Politik

Barack Obama, den oengagerade presidenten som tappade greppet om USA

Det är inte lätt att vara VD, det krävs en mängd ofta motstridiga egenskaper. Man måste vara visionär och kunna peka med hela handen, men man måste samtidigt vara detaljorienterad och kunna omge sig med män och kvinnor som man kan lita på. Och vara öppen för kritik från sina medarbetare. Och man måste kunna ta en långsiktig vy och driva igenom sin politik även när man möts av hårdnackat motstånd.

Obama för A+ för sin förmåga att peka med hela handen. Men han verkar sakna nästan alla andra av de många kvaliteter som en president och VD måste ha. Han byter lätt fot vid första tecken på motstånd, han kompromissar med sina motståndare långt innan han behöver göra det, och värst av allt, hans stab är medioker och han själv inte alls engagerad i sin egen politik.

Peter Baker skriver i New York Times hur allt fler observatörer i USA nu börjar inse presidentens kriser till stor del kan tillskrivas hans brist på detaljkunskaper och frånvaron av intresse för den egna politiken. Hans ursäkt är alltid att han ingenting visste. Inte om den katastrofala sjukförsäkringssajten eller om massavlyssningen, två kriser som för alltid kommer att definiera hela hans presidentperiod: Where the Buck Stops, Some See a Bystander

President Obama finds himself under fire on two disparate fronts these days, both for the botched rollout of his signature health care program and for the secret spying on allied heads of state. In both instances, his explanation roughly boils down to this: I didn’t know.

As a practical matter, no president can be aware of everything going on in the sprawling government he theoretically manages. But as a matter of politics, Mr. Obama’s plea of ignorance may do less to deflect blame than to prompt new questions about just how much in charge he really is.

In recent days, the president’s health and human services secretary said that despite internal concerns and a failed test run Mr. Obama was not told about serious problems with the new program’s website until it was rolled out this month. Other officials said the president was not aware that the National Security Agency was tapping the phone of Chancellor Angela Merkel of Germany and other friendly leaders until this summer, although intelligence officials said Tuesday that others in the White House had known.

Opposition lawmakers and pundits have seized on the White House explanations to accuse Mr. Obama of being a “bystander president,” as the Republican National Committee put it. Even some Democrats are scratching their heads at the seeming detachment from significant matters. MSNBC’s “Morning Joe” ran a montage of clips showing Mr. Obama or his aides disclaiming presidential knowledge of various issues as well as a graphic titled “Implausible Deniability.”

Hans motstridiga agerande i Syrien-konflikten har fått ögonbrynen att höjas bland de flesta utrikespolitiska experter och även i mindre frågor så har hans uppträdande kritiserats. Först kritiserade han sina föregångares sätt att utse rika donatorer till ambassadörer världen över. Sen gjorde han precis detsamma så fort han flyttat in i Vita Huset.

Att han har varit inkonsekvent är en sak, men att han har varit inkompetent och frånvarande är betydligt allvarligare.

Vi såg ett liknande beteende i hans första debatt med Mitt Romney. Han struntade i repetitionerna och gjorde en katastrofal insats. Han blir tydligen ofta tjurig och struntar i vad hans rådgivare säger. Sen rycker han upp sig en kortare tid för att sen återfalla i letargi.

Vi får innerligt hoppas att han nu rycker upp sig. Han har tre är kvar vid makten, popularitet dalar och så här kan det helt enkelt inte fortsätta.

Pressklipp:
Obama lovar rätta till krånglet

[tags]Obama, president Obama, Barack Obama , Barack Obama Approval Rating, HuffPolitics Blog, Obama Poll, Obama Approval Poll, Obama Disapproval, [/tags]