Politik

Big Data, massavlyssning och datoranalys på flygplatserna i USA – och snart även i Sverige

När jag var liten i Uppsala så minns jag hur jag satt som klistrad vid radioapparaten och lyssnade på Efterlyst varje fredag eftermiddag. Det var ett kort program som rapporterade om alla de män som hade försvunnit under veckan. Dom var alla i 30-årsåldern, av medellängd, hade alla cendréfärgat hår och bar alla av någon outgrundlig anledning kamelhårsulster.

Vart dom försvann eller om dom någonsin återfanns vet jag inte. Men idag skulle något sådant vara helt och hållet omöjligt eftersom vi har FRA och massavlyssning.

I en ny utveckling så skriver Susan Stellin skriver i New York Times om hur man i USA nu har börjat massavlyssna alla flygresenärer och samla in all information som man kan samla in om dom, för att kunna avgöra vilka som kan utgöra säkerhetsrisker och vilka som man efter en utförlig datoranalys vet är ofarliga:
Security Check Now Starts Long Before You Fly

The Transportation Security Administration is expanding its screening of passengers before they arrive at the airport by searching a wide array of government and private databases that can include records like car registrations and employment information.

While the agency says that the goal is to streamline the security procedures for millions of passengers who pose no risk, the new measures give the government greater authority to use travelers’ data for domestic airport screenings. Previously that level of scrutiny applied only to individuals entering the United States.

….

It is unclear precisely what information the agency is relying upon to make these risk assessments, given the extensive range of records it can access, including tax identification number, past travel itineraries, property records, physical characteristics, and law enforcement or intelligence information.

Det här är en trend som även kommer att komma till Sverige och som kommer att göra det möjligt för allt fler människor att kontrollera vilka människor vi har att göra med. Affärsinnehavare kan t.ex. bli varnade om en kleptoman, eller varför inte en storköpare, kommer in i affären. Det sistnämnda går redan att kolla.

Men just det att allt om oss kommer att bli tillgängligt för myndigheterna representerar något helt nytt, som säkert kommer att ha positiva användningsområden, men som också kommer att betyda att vår personliga integritet, om det är någon som minns den trötta termen, kommer att försvinna för alltid.

Pressklipp:
Flygplan landade utan ett hjul,

[tags]Kamelhårsulstrar, Massavlyssning USA [/tags]