Politik

3D-skrivare: skriv ut ditt nya toasäte. Microsofts viktiga genombrott, Blir 2014 3D-skrivarnas år?

Alexander i Pietås 3D-skrivare. Rullen längst upp innehåller det mörka material som matas in i skrivaren för att tillverka det nya toafästet.

Ingenting är roligare än att få kommentarer eller e-post på sina inlägg. Det hände med mitt inlägg om mitt besök på 3D-skrivar-träffen i Silicon Valley tidigare i veckan. På en Meetup om SixSense och 3D-skrivare i Silicon Valley

Egon Berglund från Pietå, som driver den utmärkta bloggen Dessa mina minsta bröder skickade in ovanstående bild av sin son Alexanders 3D-skrivare, som sonen hade använt för att skriva ut ett nytt fäste till sitt toasäte.

Se bild av sätet längre ner på bloggen.

Vad som gör det här så intressant är att jag skrev att de 3D-objekt som jag hade sett på mötet var små helt ointressanta leksaker och modeller som mest såg ut som billiga japanska prylar från 1960-talet. Men ett fäste till ett toasäte är en nyttoprodukt som vi verkligen kan använda. Och som dessutom passar jättebra för en 3D-skrivare.

Vilket alltså visar att 3D-hobbyister redan idag och redan långt uppe i Norrland använder den nya teknologin till praktiska ändamål. Men vänta, det är inte slut än.

Det nya toafästet till vänster.

För 3D-skrivning består av flera olika komponenter. För att kunna skriva ut något i 3D så behöver man en 3D-modell. Och idag kan man ladda ner såna från t.ex. Thingiverse eller skapa en själv med hjälp av en dyr 3D-skanner.

Men som Signe Brewster skriver på GigaOm, så har Microsofts fondavdelning just gjort en demo av en mobil app som man kommer att kunna använda för att skapa 3D-modeller som man sen kan skriva ut på en vanlig 3D-skrivare:
Microsoft demos 3D scanning mobile app in hopes of making it easier to 3D print

You have a 3D printer, but you don’t want to drop an additional $1,000 on a 3D scanner to start creating digital models of real-life objects. What do you do?

The camera in your phone actually makes for a decent scanner. Microsoft Research debuted an application for mobile phones this week that builds a digital 3D model from imagery gathered while you pan your phone around an object.

Alexanders 3D-modell för sitt toafäste.

Microsofts app fungerar genom att skicka det inskannade objektet till datormolnen, där det är det förvandlas till 3D-format. Och efter ungefär en halv minut så skickas den nya 3D-modellen tillbaka till användarens mobil, där man kan spara den eller skicka den till en 3D-skrivare.

Nu har Microsoft ännu inte släppt den här appen, men den visar vad som kommer. Dvs mobilen är den perfekta plattformen för 3D-skanning.

Nu är det bara en sak som fattas, ett storföretag som satsar på 3D-skrivare. Och när man tänker på skrivare, vilket företag tänker man då på? Jo HP här i Silicon Valley.

Och nu visar det sig att HP planerar att lansera ett antal 3D-skrivare nästa år: HP to enter 3D printer market in mid-2014 says CEO Meg Whitman. Faster, cheaper, kit on the way for service providers

Det skulle passa HP perfekt, dom är mycket bra på skrivare och har lång erfarenhet av den underliggande skrivarteknologin.

Så det verkar som om 2014 kommer att bli ett stort år för 3D-skrivarteknologin.
Jag gick på det här mötet mest på skoj, och nu har jag fått upp ögonen för hur teknologin fungerar. Synnerligen intressant!

Och tack för mejlet Egon och Alexander!

Och om någon annan i Sverige också skulle syssla med 3D-skrivare så mejla gärna.

Pressklipp:
3D-utskrifterna kan få fasansfulla effekter, Svarven större hot än 3D-vapen,

[tags]3D-skrivare, 3D Printing, Microsoft 3D-skrivare, HP 3D-skrivare [/tags]