Politik

Friends, Lyssna till Ditt Hjärta: Obama, mannen som lyssnade på hela världen

För den som har läst Peter Wrights nu klassiska Spycatcher från 1987 så kommer det inte som någon som helst överraskning att amerikanska NSA avlyssnar Angela Merkel och alla andra av sina allierade, liksom att dessa i sin tur avlyssnar sina egna grannar och allierade – och säkert skickar resultaten till NSA.

Den enda skillnaden idag är att det sker i den omfattning det gör, och att den amerikanska regeringen inte längre ens bryr sig om att försöka dölja det. En uppsjö av protester från EU-ledare möts idag bara av slentrianmässiga förnekanden och en axelryckning.

Jan Lewenhagen skriver i DN: NSA kan ha lyssnat på Merkels mobiltelefon

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel misstänker att NSA avlyssnar hennes mobiltelefon. Merkel ringde på onsdagen Barack Obama och krävde en förklaring.

Det är nyhetsmagasinet Der Spiegel som i sin research väckt misstankarna om att den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon i flera år varit avlyssnad av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Misstankarna var uppenbarligen tillräckliga för att Merkel på onsdagen skulle ringa upp den amerikanska presidenten Barack Obama och kräva en förklaring,

Merkels talesman Steffen Seibert sade på onsdagen att om mobilen varit avlyssnad så vore det ”helt oacceptabelt”.

Angela Merkel är känd för att regera med hjälp av SMS, hon skriver ett otal meddelanden varje dag till ministerkolleger och andra medarbetare.

Som New York Times skriver så var president Obama noga med att INTE säga att NSA inte har avlyssnar Merkel, bara att man inte gör det nu och inte kommer att göra det i framtiden. En utfästelse som Merkel knappast kan lita på.

Alison Smale skriver i New York Times: Anger Growing Among Allies on U.S. Spying

The diplomatic fallout from the documents harvested by the former N.S.A. contractor Edward J. Snowden intensified on Wednesday, with one of the United States’ closest allies, Germany, announcing that its leader had angrily called President Obama seeking reassurance that her cellphone was not the target of an American intelligence tap.

Washington hastily pledged that Chancellor Angela Merkel, leader of Europe’s most powerful economy, was not the target of current surveillance and would not be in the future, while conspicuously saying nothing about the past. After a similar furor with France, the call was the second time in 48 hours that the president found himself on the phone with a close European ally to argue that the unceasing revelations of invasive American intelligence gathering should not undermine decades of hard-won trans-Atlantic trust.

Both episodes illustrated the diplomatic challenge to the United States posed by the cache of documents that Mr. Snowden handed to the journalist Glenn Greenwald.

Ett troligt resultat av president Obamas dille för massavlyssning är att det kommer att få allvarliga konsekvenser för det fria och världsomspännande Internet som en gång skapades av Pentagon.

Jag har väldigt svårt att alltför många regeringar kommer att finna sig i att allt deras politiker säger, från sängkammaren till regeringskanslierna, hamnar på den amerikanska presidentens bord som bredvidläsning.

Och att massregistrering och massavlyssning av folkgrupper även har nått Sverige vet vi efter incidenten med registreringen av Romer, som tydligen kommer att fortsätta: Polisen: Registreringen av romer var motiverad

Pressklipp:
Angela Merkel kan ha avlyssnats av USA,Merkels mobil kan ha övervakats av USA,Merkel kräver förklaring av Obama,Merkel avlyssnad av USA

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]