Politik

Oh shit, President Obamas inkompetens hotar hela hans sjukförsäkringsreform

Bilden är klickbar även om president Obamas webbsajt är oanvändbar.

USA:s senat består av 100 senatorer, de allra flesta av vilka är advokater som saknar varje tillstymmelse till administrativ erfarenhet. Man skulle tro att dom därför skulle skulle dra sig för att söka presidentämbetet, speciellt eftersom många av dom sitter i säkra säten upp i mycket höga åldrar.

Men tyvärr har det traditionellt varit precis raka motsatsen: dussintals och åter dussintals helt opassande senatorerna har gjort allt dom överhuvudtaget kan för att försöka störta USA i fördärvet genom att ställa upp i presidentval efter presidentval, istället för att överlåta presidentämbetet till de amerikanska politiker som är bäst lämpade för exekutiv makt, nämligen USA:s guvernörer, som kanske inte är guds mest begåvade människor, men som i alla fall är dom som styr landets 50 delstater. Många av vilka är större än många EU-länder.

Den senaste i raden av senatorer som blivit inkompetenta presidenter är President Obama, som nu har gjort ett helt oförsvarligt och onödigt självmål genom att helt enkelt strunta i att försäkra sig om att hans viktigaste politiska reform, nämligen sjukförsäkringsreformen, ens är genomförlig.

Reformen är helt beroende av att miljoner amerikaner ska kunna ansöka om sjukförsäkring på den federala webbsajten Healthcare.gov före den 15:e december. Som president så borde han ha försäkrat sig om det, om nu ursäktar vitsen. Men det gjorde han aldrig, och resultatet är nu att hela reformen är hotad eftersom sajten i det närmaste är obrukbar och måste skrivas om från grunden. Något som kan komma att ta flera månader och kanske ännu längre. Rent kriminell inkompetens i Washington är långt ifrån ovanlig, men det här måste vara första gången som en sittande president är så inkompetent att hans viktigaste politiska reform förpassas till historiens skräphög för att han inte ens har brytt sig om att försäkra sig om att en webbsajt ens är användbar!

Sharon LaFraniere, Ian Austen och Robert Pear skriver i New York Times: Contractors See Weeks of Work on Health Site

Administration officials approached the contractors last week to see if they could perform the necessary repairs and reboot the system by Nov. 1. However, that goal struck many contractors as unrealistic, at least for major components of the system. Some specialists working on the project said the online system required such extensive repairs that it might not operate smoothly until after the Dec. 15 deadline for people to sign up for coverage starting in January, although that view is not universally shared.

In interviews, experts said the technological problems of the site went far beyond the roadblocks to creating accounts that continue to prevent legions of users from even registering. Indeed, several said, the login problems, though vexing to consumers, may be the easiest to solve. One specialist said that as many as five million lines of software code may need to be rewritten before the Web site runs properly.

“The account creation and registration problems are masking the problems that will happen later,” said one person involved in the repair effort.

The scrambling underscores the pressures on the administration to fix what is widely viewed as the president’s biggest domestic achievement. Millions of Americans have spent countless hours in frustration trying to use the federal Web site, healthcare.gov, and its extensive problems have become a political crisis for the administration, providing new opportunities for Republicans who want to roll back the health care law.

Republikanerna försökte som bekant stoppa sjukförsäkringsreformen genom att skjuta upp genomförandet av lagen på ett år. Trots att man misslyckades med det så har Obama nu schabblat bort sin egen reform, som nu mycket väl kan komma att bli uppskjuten på minst ett halvt år och kanske längre bara för att presidenten aldrig ens brydde sig om att verifiera att webbsajten var användbar.

Om fem miljoner kodrader måste skrivas om och sen testas så kommer det att ta minst ett halvår hur man än vrider och vänder på det. Och det betyder att reformen måste skjutas upp till i mitten av nästa år.

Om reformen kan räddas är nu en öppen fråga, och det beror helt och hållet på den inkompetente Obama som verkar vara helt okunnig om hur komplicerade såna gigantiska webbsajter är, och som aldrig ens brydde sig om att ställa en enkel fråga om man hade testat sajten med automatiska testprogram. Vilket man alltså inte hade brytt sig om att göra eftersom ingen hade bett dom göra det.

Det här är inte inkompetens, det är kriminell inkompetens, som har slösat bort miljoner dollar i skattemedel och som nu har gjort det omöjligt för de fattiga amerikaner som behöver sjukförsäkring att ansöka om det på Obamas egen webbsajt.

Däremot fungerar de delstatliga webbsajterna som Kaliforniens, utan problem, eftersom dom sköttes på ett kompetent sätt.

Det kan inom parentes vara intressant att se hur den folkpartistiska politikern Birgitta Ohlsson ser på Obama

– Det har varit fantastiska dagar i Stockholm och jag tror alla är otroligt stolta över att vi fått hit ledaren för världens mäktigaste nation i dag. Och det är få gånger som man chansen som svensk politiker att möta en person av den kalibern. Det är en magiskt skicklig politiker, säger hon och fortsätter…

“Magisk skicklig politiker”, verkligen?

Pressklipp:
Så fixades Obamas nätseger,Fransk ilska tvingade Obama ringa om spionage,Obama: Ingen mer frustrerad än jag,Obama: En del uppgifter förvrängda,

[tags]Obamacare, Sjukvårdsreformen i USA, USA Obamacare, Obamacare framgång,Obamacare fiasko, Obamacare webbsajt fiasko [/tags]

23 thoughts on “Oh shit, President Obamas inkompetens hotar hela hans sjukförsäkringsreform

 1. Bosse

  Ojoj San:
  “AND THAT’S WHY THE UNITED STATES OF AMERICA IS THE GREATEST NATION IN THE WORLD.”
  Med versaler och allt precis som vilken halvsmart fanatiker som helst. Säg att du skämtar iaf lite med oss, för din egen skull. 😉

 2. Bossebus

  Noterar att “the buck stops here” är en sk “amerikanism” som betyder att typ presidenter SKALL ta beslut,det är det som är jobbet.
  Att inte delegera BESLUT till underhuggare.

  Det sägs inget om hur uppföljningen skall ske eller hur beslutet skall genomföras. Eller?

  1. Lennart

   Bossebus: Helt riktigt, det betyder att presidenten ska fatta nationella beslut och att han är ansvarig för de beslut han fattar. Man kanske kan översätta hans uttalande som att “det är jag som fattar besluten”.

 3. Christer W

  San, det finns likheter i hur en president och en VD väljer sina medarbetare. I stort sett gäller även samma likheter när statsministern väljer sina medarbetare. Enda undantaget för Reinfeldt är att han måste underordna sig de andra partiledarnas krav för de sakområden de har.
  Och visst, det är politiska produkter och tjänster Reinfeldt och co försöker kränga till svenska folket.

 4. San

  Men det är väl ok. Fox News fake outrage håller USA:s President på tårna, tillskillnad från i Europa där tex statliga NRK censurerar bort kritik mot Norges fanatiskt rasistiska regeringsparti FrP i Norges populäraste Talk Show.

  AND THAT’S WHY THE UNITED STATES OF AMERICA IS THE GREATEST NATION IN THE WORLD.

  1. Lennart

   San: Så äntligen kommer du ut ur garderoben som en banderoll-viftande USA-agitator. 🙂 Gärna för mig, själv kanske jag ser hur USA:s problem hopar sig, som nu senast med budgetstupet. Själv gillar jag Norge och speciellt Oslo som jag gärna vill återse.

   Länge leve Skavlan 🙂

 5. San

  Nej. En President är inte som en VD för ett företag som ska ut med en produkt. Det är ett Tea-Party-argument, precis som att en nations ekonomi skulle vara jämförbar med en familjs budget.

  VD-jämförelsen är Republikanska Talking Points, inget annat.

  1. Lennart

   San: Du menar alltså att Harry Truman hade fel när han sa att “The Buck Stops Here” och att presidenten inte har något ansvar för de beslut han fattar? http://www.trumanlibrary.org/buckstop.htm.

   Förklara gärna vad du menar. Jag har alltid trott att alla beslutsfattare bör vara ansvarig för de beslut de fattar.

 6. Cgrister W

  Till saken hör också att alltför många VD,ar vill ha ja-sägare och skyr besvärliga medarbetare som pesten

  1. Lennart

   Christer: Jo det stämmer helt riktigt och det kan mycket väl vara vad som skedde i det här fallet.

 7. Bossebus

  Lennart:

  Hur många “ledare” har inte frågat sina gubbar: “Hur går det och det?”.

  Svaret är alltid “Ja,det går väldigt bra bortsett från mindre problem som vi har kontroll över”.

  Sedan kommer “The shit hit the fan”-fasen och alla flyr åt alla håll,det må vara kriget eller Obamacare.

  Ja ja.

  1. Lennart

   Bossebus: Du har alleldes rätt. Men en erfaren VD vet också att han måste kolla och verifiera. Och det gjorde inte Obama i det här fallet. Hur som helst så bär han det yttersta ansvaret som president och eftersom det här är hans reform.

 8. Bossebus

  Bara en liiiten fundering:

  Jag antar presidenter och VD:ar delegerar projekt av olika slag till någon form av underhuggare som antas sköta detta enligt “vedertagna principer!

  Om dom inte lyckas (Vilket ju händer rätt ofta) så kan man ju börja diskutera vem eller vilka är inkompetenta (alt. kommit över sin kompetensnivå).

  Inte vet jag,kanske dom inte hört talas om Ruby on Rails eller nått? 😉

  1. Lennart

   Bossebus: Som jag skrev i en kommentar så sade president Harry S Truman en gång att “the buck stops here”, eller “det är jag som har yttersta ansvaret”. President Obama kan inte bara säga att han är besviken eller upprörd över alla problem som nu hopar sig över hans viktigaste politiska reform. Det här är hans reform och han bär yttersta ansvaret.

   Som VD förväntar man sig givetvis inte att han ska vara insatt i hur man utvecklar datorprogram, men han måste kunna leda ett så viktigt projekt från hög nivå för att försäkra sig om att projektet blir framgångsrikt.

   Och det har han misslyckats med.

 9. Johnny

  “Reformen är helt beroende av att miljoner amerikaner ska kunna ansöka om sjukförsäkring på den federala webbsajten Healthcare.gov före den 15:e december.”

  Varför är reformen helt beroende av det?

  Om man inte registrerar sig före den 15/12 får man ingen sjukförsäkring alls då? De fyllon och knarkare som sover i kartonger på gatan och som kanske inte är helt uppdaterade på ObamaCare’s regler samt saknar tillgång till Internet de får ingen sjukförsäkring eller? Vad är det för “options” det snackas om?

  Jag trodde i min enfald att ObamaCare innebar att alla amerikanska medborgare automatiskt skulle erhålla fri (skattefinansierad) sjukvård men så verkar det inte vara. ObamaCare verkar vara lika obegripligt som Lissabonavtalet.

 10. San

  Lennart brukar vanligtvis rapa upp samma tröttsamma repetitiva republikanska gnäll på Obama, fast med en vänsterspin.

  Sally Kohn har skrivit en lite mer sansad artikel om “problemen” med Obamacare:

  http://www.foxnews.com/opinion/2013/10/21/was-obamacare-guinea-pig/

  “So — and here’s an important point — the reason that more people haven’t signed up for coverage yet is probably that, just like me, they needed to take some time (and first, find some time!) to weigh all the options.

  While the exchange site was user-friendly and explained my options in a clear and simple way, picking an insurance plan isn’t exactly like ordering a hamburger. It took a minute to find my calculator and think about the options.”

  1. Lennart

   San: Men hela sajten måste skrivas om, upp emot fem miljoner rader kod, ett gigantiskt arbete.
   http://www.nytimes.com/2013/10/21/us/insurance-site-seen-needing-weeks-to-fix.html:

   In interviews, experts said the technological problems of the site went far beyond the roadblocks to creating accounts that continue to prevent legions of users from even registering. Indeed, several said, the login problems, though vexing to consumers, may be the easiest to solve. One specialist said that as many as five million lines of software code may need to be rewritten before the Web site runs properly.

   Och du menar att VD, dvs presidenten inte bär något ansvar för den här skandalen? I så fall vill jag också bli president.

 11. Jacob

  Varför tror du det har blivit såhär? Det känns som att det måste finnas andra orsaker än att Obama saknar detaljkunskaper om webbutveckling.

  1. Lennart

   Jacob: Som Harry Truman sa en gång i tiden “the buck stops here”. VD bär alltid huvudansvaret. Obama borde ha utsett en rutinerad projektledare med erfarenhet av komplexa datorsystem. Sen borde han ha följt upp och låtit utomstående revisorer kolla att allt stod väl till. Precis så som man alltid gör på större företag. Men han saknar som sagt exekutiv erfarenhet och inser inte att man inte bara kan peka med hela handen och hoppas på det bästa. Man måste följa upp, detaljgranska och ständigt kolla att allt fungerar. Speciellt eftersom det här är en så viktig politisk reform.

   Här är mer om alla problemen kring det här systemet:
   http://www.huffingtonpost.com/2013/10/22/obamacare-website-programmers_n_4141411.html

   As questions mount over the website’s failure, insider interviews and a review of technical specifications by The Associated Press found a mind-numbingly complex system put together by harried programmers who pushed out a final product that congressional investigators said was tested by the government and not private developers with more expertise.

   Project developers who spoke to the AP on condition of anonymity — because they feared they would otherwise be fired — said they raised doubts among themselves whether the website could be ready in time. They complained openly to each other about what they considered tight and unrealistic deadlines. One was nearly brought to tears over the stress of finishing on time, one developer said. Website builders saw red flags for months.

   A review of internal architectural diagrams obtained by the AP revealed the system’s complexity. Insurance applicants have a host of personal information verified, including income and immigration status. The system connects to other federal computer networks, including ones at the Social Security Administration, IRS, Veterans Administration, Office of Personnel Management and the Peace Corps.

 12. Per A.

  Har du testat siten själv, eller går du bara på mediauppgifter om hur usel den är?

  Mina amerikanska bekanta som har testat siten beskriver den som ‘lite trög och inte helt lättnavigerad’, men absolut inte som en katastrof.

  1. Lennart

   Per: http://www.nytimes.com/2013/10/21/us/insurance-site-seen-needing-weeks-to-fix.html: Problemet, som artikeln beskriver, är att hela sajten måste skrivas om. De problem som hittills har uppenbarat sig är bara början, enligt dom som har tittat på koden, som tydligen aldrig har genomgått en s.k. code review.

   Här är mer om alla problemen kring det här systemet:
   http://www.huffingtonpost.com/2013/10/22/obamacare-website-programmers_n_4141411.html

   As questions mount over the website’s failure, insider interviews and a review of technical specifications by The Associated Press found a mind-numbingly complex system put together by harried programmers who pushed out a final product that congressional investigators said was tested by the government and not private developers with more expertise.

   Project developers who spoke to the AP on condition of anonymity — because they feared they would otherwise be fired — said they raised doubts among themselves whether the website could be ready in time. They complained openly to each other about what they considered tight and unrealistic deadlines. One was nearly brought to tears over the stress of finishing on time, one developer said. Website builders saw red flags for months.

   A review of internal architectural diagrams obtained by the AP revealed the system’s complexity. Insurance applicants have a host of personal information verified, including income and immigration status. The system connects to other federal computer networks, including ones at the Social Security Administration, IRS, Veterans Administration, Office of Personnel Management and the Peace Corps.

Comments are closed.