Politik

Ny information om skandalsajten för Obamacare i Washington

Det står nu klart att Todd Park, president Obamas Chief Technology Officer och andra inblandade i Vita Huset, inklusive presidenten själv, har medverkat till att skapat en av de största politiska kriserna i president Obamas hela presidentperiod. Orsaken är att den webbsajt som skulle göra det möjligt för miljoner oförsäkrade amerikaner att ansöka om sjukförsäkring helt enkelt inte klarar av belastningen.

Som Lena H. Sun och Scott Wilson skriver i Washington Post så har problemen varit kände och frågan idag är om president Obamas team har undanhållit den här informationen från kongressen. Något som vi kan räkna med att republikanerna snart kommer att ta reda på: Health insurance exchange launched despite signs of serious problems

Days before the launch of President Obama’s online health ­insurance marketplace, government officials and contractors tested a key part of the Web site to see whether it could handle tens of thousands of consumers at the same time. It crashed after a simulation in which just a few hundred people tried to log on simultaneously.

Despite the failed test, federal health officials plowed ahead.

The site failed some tests, people familiar with the project say, and testing wasn’t done early enough.

When the Web site went live Oct. 1, it locked up shortly after midnight as about 2,000 users attempted to complete the first step, according to two people familiar with the project.

….

The president’s remarks reflected rising anxiety within his administration over the widening problems with the online enrollment process. “There’s no excuse for the problems,” he added, “and they are being fixed.”

Obama said government officials are “doing everything we can possibly do” to repair the site, including 24-hour work from “some of the best IT talent in the country.”

Ingen vet idag om Obamacare är död eller inte. Men eftersom sajten är så oerhört komplicerad och så klantigt skriven så är det långt ifrån omöjligt att hela sajten måste skrivas om. Och det skulle mycket väl kunna ta ett halvt till ett helt år. President Obama visar hur totalt okunnig han är om den webbsajt som hela hans reform vilar på genom att tala om att utvecklingsteamet kommer att jobba 24 timmar per dygn. Vilket bara kommer att introducera ännu fler problem i kodbasen. Den som inte har läst Ed Yourdons klassiska bok Death March: The Complete Software Developer’s Guide to Surviving ‘Mission Impossible’ Projects bör göra så nu.

Sanningen är att president Obama och hans team ännu inte har det minsta aning om hur lång tid det kommer att ta att skriva om hela det här väldiga systemet, eller om det går att lappa delar av det.

Det kan lätt ta en månad eller längre att ens ta reda på vilka delar som kan räddas och vilka delar som måste skrivas om från grunden.

Economist ger intressant bakgrundsinformation om skandalen kring webbsajten för Obamacare i Washington: One reason for the complexity

WHY IS Obamacare being held hostage to its website? It is, after all, rather risky to have staked the success of an overhaul of America’s entire health-insurance system on the performance of one gigantic, complex information-technology project. When I compare the structure of Obamacare to that of its closest foreign analogue, the Dutch system, a few possible answers leap to mind. Broadly put: it’s possible to make it simpler and more transparent for consumers to purchase health insurance by regulating the insurance marketplace aggressively so that the products are more uniform.

But Obamacare doesn’t go as far in that direction as the Dutch system does. Instead, it leaves a lot of diversity in the marketplace, while counting on its website to supply the needed transparency to the consumer. That means a website that has to import a huge amount of disparate data from different sources, process it securely, and make it comprehensible to the user and authoritative for the insurance company and government providers; and as we’ve seen, the result has been a disaster.

Givetvis är det här något som går att fixa. Men som Fred Brooks bevisade i sin nu ikoniska bok The Mythical Man-Month det går inte att skynda på ett sånt här projekt genom att slänga programmerare på det.
Man kan inte göra en baby på en månad hur många kvinnor man en sätter in.

Det är långt ifrån otroligt att det kommer att ta längre tid att skriva om webbsajten än det tog att skriva den första gången.

Vi vet inte. Det enda vi vet är att president Obama genom sitt slarv har försatt sin viktigaste politiska reform, sin sjukförsäkringsreform, i den största möjliga fara som man kan tänka sig.

Pressklipp:
Obama lovar bättre sjukvårdssajt,Obama: ?Ingen mer frustrerad än jag?,Expressen,Aftonbladet, SvD

[tags]Barack Obama , Health Insurance, Health Care, Health Care Reform, Health Care, Obamacare Phone, Obamacare Telephone, Jeffrey Young on Health Care, Obamacare, Obamacare Glitches, Obamacare Website, Uninsured, [/tags]