Politik

Sakernas Internet är äntligen här, och vad det betyder för oss och världen

Sakernas Internet är ett koncept som kommer när som helst, om några månader eller kanske några år. Men som sen aldrig kommer. Termen skapades av Kevin Ashton år 2009, och jag tror aldrig jag har hört så mycket hajp under de senaste fyra åren som just om Sakernas Internet.

Men nu verkar Sakernas Internet faktiskt ändå vara på väg, tack vare alla sensorer som idag byggs in i allt från bilar, vägar, skördetröskor, sjukvårdsapparater, flygplan mm, och som genererar mängder med data. S.k. Big Data.

Maskiner, prylar och saker som kan skicka information till andra maskiner och prylar, information i mycket stora mängder, information som i sin tur kommer att kunna läsas av datorer. Det lovar ännu en IT-revolution vid sidan av 3D-skrivare, datormoln, mobiler, datorer, och gud vet vad.

All den är informationen måste göras säker och samtidigt måste man utarbeta standarder och kommunikationsprotokoll.

Det är av den anledning som den amerikanska FTC, de federala handelskommissionen, nu tänker börja arrangera möten om Sakernas Internet med syfte att börja reglera hela området.

FTC Seeks Input on Privacy and Security Implications of the Internet of Things. Commission Staff to Conduct Workshop on Nov. 19

The ability of everyday devices to communicate with each other and with people is becoming more prevalent and often is referred to as “The Internet of Things.” Consumers already are able to use their mobile phones to open their car doors, turn off their home lights, adjust their thermostats, and have their vital signs, such as blood pressure, EKG, and blood sugar levels, remotely monitored by their physicians. In the not too distant future, consumers approaching a grocery store might receive messages from their refrigerator reminding them that they are running out of milk.

Connected devices can communicate with consumers, transmit data back to companies, and compile data for third parties such as researchers, health care providers, or even other consumers, who can measure how their product usage compares with that of their neighbors. The devices can provide important benefits to consumers: they can handle tasks on a consumer’s behalf, improve efficiency, and enable consumers to control elements of their home or work environment from a distance. At the same time, the data collection and sharing that smart devices and greater connectivity enable pose privacy and security risks.

Internet och Things består alltså av datormolnuppkopplade prylar som kan skicka data till andra prylar på andra sidan jorden.

Det finns ett exempel på en tidig version av Sakernas Internet som är synnerligen dramatisk.

När Air France flight 447 kraschade i Sydatlanten 1 June 2009 så skickade flygplanet en serie automatiska elektroniska meddelanden ut i etern:

An Air France spokesperson stated on 3 June that “the aircraft sent a series of electronic messages over a three-minute period, which represented about a minute of information. ” These messages, sent from an onboard monitoring system via the Aircraft Communication Addressing and Reporting System (ACARS), were made public on 4 June 2009.[24] The transcripts indicate that between 02:10 UTC and 02:14 UTC, 6 failure reports (FLR) and 19 warnings (WRN) were transmitted.[25] The messages resulted from equipment failure data, captured by a built-in system for testing and reporting, and cockpit warnings also posted to ACARS.[26] The failures and warnings in the 4 minutes of transmission concerned navigation, auto-flight, flight controls and cabin air-conditioning (codes beginning with 34, 22, 27 and 21, respectively).[27]

De här meddelanden kunde inte läsas av maskiner, men i framtiden kommer flygplanens motorer, vingar och alla olika komponenter att kunna kommunicera direkt med datorsystem på land, som på sikt inte bara kommer att kunna upptäcka problem på ett tidigt stadium men kanske också kommer att kunna utföra automatiska reparationer av flygplanets datorsystem.

På samma sätt håller man nu på att utrusta bilar med liknande system.

Och sakernas internet kommer snabbt att förpassa flygplanens urgamla “svarta lådor”, som inte kan kommunicera med omvärlden, till historiens skräphög.

Och det i ett nötskal är sakernas internet.

M.a.o. alla prylar, pinaler, grejer, saker kommer att förses med små sensorer som kommer att kunna kommunicera med basstationer. För det mesta kommer det att vara mycket positivt. Ett exempel är piller som kan skicka ett meddelande om att patienten har svalt medicinen i fråga. Mycket viktigt för äldre patienter.

Men det finns givetvis också en uttalad risk för att vissa klåfingriga amerikanska presidenter kommer att försöka massavlyssna sakernas internet.

Pressklipp:
Tysk operatör vill ha tyskt internet

[tags]Sakernas Internet, Internet of Things [/tags]