisk kyrka,Dödlig attack mot egyptisk kyrka

[tags]Antje Jackelén, Sveriges Ärkebiskop, K.G. Hammar Antje Jackelén, Sveriges Ärkebiskop Antje Jackelén, Junfrufödsel Antje Jackelén[/tags]

3 thoughts on “Inte smart, Sveriges nya ärkebiskop Antje Jackelén, går i strid mot Richard Dawkins

 1. Per A.

  De svenska samfund som har starkast band till den kristna högern i USA (och I Sverige med för den delen), fanns tidigare i och kring Livets Ord, och det skulle förvåna mig mycket om detta har ändrats. Ulf Ekman och andra ledande Livets Ord figurer har vad jag vet utbildning från något av de kraftigt kristna universiteten I USA .

  Få band till den svenska statskyrkan, alltså.

  Sedan så är det konstigt om den nya ärkebispen väljer att ta strid med Dawkins, då han nästan helt saknar relevans i Sverige. Konflikten tro – vetenskap är en i huvudsak amerikansk konflikt, som i Sverige och övriga Europa knappast lyfter till nivån ‘storm i vattenglas’.

  1. Lennart

   Per: Jag tror att orsaken till att Antje Jackelén tar upp kampen mot Richard Dawkins kommer från hennes erfarenheter i USA. Jag ser henne som en av Wagners Rhenjungfrur, Wellgunde, Woglinde och Floßhilde i Wagners Rhenguldet, redo att offra sina liv i kampen mot förstånd och upplysning.

Comments are closed.