Politik

Massavlyssningsskandalen: NSA sätter hårt mot hårt, vem har rätt?

Edward Snowdens avslöjande om den amerikanska massavlyssning av i stort sätt hela världen har uppenbarligen fått Vita Huset på defensiven.

Den mycket hårdföra demokratiska senatorn Dianne Feinstein, från San Francisco här i Silicon Valley, som är ordförande i senatens viktiga underrättelseutskott och som hittills har försvarat president Obamas massavlyssning, vill nu se förändringar i det amerikanska spioneriet.

Även president Obama känner sig nu pressat nog att gå med på vissa förändringar i det massavlyssningsprogram som för alltid kommer att bli förknippat med hans tid i Vita Huset.

Dan Roberts och Spencer Ackerman skriver i brittiska Guardian: White House offers tentative support for plans to rein in NSA surveillance. Administration says NSA leaks have already prompted changes in intelligence-gathering, including check on UN monitoring

The White House indicated on Tuesday that it would support at least some of the congressional efforts to rein in the controversial surveillance practices of the National Security Agency, as political opinion in Washington hardened against the country’s embattled intelligence community.

The administration revealed that an internal government review in the wake of revelations by the whistleblower Edward Snowden had already led to changes in US intelligence-gathering activities – thought to be a ban on eavesdropping on the leaders of friendly governments and a curb on surveillance at the United Nations.

But wider checks on domestic surveillance practices also looked increasingly likely on Tuesday, as bipartisan legislation was introduced in the House of Representatives and Senate and party leaders united in calling for reform.

Samtidigt har NSA, med eller utan presidentens stöd, gått till motangrepp mot de olika EU-regeringar som har varit dumdristiga nog att kritisera den amerikanska massavlyssningen. Det är inte vi som har avlyssnat er, säger man, det är era egna underrättelsetjänster som har skött avlyssningen åt oss.

Smockan riktigt hänger i luften, för vad man säger utan att säga det är givetvis “mer er kännedom”.

Adam Entous och Siobhan Gorman skriver i Wall Street Journal: U.S. Says France, Spain Aided NSA Spying — Update

Widespread electronic spying that ignited a political firestorm in France and Spain recently was carried out by their own intelligence services and not by the National Security Agency, U.S. officials say.

The phone records collected by the Europeans–in war zones and other areas outside their borders–then were shared with the NSA, U.S. officials said, as part of efforts to help protect American and allied troops and civilians.

The new disclosure upends the version of events as reported in Europe in recent days, and puts a spotlight on the role of European intelligence services that work closely with the NSA, suggesting a greater level of European involvement in global surveillance.

Så vem har rätt? Ja eftersom James R. Clapper, USA:s Director of National Intelligence, dvs högste hönset bland USA:s massavlyssnare,

har redan ljugit inför kongressen, utan att president Obama har avskedat honom:

On Sunday June 7, 2013, in an interview with Andrea Mitchell on NBC, Clapper said that he had chosen “I thought was the most truthful or least most untruthful manner” when he testified.[34] On June 12, 2013, United States House of Representatives member Justin Amash became the first Congressman to openly accuse Director Clapper of criminal perjury, and calling for his resignation. In a series of tweets he stated: “It now appears clear that the director of national intelligence, James Clapper, lied under oath to Congress and the American people,” and “Perjury is a serious crime … [and] Clapper should resign immediately,”[35] Senator Rand Paul said “The director of national intelligence, in March, did directly lie to Congress, which is against the law.”[36]
On June 27, 2013 a group of 26 senators sent him a complaint letter opposing the use of a “body of secret law”.[37][38] On July 1, 2013, Clapper issued an apology, saying that “My response was clearly erroneous – for which I apologize.”[39] On July 2, Clapper said that he had forgotten about the Patriot Act and therefore had given an “erroneous” answer.[40]

Vilket säger rätt mycket om var president Obamas sympatier ligger. Så vad Clapper säger kan lugnt vi bortse från.

Det är dock intressant att höra att Clapper påstår att Vita Huset, dvs män i president Obamas omedelbara närhet, kände till avlyssningen.
Mark Landler och Michael S. Schmidt skriver i New York Times: Officials Say White House Knew of Spying

The nation’s top spymaster said on Tuesday that the White House had long been aware in general terms of the National Security Agency’s overseas eavesdropping, stoutly defending the agency’s intelligence-gathering methods and suggesting possible divisions within the Obama administration.

The official, James R. Clapper Jr., the director of national intelligence, testified before the House Intelligence Committee that the N.S.A. had kept senior officials in the National Security Council informed of surveillance it was conducting in foreign countries. He did not specifically say whether President Obama was told of these spying efforts, but he appeared to challenge assertions in recent days that the White House had been in the dark about some of the agency’s practices.

Mr. Clapper and the agency’s director, Gen. Keith Alexander, vigorously rejected suggestions that the agency was a rogue institution, trawling for information on ordinary citizens and leaders of America’s closest allies, without the knowledge of its Washington overseers.

Men vi vet också att svenska FRA enligt egen utsago samarbetar med NSA och att man delar med sig av den information man samlar in.

Så vi får ta för givet att NSA får den information om svenska folket som man vill ha, antingen med eller utan FRA:s hjälp.

Men den informationen handlat mest om vem som kommunicerar med vem och inte innehållet i kommunikationerna.

Mer intressant är om NSA också, med FRA:s hjälp, skulle avlyssna den svenska regeringens kommunikationer. Carl Bildt säger att han tar för givet att han avlyssnas. Och det är säkert inte Mongoliet eller Monaco som han då har i tankarna.

Men klart är att den här makalösa historien kommer att få konsekvenser för oss alla, för även om EU slutligen säkert kommer att finna sig i att man blir massavlyssnade av USA så kommer inte Kina och Ryssland att göra det. Och det kommer på sikt att betyda att det gamla enhetliga Internet och de väldiga datormolnen kommer att spaltas upp i olika grupperingar.

Och vart det kommer att leda vet vi inte.

Pressklipp:
Europa kan ha hjälpt NSA att spionera,NSA-chefer i förhör om avlyssningarna,Clapper: Europa samarbetar med NSA ,Europa hjälpte USA att spionera

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]